13 Nisan 2020

Rome: Total War ve Roma İmparatorluğu İnceleme 2

Rome: Total War ve Roma İmparatorluğu İnceleme 2

Rome: Total War oyunu için ikinci inceleme yazımızla devam ediyoruz. Oyunda Roma Cumhuriyetinin ilk dönemini temsil eden senato ve üç roma ailesi vardır. Bu aileler Julii, Brutii, Scipii olup bu aileler SPQR (Senatus Populusque Romanus; Roma Senatosu ve Halkı) Senatoya bağlıdır. Yasama, Yürütme ve Yargı SPQR tarafından yönetilir. Oyundaki üç aile ve SPQR müttefiktir. Gerçekte Roma Cumhuriyetini SPQR yönetir ve alınan her yerleşim için valiyi senato atar.

Senatonun temelde altı önemli makamı vardır ve size verilen görevleri başarılı ile yapıp ne kadar kontrol ettiğiniz yerleşim yeri artarsa bu makamlarda daha fazla söz sahibi oluyorsunuz.

Pontifex Maximus: Antik Roma devlet dini kurumlarından Pontifler koleji'nin en büyük rahibi.
Censor: Vergilendirme ve oy kullanma ile ilgilenen makamdır.
Consul: Konsül, Senato yöneticisidir.
Praetor: Askeri gücü yöneten makamdır.
Aedile: Belediye hizmetleri ve açık oyunlari Kolezyum gibi işleri yöneten makamdır.
Quaestor: Devlet hazinesi, finansal işler ve cezai işler ile ilgilenen makamdır.

Rome: Total War ve Roma İmparatorluğu İnceleme 2

S.P.Q.R.'un gözleri özellikle popüler olan hanenin her daim üzerindedir. Fetihler artıkça hanenin popülerliği de paralel olarak artar. Ve bir hane lideri S.P.Q.R.'dan daha fazla güçlendiğini takdirde S.P.Q.R. o haneyi kendisine tehdit olarak görür. Bu aşamadan sonra S.P.Q.R. o hane liderine intihar etmesini emreder. Eğer lider görevi yerine getirir ve intihar ederse yerine varisi geçer, kabul edilmediği takdirde Roma için iç savaş kaçınılmazdır. Ve bir hane yeterli popülerliği elde ederse diğer Roma hanelerine saldırabilir. Bu popülerliği elde etmek içinse 35 bölgenin işgal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca halk popülaritesi tam seviye olduğunda da saldırı yapılabilir. Tüm Campaign görevini bitirebilmek için ise 50 yerleşkeye sahip olmanız gerekir.

Oyundaki Julii ailesine ait Roma İmparatorlarının Bazıları; Flavius Julius, Lucius Julius, Vibius Julius.

Julius olanlar yani Jül Sezar soyundan gelenler genelde bu soyadı alırlar ve bu kişiler için True Roman yani gerçek romalı anlamına gelen sıfat kullanılır. Roma senatörü ve Roma Cumhuriyeti Diktatörü olan Jül Sezar’ın oğlu Augustus veya diğer adı Gaius Julius Caesar Octavianus ilk Roma imparatoru olup bir True Roman’dır.

Rome: Total War ve Roma İmparatorluğu İnceleme 2

Faction (Milletler) kısmından devam edecek olursak;

Macedon (Makedonya): Makedonya, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır. Bugünkü Yunanistan'da yer alan Makedonlar Büyük İskender'in güçlü ordularına sahiptir. MÖ 800 ile MÖ 146 yılları arasında hüküm sürmüştür. MÖ 150-148 arasında Makedonya yıkıldı ve bir Roma eyaleti oldu. Oyunda asla seçilemeyen bir millettir.

Scythia (İskitya): İskitler, bugünkü Rusya ve Ukrayna'da yer alan barbar kavimdir. Oyundaki tek Türk kavmi olan İskit ordusunun büyük bölümü atlı okçulardan oluşur. MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Avrupa'nın doğusu (Kırım ve Pontik Bozkırları) ile Orta Asya'da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni de içine alan bölgelerde yaşamışlardır. Oyunda asla seçilemeyen bir millettir.

