3 Aralık 2016

Xiaomi Mi 5 Telefonu Güncellemek ve Global Stable ROM Yüklemek

Xiaomi Mi 5 Telefonu Güncellemek ve Global Stable ROM Yüklemek

Xiaomi Mi 5 telefonlarda güncelleme işlemi genelde Telefondaki Güncelleyici kısmından yapılıyor. Telefona yüklü olarak gelen ROM ise Xiaomi Mi 5 Global ROM olup Developer ROM ve Stable ROM olarak ikiye ayrılıyor. İki arasında da çok far yok, en önemli fark Developer ROM'un yeni çıkan güncellemeleri erken almasıdır.

Xiaomi Mi 5 Telefonun sürümünü öğrenmek ve güncelleme işlemlerini yapmak için. İlk olarak Ayarlar kısmından Telefon Hakkında sekmesine geliniz. Burada Android Sürümü ve MIUI Sürümünü görebilirsiniz. İkisi farklı olup MIUI sürümünün Android işletim sistemi sürümü ile alakası yoktur. Son güncel kullandığım sistem aşağıdaki gibidir;

Android Sürümü: 6.0.1
MIUI Sürümü: MIUI 8 Global 6.11.10 Beta (Developer ROM)

MIUI sürümünün son durumunu Xiaomi Mi 5 Global resmi adresinden öğrenebilirsiniz. Developer ROM kullandığım için son sürüm bende yüklü gözüküyor. Telefon menüsünde Araçlar klasöründe Güncelleyici kısmından Güncellemeleri kontrol et diyerek MIUI sürümünü öğrenebilir ve güncelleme alabilirsiniz.

Burada en çok karıştırılan ise ekranın sağ üst köşesindeki 3 nokta olan ayarlar kısmından Güncellemeyi indir dediğimizde güncelleme almasıdır. Aslında indirdiğiniz güncelleme sizde var olan güncelleme olduğundan buradan indirmenize bir daha gerek yoktur. Tekrar kurulum yapmak isteyenler için bu seçenek eklenmiştir. Başka ROM dosyasına geçeceğiniz zaman Güncelleme paketini seçin diyerek de başka ROM'a geçebilirsiniz. Bunun dışında hem MIUI sürümünü hemde Android versiyon güncellemelerini Güncellemeleri kontrol et diyerek kontrol edebilirsiniz. Eğer Uygun güncelleme yok yazısı çıkıyorsa zaten en son sürüm yüklüdür ve bir şey yapmanız gerek yoktur.

Xiaomi Mi 5 Telefonu Güncellemek ve Global Stable ROM Yüklemek

Xiaomi Global Stable ROM Yüklemek
Xiaomi markalı tüm telefonların ROM dosyalarına (en.miui.com/download.html) adresinden ulaşabilirsiniz. Xiaomi Mi 5 Global resmi adresinden Xiaomi Mi 5 Global sekmesine gelip Stable ROM veya Developer ROM dosyasını telefona indirebilirsiniz. Telefonda yer alan "Güncelleyici" (Updater) uygulamasını açın. Yukarıda yer alan üç noktaya tıklayın, ardından "Güncelleme paketini seçin" (Choose update package) seçeneğine tıklayın. İndirdiğiniz yazılım dosyasını seçin. Güncelleme işlemi başlayıp telefon 5-6 dakika içinde açılacaktır, bu aşamada telefona müdahale etmeyin.

Ek olarak Geliştirici sürüm(Developer ROM) her zaman daha iyidir yenilikleri almak anlamında. Bunun dışında Stable ROM ile sistemsel bir farklılık yoktur zaten. Bu arada Global sayfasında çıkan Stable ROM Version: V8.1.2.0.MAAMIDI (MIUI8) aslında Çin Romu olduğu söylenmekte ve indirilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Siz telefona yüklü gelen Türkçe son sürüm geliştirici versiyon ile devam edebilirsiniz, ben öyle yapıyorum.

Burak AVCI - Update: 01.04.2021