27 Eylül 2020

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları ve Video Oyun Konsolları

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

Atari olarak bilinen ve 90'lı yıllara damgasını vuran NES oyun cihazları üçüncü nesil video oyun konsollarıdır. Birinci ve ikinci nesil oyun konsolları ise bizim babalarımız, amcalarımız ve dayılarımızın daha çok oynadığı atari salonlarındaki (Amiga, Arcade) kollu oyun konsolları idi. O zamanlar ev konsolları daha yaygınlaşmamıştı. 90’lı yıllarda evlere atarinin girmesi ile birlikte üçüncü nesil oyun konsolları ile tanışmaya başladık.

Birçok yerde o zamanlar ROM kaset satan mağazalar vardı ve biz atari kasetlerini ya satın alırdık ya da belli bir ücret karşılığı oynadığımızı geri verip yenisi ile değiştirirdik. Nostalji yaşamak isteyenler bilgisayarına NES Emülatör kurarak bu oyunları tekrardan oynayabilir. Bilgisayarınıza Jnes NES Emülatör kurduktan sonra aşağıda vereceğim oyunların NES File dosyalarını aratmanız yeterli olacaktır. Jnes programını çalıştırıp bu NES dosyalarını açarak bilgisayarda klavye kombinasyonları ile rahatlıkla oynayabilirsiniz.

* Contra 1985 (NES Platform, Konami): 1985 yılındaki Contra serisinin ile oyunudur. Toplamda 8 bölümden oluşmaktadır ve son bölüm Alien's Lair’de geçerek hikayeyi bitirebilirsiniz.

* Super Contra (1988 NES Platform, Konami)

* Contra III: The Alien Wars (1992 SNES Platform, Konami)

* Contra: Hard Corps (1994 Sega Genesis-Mega Drive Platform, Konami)

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

* Contra Force (1992 NES Platform, Konami): Grafikleri daha iyi olan Contra serisinin 1992 yılında piyasaya çıkan atari oyundur. NES tabanlı olup atari oynadığım zamanlardaki en iyi grafik ve oynanışa sahip oyundu.

* Double Dragon (1987 NES Platform, Akcami Technos Japan)

* Double Dragon 2: The Revenge (1988 NES Platform, Acclaim Entertainment ve Technos Japan): Toplamda 9 bölümden oluşan Double Dragon serisinin ikinci NES oyunudur.

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

* Double Dragon 3: The Sacred Stones (1991 NES Platform, Acclaim Entertainment ve Technos Japan) veya Japonya’da 1990’da çıkan Double Dragon 3: The Rosetta Stone olarak da bilinen aynı oyundur. Double Dragon serisinin devamı olan Double Dragon V: The Shadow Falls ve Super Double Dragon oyunları ise SNES Platformları için çıkmıştır.

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

* Batman: The Video Game (1989 NES Platform, Sunsoft)

* Batman (1990 Sega Genesis Platform, Sunsoft)

* Batman: Return of the Joker (1991 NES Platform, Sunsoft)

* Batman Returns (1993 NES Platform, Aspect ve Konami): Grafikleri iyileştirilmiş ve 1993 yılında atari için çıkan video oyunudur. SNES serisi içinde vardır.

Crash 'n' the Boys: Street Challenge (1992 NES Platform, Technos Japan)

Ice Climber (1985 NES Platform, Nintendo)

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

Felix the Cat (1992 NES Platform, Hudson Soft ve Shimada Kikaku): Dönemin en iyi atari oyunlarından biriydi. Toplamda 9 bölümden oluşan ve hikayesi başarılı olan bir oyundur. O zamanlar tek kaset olarak satılmaktaydı Felix oyunu. Oyundaki temel gören Felix'in sevgilisi Kitty'yi Doktor kaçırır ve Doktorun saklandığı gezegene gidip Kitty'yi kurtarmanız gerekmektedir.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1989 NES Platform, Ultra Games ve Konami); Tekli kırmızı kasette satılırdı, hatta bu oyunu başka bir kaset ile değiştirerek almıştım.

Teenage Mutant Ninja Turtles II (1990 NES Platform, Ultra Games ve Mirage Studios)

Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (1992 NES Platform, Konami)

Teenage Mutant Ninja Turtles IV (1992 NES Platform, Mirage Studios ve Konami)

Tecmo World Cup Soccer (1990 NES Platform, Tecmo): Kuş bakışı oynanan futbol oyunudur. Zamanında çok oynamıştım.

Goal! Two (1992 NES Platform, Tose ve Jaleco): İki boyutlu futbol oyunudur.

Goal 3 (1993 NES Platform, Technos Japan): En ilginç ve oyuncuların özel yeteneği olan futbol oyunudur. Oyunun resmi adı ise Kunio-Kun's Nekketsu Soccer League'dur.

