9 Eylül 2020

Türkiye'de Alt-Orta ve Orta Segmente Hitap Eden ve İlgi Görmeyen Otomobil Markaları

Türkiye'de Alt-Orta ve Orta Segmente Hitap Eden ve İlgi Görmeyen Otomobil Markaları

Türkiye milli bir otomobil markasına sahip olmamasına rağmen en çok araç alış ve satışına sahip aynı zamanda birçok yabancı markanın distribütörünü olduğu bir ülkedir. Türkiye'de yoğunluklu Alman, Fransız ve Japon merkezli otomobil markaları vardır. Birçok markadan bahsedeceğim ancak ilk olarak benim kişisel olarak tercih etmediğim ve ikinci el pazarı başta olmak üzere Türkiye'de pek ilgi görmeyen Alt-Orta ve Orta Segmente hitap eden tüm araçları paylaşmaya çalıştım.

Bazı markaların Türkiye'de seveni çok olsa bile muadillerine ve fiyat aralıklarına baktığımızda benim pek tercih ve tavsiye etmediğim markalardır. Özellikle Hyundai, Fiat, Ford, Opel, Renault ve Citroen gibi markalara bunu örnek verebilirim. İlerleyen zamanlar bu markalar çok ciddi bir değişime gidip güzel bir model araç çıkarırlarsa onları da severek sizlerle paylaşırım.

1) Hyundai: Hyundai Motor Company, Güney Kore merkezli bir otomotiv üreticisidir. Kia Motors ve Genesis Motors firmaları yan kuruluşlarıdır. Türkiye’de de satılan Hyundai markası daha çok Alt-Orta Segmente hitap etmektedir. 2020 itibarıyla Hyundai’ın Elantra Sedan ve Tucson C-SUV modelleri en Premium araçlarıdır. Hyundai Elantra şu an en ucuz C, C Premium segmentte hitap eden araç olup sedan otomobil almak isteyenler için alternatif araç diyebilirim. Belki Renault Megane Sedan ile kıyaslama yapılabilir.

Tucson C-SUV modeli ise Türkiye’de en çok ilgi gören modelidir. C-SUV araç düşünenlere Tucson modelini de incelemesini kesinlikle öneririm. Bu iki model dışında olan i10, i20, Kona(B-SUV) modelleri zaten ilgimi çekmediği için bir yorumda bulunmayacağım. EK bilgi olarak i20'nin 2020 sonu itibarıyla kasası yenilenmiştir. Meraklılara buradan duyurulur.

Hyundai markasını ben pek önermiyorum, daha çok motor, yan parçalar ve KIA’ya parça üreten firma konumundadır. Son kullanıcı için bir çalışma pek yapmıyorlar. 2020 itibarıyla önereceğim tek modeli Tucson C-SUV olur. Elantra modeli ise idare eder diyelim. Hyundai markası Türkiye'de aktif olduğu için www.hyundai.com/tr adresinden güncel fiyat ve modellerini inceleyebilirsiniz.

2) Mitsubishi: Mitsubishi Motors Corporation, Japon otomobil markasıdır. 1984 yılından bu yana Türkiye ortaklığını Temsa ile yapmaktadır. Türkiye’de otomobil ve SUV kategorisinde araçları satılmaktadır. Daha çok ticari araçları piyasada çokça tercih edilir. Normal binek araçları Alt-Orta ve Orta segmente hitap eden bir markadır. 2020 itibarıyla yeni modelleri Türkiye’ye geldiği için www.mitsubishi-motors.com.tr adresinden model ve fiyatları inceleyebilirsiniz.

3) Ford (Ford Otosan): Ford Motor Company Amerikan merkezli bir şirkettir ve Türkiye'de parça üretimi yapılan bir otomotiv markasıdır. Açıkçası ben Ford markasını pek beğenmiyorum. Eskiden Mondeo kasa ve diğer modelleri çok popülerdi fakat 2020 itibarıyla Ford markası bence eskide kaldı diyebilirim. Neredeyse Fiat ile aynı seviyeye geldi. Hem binek, SUV hem de ticari araç kategorisinde Türkiye pazarında çok geniş bir yere sahiptir. Meraklıları güncel fiyat ve modellerini www.ford.com.tr adresinden takip edebilir.

4) Fiat: Fiat S.p.A. İtalyan merkezli otomobil üreticisi ve markasıdır. Türkiye'de yerli parça üretim konusunda atılım yapan markanın Bursa'daki fabrikasında birçok modelin motor dışındaki parçaları üretilmektedir. Türkiye'de hem binek hem de ticari araç kategorisindeki pazarı çok geniştir. Fiat'ın marka ve malzeme kalitesi bakımından günümüz için geri kaldığını düşünüyorum ve bundan dolayı bu markayı binek araç alacaklar için pek tavsiye etmiyorum. Markanın meraklıları www.fiat.com.tr sitesinden güncel fiyat ve modelleri takip edebilir.

