11 Eylül 2020

Yeni Araç Alanlar için Trafik ve Kasko Sigortası Yaptırma İşlemleri ve E-Devlet Araçlarım Hizmetinden Yararlanmak

Yeni Araç Alanlar için Trafik ve Kasko Sigortası Yaptırma İşlemleri ve E-Devlet Araçlarım Hizmetinden Yararlanmak

Otomobil alış ve satışlarının arttığı son zamanlarda aracınıza yaptıracağınız trafik ve kasko gibi sigorta işlemlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı bir yazıyı sizlerle paylaşacağım. Eylül 2020 başlarında ikinci el bir araç aldım. İkinci el araçların Noter satışı yapıldıktan sonra bildiğininiz gibi iki hafta içerisinde Trafik Sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Eğer yaptırmazsanız vergi cezası almaya başlarsınız.

Trafik Sigortası her yıl yapmak zorunda olduğunuz mecburi bir sigortadır, bir nevi her yıl alının vergi gibi düşünebilirsiniz. Sıfır araç alımlarında ise Trafik sigortası yapmadan zaten Noter'den satışı gerçekleştiremiyorsunuz. İkinci elde ise Noter satışından sonra bu süre alıcı için iki haftadır. Aracını satan kişi ise sattığı araca kasko ve trafik yaptırdıysa, sigorta yaptırdığı firma veya acenteyi arayıp poliçelerini iptal ettirebilir ve kalan primlerini geri ödeme olarak alabilir.

Trafik Sigortası mecburi olup bir acente vasıtasıyla 1283 TL’ye Sompo Sigorta’ya yaptırdım. Eylül 2021'e kadar geçerli olan bu sigortanın teklifini sigortacı bir arkadaşım verdi. Genelde arabası olan çoğu kişinin tanıdığı veya birbirlerine tavsiye ettiği bir acente veya sigortacı vardır. Trafik veya Kasko teklifi alırken birkaç kişiye sorup fiyat araştırması ve çalışması yaptırabilirsiniz. Trafik Sigortasını en uygun fiyatlı olanı yaptırmanızı tercih ederim.

Yeni Araç Alanlar için Trafik ve Kasko Sigortası Yaptırma İşlemleri ve E-Devlet Araçlarım Hizmetinden Yararlanmak

Gelelim Kasko Sigortasına, Kasko mecburi bir sigorta türü değildir. Kaskosuz trafiğe çıkabilirsiniz ve herhangi bir cezada almazsınız. Kasko, genelde yeni ve pahalı araçlara yapılması tercih edilen ve birçok hasar ve olumsuz duruma karşı aracınızı sigortalattığınız bir sigorta türüdür. Örneğin aracınız çok eskidir 2005 veya 2000 modeldir, bu araca pek kasko yapılmayabilirsiniz fakat sıfır veya 2017, 2018 model yeni bir araç almışsınızdır işte bu otomobile kasko yaptırmanız herkesçe tavsiye edilir.

Kasko sigortası için yine tanıdık sigortacı arkadaştan teklif aldım fakat sonra bir galerici arkadaşım bana Sigortam Net adresini önerdi. Buraya üye olarak tüm sigorta firmalarından teklif alıp uygun kasko poliçesi ve trafik poliçesi yaptırabilirsiniz. Bir nevi kendi kendinizin sigortacısı gibi oluyorsunuz ve bu işlemler için ekstradan bir acente veya sigortacıya gerek kalmıyor. Siteye girip kişisel bilgilerim ile üye oldum sonra teklif alıp poliçemi direkt oluşturdum aynı gün içinde. 

Kasko teklifi alırken ruhsatınız yanınızda olsun hem kimlik bilgilerinizi hem aracınıza ait Şasi, Plaka ve Model bilgileri gibi tüm bilgileri teklif aşamasında giriyorsunuz. Eğer mevcut veya geçmişe yönelik bir kasko poliçeniz varsa, yeni teklif alırken eski poliçe bilgilerinizi de girmenizi öneririm çünkü Hasarsızlık İndiriminden yararlanabilir ve daha uygun fiyatlı kasko teklifi alabilirsiniz. Eski Kasko ve Trafik poliçenize ait detaylı bilgileri E-Devlet üzerinden Araçlarım kısmından öğrenebilirsiniz.

Tüm bilgilerinizi girdikten sonra karşınıza bir sürü sigorta firmasının teklifleri geliyor. Teklifler arası karşılaştırma yapabilirsiniz, sitedeki bu özellik gerçekten başarılı. Ufak sürtme ve çarpmalara yönelik Mini Onarım gibi Teminat özelliğini de poliçenizde bulundurun derim. Size teminatları ve fiyatı en uygun teklifi seçip poliçe aşamasına geçebilirsiniz.

Poliçe detayında İhtiyari Mali Mesuliyet (IMM) özelliğinin teminatının yüksek olmasına kasko poliçesi yaptırırken dikkat ediniz. Başlangıç teminatları 25.000 TL'den başlamaktadır fakat siz 100.000 TL ve üzeri olanları seçmeye çalışın. Bazı sigorta firmaları tekliflerinde Limitsiz olarak da bu teminatı vermektedir. Sonuç 2560 TL’ye Axa Sigorta'dan Genişletilmiş Tutumlu Kasko Poliçesi yaptırdım. Kasko poliçem Eylül 2021’de bitecek olup poliçe primlerinde 8 aya kadar taksit seçeneği vardır.

İhtiyari Mali Mesuliyet (IMM) Teminatı Nedir?
İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı, zorunlu trafik sigortası teminatlarından daha farklı olarak ön plana çıkmaktadır. Teminatlar ile güvence altına alınan üçüncü şahısların maddi, bedensel ve manevi zararları da ortaya çıkar. Zarar görmüş kişinin kazanç kaybı ile aracın onarım süresi boyunca kullanılamayacak hale gelmesinden doğabilecek zararlar trafik poliçesi kapsamı dışında kalır.

Yeni Araç Alanlar için Trafik ve Kasko Sigortası Yaptırma İşlemleri ve E-Devlet Araçlarım Hizmetinden Yararlanmak

E-Devlet Araçlarım Hizmeti ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Hizmetleri

Üzerinize kayıtlı bir araç olduğunda bunu E-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Ben Noter satışını yaptıktan bir gün sonra E-Devlet'teki Araçlarım (turkiye.gov.tr/araclarim) kısmına baktığımda direkt aldığım otomobil yansımıştı. Araçlarım hizmetinden aracın üzerine yapılan Trafik ve Kasko poliçelerini ve detaylarını görebilirsiniz. Araca ait vergi veya trafik cezalarını görebilirsiniz. TÜVTÜRK ve Muayene bilgilerini ve HGS hesabı ile geçiş işlemleri gibi araca ait birçok detaya buradan ulaşabilirsiniz.

Yine E-Devlet üzerinden Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) ve Kasko Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) aratarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi uygulaması üzerinden plakanızı yazıp araca ait kasko, trafik ve varsa hasar bilgilerini de öğrenebilirsiniz. Aracınıza ait birçok gelişmeyi E-Devlet üzerinden güvenle sağlayabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 25.09.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.