14 Kasım 2016

Scrum'da Sprint Hedefinin Belirlenmesi: Sprint Goal

Scrum'da Sprint Hedefinin Belirlenmesi: Sprint Goal

Scrum'da Sprint Planning yaparken Sprint hedefinin belirlenmesi en önemli kriterlerden biridir. Bu hedef bizim Sprint amacımızın temelini oluşturur ve adı Sprint Goal'dür. Sprint Goal bir veya birkaç PBI'dan oluşabilir ve Increment'e dönüştürülmesiyle ulaşılabilmektedir. Eğer Sprint Goal 2 veya 3 PBI'dan oluşuyorsa ve Sprint sonu tek bir PBI DoD kriterlerine göre Done olduysa Sprint Goal başarısız olmuştur.

Sprint hedefine ulaşma ve takımı tek bir Goal noktasına dedike etmek, Development Team'i farklı girişimlerde bulunmak yerine birlikte çalışmaya teşvik eder. Sprint Goal'ün durumu her gün Daily Scrum'da değerlendirilir ve takım üyeleri hedefe ulaşmak için ne yaptıklarını ve ne yapacaklarını konuşurlar. Takım çalışırken de Sprint Goal'ü aklından çıkarmaz.

Sprint Goal sadece Increment değil, kalite bir Increment daha iyi nasıl çıkarılır konusunda gereken fonksiyonel geliştirmeleri ve teknolojileri takım Sprint Goal olarak alıp kendini o Sprint içinde geliştirebilir ve bunu hedef yapabilir. Scrum, Sprint Goal'daki Increment kapsamında da bize esneklik sunmaktadır. İki haftalık Sprint içinde tüm proje veya iş çıkarılamaz fakat parça parça Increment'lar çıkarmayı bize söyler.

Eğer Sprint içinde iş veya işler takımın öngördüğü gidişat dışında farklılaşmaya başlarsa, (Örnekle beklenmedik bir Impediment çıkması) Development Team, Product Owner ile iş birliği yaparak Sprint Backlog'un kapsamını müzakere edebilir.

Sprint ortasında eğer işler öngörülen zamanda bitmiyorsa ve birçok PBI halen Done kriterine ulaşmadıysa, Sprint hedefine ulaşmak için takım ortak bir karar alıp sadece Sprint Goal'e odaklanıp onu kurtarabilir. Sprint Goal takımın motivasyonu için en büyük ölçeklerden biridir. Sprint Backlog'da yapılması gereken işler dışında Sprint Goal yapılamıyor ve bu olay birkaç Sprint bu şekilde devam ediyorsa, takımın morali ve çalışma temposu düşebilir. Buda kalitesiz ve özenilmemiş Increment'ların çıkmasını doğurur.

Sprint Goal'ün Sprint içinde kapsamının değiştirilmesi doğru değildir ve yapılmaz. Eğer Sprint Goal amacından sapar ve anlamını yitirirse o Sprint iptal edilir ve yeni Sprint başlatılır. Tabi bu duruma Development Team, Product Owner ile müzakere ederek karar verir.

Sprint'e PBI eklenecekse ve bu durum Sprint Goal'ü tehlikeye sokacaksa o PBI'lar eklenmez. Sadece bazı Task'lar eklenip çıkarılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.