5) Opel: Opel markası Fransız otomobil üreticisi Groupe PSA'nın bir iştiraki olan Alman otomobil üreticisidir. Türkiye'de 10 yıl önce popüler olan bu Alman otomobil markası 2020 itibarıyla artık çok tercih edilmeyen bir marka halini aldı. Türkiye'de halen birçok modeli satılmaktadır fakat kalitesi düşük bir markadır. Grandland X, Crossland X, Astra, Corsa, Insignia en bilinen modelleridir. www.opel.com.tr adresinden güncel fiyat ve modellerini takip edebilirsiniz.

6) Renault: Fransız araç üreticisi ve otomobil markasıdır. Türkiye'de hem binek hem de ticari araç kategorisinde en çok satılan ve modeli olan bir markadır. Birçok parçası Türkiye'de üretilmektedir. Binek otomobil kullanıcıları için ben Renault markasını çok tercih ve tavsiye etmiyorum çünkü çok kaliteli otomobil üretemiyorlar. Temelde melez araba ve ticari araç üretimi üzerinde kendini geliştiren bir firmadır. Bana göre en iyi ve Premium modelleri Megane ve Talisman olup meraklıları güncel fiyat ve modelleri www.renault.com.tr adresinden takip edebilir.

7) Seat: Eski İspanyol otomobil üreticisi ve markası olup 2014 yılı itibarıyla Alman devi Volkswagen AG'ye satılmıştır. Alman teknolojisi ile üretilen bir markadır. Üretimin büyük bir bölümü halen Martorell, İspanya'da yapılmaktadır. Seat'ın Türkiye'de en çok tutan modeli B Segment olarak Leon Hatchback aracıdır. Diğer modelleri Ibiza, Arona(B-SUV), Ateca(SUV) olup güncel fiyat ve modelleri www.seat.com.tr adresinden takip edebilirsiniz. Leon serisi dışındakileri ben pek önermiyorum.

8) Dacia: 1999 yılında Renault bünyesine geçen Romanyalı otomobil üreticisidir. Romanya menşeli bir marka olup Türkiye'de Alt-Orta segmente hitap eden ucuz arabalar yapmaktadır. Duster, Sandero, Logan MCV gibi modelleri Türkiye'de en çok tercih edilenler arasındadır. Model ve fiyatları incelemek için www.dacia.com.tr adresini inceleyebilirsiniz.

9) Citroen: Fransız otomobil üreticisi ve markasıdır. PSA Peugeot markasının alt kuruluşudur. Türkiye'de Orta segmente hitap eder ve uygun fiyatlı araçlar üretmektedir. Türkiye pazarında hem ticari hem de binek modelleri satılmakta olup www.citroen.com.tr adresinden güncel fiyat ve modelleri inceleyebilirsiniz. Türkiye'de en çok C3 Aircross (B-SUV) ve C5 SUV modeli ilgi görmüştür. C-Elysee modeli ise melez araçtır.

10) DS Automobiles: Fransız menşeli otomotiv markasıdır. Türkiye'de bilinirliği azdır ve piyasaya yeni yeni girmektedir. Temelde Groupe PSA (PSA Peugeot Citroen)'nın lüks otomotiv kategorisinde olan bir markadır. Türkiye'de SUV kategorisinde DS3 Crossback ve DS7 Crossback modelleri vardır. Diğer modelleri ise B Segment olup D3, D4, D5 modelleridir. Meraklıları için DS7 Crossback C-SUV modelini incelemelerini öneririm fakat Peugeot'nun yeni SUV'ları daha çok tutuldu diyebilirim.

11) Tofaş: Türkiye'nin otomobil fabrikasıdır. Murat, Serçe, Şahin, Doğan, Kartal modellerini üretmiştir. Türkiye'nin eski ve tarihi bir markasıdır. Şu an Fiat modelleri ile fabrikanın üretimi devam etmektedir. Kartal modeli denine insanın aklına piknik gelirdi. İkinci elleri halen ilgi görmektedir.

12) Tata: Tata Motors Limited Hindistan menşeli otomotiv markasıdır. Türkiye pazarına bir ara girmiştir.

13) Isuzu: Isuzu Motors Limited, Japon otomobil firmasıdır. Türkiye'de daha çok ticari araçları satılmaktadır. Yeni modelleri ve fiyatlarını www.isuzu.com.tr adresinden inceleyebilirsiniz.

14) Lada: Sovyet, Rus AvtoVAZ firmasının ürettiği bir araba markasıdır. Rusya menşeli marka Türkiye pazarına 2015 yılında girmeye çalışmıştır fakat başarılı olamamıştır. Türkiye'de daha çok Niva Urban modeli olan 4X4 arazi araçları satılmaktadır. Binek araç kategorisinde şu an güncel model yoktur, bir ara Lada Vesta gündemdeydi fakat Türkiye'ye gelemedi.