Spain (Hispania): Bugünkü İspanya'da yer alan İspanyollar Galya ve Kartacalılar ile savaş halinde oyuna başlamaktadırlar. İber Yarımadasına Romalılar tarafından verilen isim Hispania olup Günümüzde İspanya'nın eski ismi olarak da kullanılır. Roma döneminde Hispania iki bölgeye ayrılmıştır: Hispania Citerior ve Hispania Ulterior. Oyunda asla seçilemeyen bir millettir.

Carthage (Kartaca): Antik Kartaca Cumhuriyeti MÖ 814 ve MÖ 146 yılları arasında hüküm sürmüştür. Bugünkü Tunus'ta yer alan Kartacalılar, Romalıların en önemli düşmanlarından biridir. MÖ 264 ve MÖ 146 yılları arasında yaşanan Pön Savaşları Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında geçmektedir. Kartacalıların ünlü komutanı Hannibal Barca’da oyunda bahsedilmektedir. Üçüncü Pön Savaşı sonucu Kartaca Cumhuriyeti, Roma Cumhuriyeti tarafından yıkılmıştır ve tarih sahnesinden silinmiştir.

Pontus (Pontus Krallığı): Pontus Krallığı MÖ 281 ve MS 62 yılları arasında hüküm sürmüştür ve Başkentleri Amasya, Sinop kentleridir. Günümüz Doğu Karadeniz bölgesinde olan bir krallıktır. Roma Cumhuriyeti'nden Pompey tarafından fethedildi ve Roma'ya bağlı bir devlet oldu. Oyunda asla seçilemeyen bir millettir. Aynı bölgede çok önceleri Kolhis Krallığı yaşamıştır.

Rome: Total War ve Roma İmparatorluğu İnceleme 2

Rome: Total War'daki Tarihi Önemli Olaylar ve Detaylı Bilgiler

Plague in Alexandria: MÖ 206 yıllarında Mısır’ın İskenderiye eyaletinde meydana gelen veba salgınını haber vermektedir.

Star Catalogue: Yıldız veya astronomik katalog olarak bilinen gökbilim incelemelerinin olduğu dönemi işaret eder.

A Chance for Power: Oyunda 28 ve üzeri yerleşkeyi ele geçirip belli bir askeri ve nüfus sayısına ulaştığınızda bu mesaj gelecektir. Bunun anlamı diğer aile üyeleri ve SPQR olan senatoya saldırabilirsiniz demektir.

Quinquereme: Trireme'den daha büyük savaş gemisidir. 100 kişiden fazla insan alabilir.

Praetorian Cohort: Praetorian Muhafızlar Roma İmparatorları tarafından, hem Roma'da hem de savaş alanında kişisel güvenliklerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş özel birlikler. İmparatorlar tarafından koruma amaçlı kullanılmaya başlamadan çok önce, Scipio ailesi tarafından MÖ 275 yılı civarından aynı formatta Generallerin muhafızı olarak kullanılmaya başlandıkları bilinir.

Earthquake in Pontus: MÖ 186 yılında Pontus, Doğu Karadeniz bölgesinde gerçekleşen depremdir.

Porolissum: Romanya'da bulunan eski bir Roma kentidir. Dağlık bölge içerisinde bulunur.

Public Order (Settlement-Yerleşkeler): Oyunda yerleşim yerlerinde halkın psikolojik durumunu gösterir. Kırmızı, Mav, Sarı ve Yeşil olarak görebilirsiniz. Kırmızı olan her yerleşimde isyan (Revolting) olacak diye bir durum yoktur. İsyan ilk patladığında yerleşime müdahale edin ve o zaman vergileri düşürün. Income yani gelir iyi ise eksi değilse ve Population artışta ise müdahale pek etmeyiniz.

Concrete Invented: Betonun icadı MÖ olmuştur. Porticus Aemilia; Antik Roma'da bir revak olup beton burada kullanılmıştır.

Eruption of Vesuvius: İtalya'daki Vezüv Yanardağı'nın birçok patlamasından en ünlüsü MS 79'daki patlamadır.

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.