28 Ekim 2020

Kumkat, Kamkat, Kumquat Nedir? Nasıl Tropikal Meyvedir ve Nasıl Yenir?

Kumkat, Kamkat, Kumquat Nedir? Nasıl Tropikal Meyvedir ve Nasıl Yenir?

Kumkat veya diğer bilinen adları ile Kamkat, Kumquat, Kumkuat tropikal bir narenciye meyvesidir. Turuncu renkte ve ufak boyutta olup Türkiye'deki bazı marketlerde satılmaktadır. Doğu Asya ve Çin'de yaygın olan meyve altın portakal olarak da bilinir.

Ufak portakal şeklinde bir meyvedir. Yerken kabuğunu soymanıza gerek yoktur çünkü ufak bir meyve olduğu için kabuğu soyulmaz. Kamkat'ı yıkadıktan sonra ikiye bölüp içindeki çekirdekleri çıkararak direkt yiyebilirsiniz. Kabuk kısmı portakalın kabuğu tadında tatlı olup iç kısmı ise hafif ekşimsi mandalina gibidir. Birkaç Kamkat yedikten sonra portakal kabuğu yiyormuş hissiyatı verebilir.

Turunçgiller ailesinin bir meyvesi olduğu için Portakal ve Mandalina gibi C Vitamini yönünden oldukça güçlüdür. Tekrar yemek için alır mıyım diye sorarsanız pek sanmam çünkü Mandalina ve Portakal bence Kamkat'dan daha lezzetlidir. Farklı damak tadı denemek için satın alabilirsiniz ama sonradan almaya pek devam edilebilecek bir meyve türü değildir. Özellikle Türkiye'de portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerin taze ve bol olduğu için bu meyvelerin daha çok tercih edileceğini düşünüyorum. Türkiye'de Kamkat yerine tercih edilecek Narenciye (Turunçgiller): Portakal Washington, Mandalina ve Greyfurt meyveleri olacaktır. Özellikle Kumkat ile aynı tadı yakalamak isteyenler daha iyi bir meyve seçeneği olan Mandalina yiyebilirler.

Kumkat, Kamkat, Kumquat Nedir? Nasıl Tropikal Meyvedir ve Nasıl Yenir?

Ürünü ben Macrocenter'dan aldım. 150 gramlık paket içinde satılan Premium Excelente Kumkuat'ın fiyatı 20 TL olup içinden 12-14 tane Kamkat çıkmaktadır. Menşei ise Güney Afrika Cumhuriyeti olup bu meyve Türkiye' de de bildiğim kadarıyla yetiştirilip üretilmektedir.

Burak AVCI - Update: 10.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.