15) Jeep: Amerika menşeli otomobil markasıdır. Türkiye'de SUV modeli olan jipleri satılmaktadır. Jeep Chrysler otomotiv grubuna ait bir markadır. Türkiye'de satışı vardır fakat bu marka yerine Land Rover tercih ederim.

16) Saab: Saab Automobile İsveç'te kurulan otomotiv şirketidir. İflas ettiği için artık otomobil üretmemektedir. Türkiye'de de ikinci el olarak elde kalanlar satılmaya çalışılmaktadır.

17) GMC: GMC Truck, ABD merkezli bir cip, kamyon ve kamyonet markasıdır. Türkiye'de daha çok zırhlı ve özel donanımlı koruma aracı olarak kullanılır. Özellikle Cumhurbaşkanı koruma araçlarından çoğu GMC markasına aittir. ABD'de FBI ve CIA'de bu markayı kullanır.

18) Anadol: Türkiye'de seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır. 1966 yılında kurulmuştur ve akıbeti kötü sonuçlanmıştır. Umarım TOGG'un geleceği parlak olur.

19) Chevrolet: Chevy veya Chevrolet Division of General Motors Company, 1911'de kurulmuş olan ABD merkezli bir otomobil şirketidir. Türkiye'de Aveo Sedan ve Cruze modelleri çokça satılmıştır fakat sonradan Türkiye pazarından çekilmiştir. Teknik destek ve bakımlarını günümüzde Opel yapmaktadır. İkinci el pazarının yükselişi ile birlikte Chevrolet modellerinin satışları halen aktiftir.

20) Subaru: Japon otomobil üreticisidir. Türkiye pazarında yeri az da olsa varlığı vardır.

21) Suzuki: Japon otomobil üreticisidir. Türkiye'de daha çok ticari araçları satılmaktadır. Türkiye pazarında yeri az da olsa varlığı vardır.

22) Mini: Almanya menşeli kült bir otomobil markasıdır. BMW grubuna aittir. Markanın hastaları Cooper modelini severek alırken Türkiye'de de ciddi bir alıcı potansiyeline sahiptir. Güncel model ve fiyatlarını www.mini.com.tr adresinden takip edebilirsiniz. Bu kült marka tuttuğu için Clubman, Mini Cabrio, 3-5 Kapı, Cooper Se, Countryman gibi birçok model çıkardı.

23) Dodge: Amerika menşeli otomotiv markasıdır. Türkiye'de Challenger yeni modellerini görebilirsiniz.

24) Daihatsu: 1907'de kurulan Japon otomobil üreticisidir. Türkiye pazarında yeri az da olsa varlığı vardır.

25) SsangYong: Güney Koreli otomobil üreticisi ve markasıdır. Türkiye'de Korando C-SUV modeli satılmatakdır. Arazi aracı olarak da Musso Grand modeli vardır.

26) Alpine: Fransa merkezli yarış arabası üreten bir firmadır. Renault motorları kullanarak yarış otomobilleri ve spor otomobiller üreten eski Fransız üreticidir. Türkiye’de A110-S modeli gibi birkaç aracı ikinci el olarak satılmaktadır.

27) Cadillac: Amerika Merkezli lüks otomobil markasıdır ve General Motors grubunun bir parçasıdır. Türkiye’de pek ilgi görmemiştir ve satış rakamları düşüktür. İkinci el olarak CTS 2.0 L modeli genelde satılmaktadır. Özel sipariş olarak genelde zırhlı SUV modeli Escalade Türkiye’de bulunmaktadır, daha çok GMC SUV tarzı koruma araçlarına benzemektedir.

28) Rezvani: Amerika Kaliforniya merkezli yüksek performanslı spor otomobillerin otomotiv tasarımcısı ve üreticisidir. Tank olarak bilinen araçları ile Dünya'da ünlüdür. Türkiye'de de Tank 6.4 modelinden birkaç muadili vardır.

29) Buick: Amerikalı bir otomobil markasıdır. Türkiye'de satılmamaktadır ve bir pazarı yoktur.

30) Caterham: İngiltere merkezli bir firma olup hafif ağırlıklı spor otomobil üreticisidir.

31) Chery: Çinli otomotiv şirketidir. Türkiye'de ikinci el pazarında eski model SUV ve binek kasa otomobilleri satılmaktadır. Aşırı kalitesiz ve vasat bir markadır.

32) Daewoo: Güney Kore merkezli alt segment otomobil markasıdır. Türkiye’de Tofaş ile çokça karşılaştırılır maksat ayağımı yerden kessin. Martı’ya binin daha iyidir. Bu markayı internet üzerinden araştırın ve siz de göreceksiniz Türkiye’de bile bunun fanları var. Super Saloon modele hasta olanlar mı derseniz, Türkiye’de her türlü insanın olduğunu kanıtlayan nitelikte bir markadır.