The Flintstones: The Rescue of Dino & Hoppy (1992 NES Platform, Taito Corporation)

The Flintstones: The Surprise at Dinosaur Peak (1993 NES Platform, Hanna-Barbera, Taito Corporation)

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

Oyun Konsolları ve Teknolojileri

Micro Genius: 1994 yılında üretilmiş video oyun konsoludur. NES Rom Kaset oyunlarını desteklemektedir. Türkiye'de o zamanlar Japon üretimi olan orijinal Nintendo (Famicom) cihazları yoktu. Onun yerine Clone bir sistem olan ve Tayvan'da üretilen Micro Genius konsolları vardı. Bu cihazında amacı aynı (Famicom) Nintendo'da olduğu gibi NES Rom kasetlerini çalıştırmaktı. Üçüncü nesil video oyun konsollarıdır.

Famicom: Family Computer olarak adlandırılan Nintendo firmasının ürettiği ataridir. NES Rom kasetlerini çalıştırır. Üçüncü nesil video oyun konsollarıdır.

NES (Nintendo Entertainment System): Japon firması Nintendo tarafından yapılmış 8 Bitlik konsoldur. Zamanın atarilerine verilen isimdir.

Sega Master System: Japon firması SEGA tarafından yapılmış 8 Bitlik konsoldur. NES’lere göre daha pahalı idi ve oyunlarını bulmak NES kadar kolay değildi. Grafiksel olarak NES’den daha iyi idi. Mahallede sadece bir kişide olurdu genelde ve onun evine gidip tüm oyunlar bitirilirdi.

ZSNES (Super Nintendo Entertainment System Emulator): Super Nintendo oyunlarını bilgisayarınızda çalıştırabilmek için hazırlanmış başarılı bir emülatör programıdır.

SNES (Super Nintendo Entertainment System): NES teknolojisinin gelişmişi olan Super NES ise 16 Bitlik konsoldur. Nintendo tarafından 1990 yılında üretilmiştir. Bu cihaz aynı zamanda Super Famicom (SFC) olarak da bilinir.

Game Boy (GB): Nintendo tarafından 1989 yılında üretilen el konsoludur. Mobil oyunların atası diyebiliriz. O zamanlar oyunlar renksiz idi. NES oyunlarının birçoğu Game Boy’lara da tasarlanıyordu. Game Boy oyunlarına örnek olarak Contra Operation C’yi verebiliriz.

Game Boy Advance (GBA): Nintendo tarafından 2001 yılında üretilen ve Game Boy’un bir üst versiyonu olan el konsoludur.

Nintendo DS: Nintendo tarafından 2004 yılında üretilen ve Game Boy Advance cihazının bir üst versiyonu olan el konsoludur. Oyunlar renklidir ve günümüz mobil oyunlarının temelini oluşturan teknolojidir.

Nintendo 3DS: Nintendo tarafından 2011 yılında üretilen ve Nintendo DS cihazının bir üst versiyonu olan el konsoludur.

New Nintendo 3DS veya New Nintendo 3DS XL: Nintendo tarafından 2014 yılında üretilen ve Nintendo 3DS cihazının bir üst versiyonu olan el konsoludur.

Nintendo bu ürünlerden sonra Nintendo 2DS, New Nintendo 2DS XL, Nintendo Switch Lite, Nintendo Switch gibi konsollarda çıkardı fakat piyasayı Android ve IOS mobil oyunlar ve telefonlar ele geçirdiği için artık bu konsolların önemli pek kalmadı ve tarihe karıştı.

Nintendo Wii: Nintendo tarafından 2006 yılında üretilen yedinci nesil oyun konsoludur. Sony Playstation 3 ve Microsoft Xbox 360 cihazlarına rakip olarak üretilmiştir. Wii serisinin devam olan cihazlar ise Wii U, Virtual Console(VC) ve Nintendo Switch olarak devam etmektedir. Wii serisinin pek geleceği yoktur, ev konsolu olarak Playstation her zaman zirvede kalacaktır.

Sekizinci Nesil Video Oyunu Konsolları: Wii U, PlayStation 4 (Slim, Normal, Pro), Xbox One (One S ve One X), Nintendo Switch, PlayStation Vita, Nintendo 3DS

Xbox: 2001 yılında ilk serisi Microsoft tarafından üretilen ve PlayStation ürününe rakip olan video oyun konsoludur. Serinin konsolları sırasıyla; Xbox Series X (2020), Xbox One (2013), Xbox 360, Xbox (2001). Benim tercihim PlayStation'dan yanadır.

90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları

Sonuç olarak video oyun konsollarının başını şu an Sony PlayStation modeli çekmektedir. Bunun dışında çıkarılan tablet ve telefon benzeri konsollar pek tutulmamaktadır. Oyunların çoğu günümüz Android ve IOS mobil cihazlarında zaten oynanmaktadır ve oyun dünyası mobil tarafa daha çok kaymaktadır. Mobil dışında konsol olarak piyasada ki en iyisi şimdilik Sony PlayStation 4 Pro, Normal ve Slim versiyonlarıdır. Microsoft Xbox ve Nintendo Wii, Switch markaları istedikleri başarıyı yakalayamamıştır. 2020 sonu itibarıyla de Sony PlayStation 5'in çıkması beklenmektedir.

Burak AVCI - Update: 03.10.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.