33) Eagle: Üretimi durmuş olan eski Amerika merkezli bir otomobil markasıdır. Talon modeline ait videoları internet üzerinden izleyebilirsiniz.

34) Geely: Çinli otomotiv şirketidir. Aşırı kalitesiz ve vasat bir markadır. İkinci el Emgrand modeli Türkiye pazarında satılmaktadır.

35) Ikco (İran Hodro): İran merkezli otomobil markası ve üreticisidir. Samand 1.6 LX modeli Türkiye’de bilinen sedan modelidir. İran’ın Fiat’ı diyebiliriz ve ülkesinde halen üretilmektedir.

36) Infiniti: Hong Kong merkezli otomobil markasıdır. Nissan Motors'a bağlı ABD, Kanada, Orta Doğu, Güney Kore ve Tayvan pazarlarında satışa sunulan lüks otomobil kategorisinde olan bir markadır. Türkiye'de ikinci el pazarında Q30, Q50, Q60 gibi yeni kasa modelleri satılmaktadır. SUV modeli olarak da QX serisine ait QX70 modeli Türkiye’de ilgi görmüştür.

37) Lancia: İtalyan merkezli otomobil üreticisi ve markasıdır. Fiat grubunun bir parçasıdır. Türkiye’de pek tutmamış bir markadır.

38) Lexus: Japonya merkezli otomotiv üreticisi Toyota tarafından üretilen lüks otomobil markasıdır. Türkiye'de Benzin ve Hibrit modelleri satılmaktadır. Türkiye’de Toyota varken bence tutmayacak bir markadır. Zaten kötü marka logosu ve adı ile Premium olarak nitelendirdikleri araçlara o para verilmez onun yerine BMW, Volkswagen alın daha iyidir. Ek olarak Hibrit model araçları asla önermiyorum, ileride zaten tam elektrikli otomobile geçileceği için Hibrit modeler ara bir teknolojidir ve yatırım yapılmaz. ÖTV oranı %220 olarak bu araçlarda uygulanmaktadır.

39) Lotus: İngiltere merkezli otomotiv firmasıdır. Elisa, Evora, Exige serilerinde pahalı yarış otomobilleri Türkiye'de vardır. Üst Segment araçlar kategorisinde bu markayı incelemeyeceğim çünkü Türkiye’de üst segment araç kategorisinde pek tutulmayan bir markadır. Bu tip araç alacak kişi Türkiye’de Lotus yerine Ferrari markasını alır.

40) Marcos: İngiltere merkezli spor otomobil üreticisiydi. 2007 yılında marka feshedilmiştir.

41) McLaren: İngiltere merkezli spor ve yarış otomobili üreten bir markadır. Bu tip araç alacak kişi Türkiye’de McLaren yerine Ferrari markasını alır.

42) MG Cars: İngiltere merkezli otomobil markasıdır. 2007 yılında Çin’li firma SAIC Motor tarafından satın alınmıştır. Türkiye’de satılmayan bir markadır.

43) Oldsmobile: Amerika menşeli otomobil markasıdır. Türkiye’de satılmayan bir markadır.

44) Pontiac: Amerika menşeli otomobil markasıdır. Türkiye’de satılmayan bir markadır ve Kara Şimşek olarak bilinen nostaljik arabadır.

45) Proton: Malezya menşeli otomotiv markası ve şirketidir. Aşırı kalitesiz ve vasat bir markadır. Türkiye’de Jet Fadıl arabası olarak bilinir.

46) Rover: İngiltere menşeli otomobil markasıdır. 2005 yılında üretimi durmuştur.

47) Smart: Mercedes-Benz ve Swatch tarafından kurulan Alman otomobil markasıdır. Türkiye’de ufak elektrikli otomobilleri satılmaktadır. Migros Sepeti gibi otomobildir.

48) Acura: Honda’nın alt kuruluşu olan Japonya menşeli bir otomotiv markasıdır. Türkiye’de satılmayan bir markadır.

49) DFM (Dongfeng Motor): Çinli otomotiv şirketidir. Türkiye’de satılmayan bir markadır.

50) FAW Haima: Çinli otomotiv şirketidir. Türkiye’de satılmayan bir markadır.

51) Hummer: Hummer, General Motors tarafından üretilen eski Amerikan menşeli bir markadır. Hummer Jip olarak bilinen Askeri tip araçlara sahiptir.

52) Mahindra: Hindistan menşeli otomotiv şirketidir. Türkiye’de satılmayan bir markadır.

53) Poyraz: TSK Jipidir ve Türk üretimidir. İkinci el olarak 2.2 ve 2.4 serisi numunelik olarak satılmaktadır.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.