17 Haziran 2014

Call of Duty 4: Modern Warfare Oyunu ve Hikayesi

Call of Duty 4: Modern Warfare

Hikayenin başlangıcı Çavuş John "Soap" MacTavish, Yüzbaşı Price, Gaz ve birkaç SAS komandosunun, Bering denizindeki Estonya bandıralı bir kargo gemisine sızıp, içeri girmesi ile hikayeye giriş yapılır. Düşman etkisiz hale getirildikten ve kargolardan birinin içerisindeki nükleer cihazın varlığı tespit edildikten sonra gemi, düşman MiG'leri tarafından saldırıya uğrar.

Bunun üzerine ekibin, Rus aşırı milliyetçi gruplar ile Orta Doğu'daki asiler arasındaki ilişkiye ait kanıtlardan oluşan kargo beyannamesini de yanlarına alarak gemiyi terk etmesiyle bölüm tamamlanır. Geminin içinde nükleer cihazın olduğu istihbaratı Nikolai tarafından verilmiştir.

Imran Zakhaev

Bu sırada, Sovyetler Birliğini yeniden kurmanın planlarını yapan aşırı milliyetçi Rus lider Imran Zakhaev planlarının uluslararası kamuoyunda tepki uyandırmasının önüne geçmek amacıyla, Orta Doğu'da yer alan bir ülkedeki ayrılıkçı lider Khaled Al-Asad tarafından başlatılan askeri darbeye maddi yönden destek olur.

Call of Duty 4: Modern Warfare

Khaled Al Asad aldığı destek ile darbe yapar. Orta Doğu'daki ülkenin (Suudi Arabistan Mekke Eyaleti ve IRAK, haritada koordinatlar burayı gösteriyor) devlet başkanı Yasir Al-Fulani'nin televizyondan canlı olarak yayınlanan infazının ardından Khaled Al-Asad liderliğindeki terör örgütü, ülke yönetiminin kontrolünü ele alır.

Orta doğuda ağır silahlar elde etmiş ve maddi geliri yüksek olan İslami Terör örgütü tarafından ülkenin devlet başkanına yapılan darbenin mizansen videosu "The Coup in The Middle East" Call of Duty 4'deki en çok izlenen ve beğenilen çalışma olmuştur.

Darbenin ardından SAS birlikleri, Rus milliyetçiler tarafından yakalanmış olan Nikolai kod adlı muhbiri kurtarmak için Kafkas Dağları'nda konuşlandırılır. Çavuş Kamarov öncülüğündeki Rus askeri kuvvetlerinin de desteği ile Nikolai kurtarılır. Kurtarma sırasında Kamarov militanlarla girilen çatışmada biraz daha destek vermemizi ister fakat Nikolai için zaman daralmaktadır, Timdeki arkadaşımız Gaz, Kamarov'u biraz hırpalar ve Nikolai hangi evde olduğunu ögrendikten sonra oraya doğru digerler hemen.  Bu arada Çavuş Kamarov ve adamları halen milliyetçi militanlar ile çatışmaktadır.

Devamında ise Nikolai, SAS ekiplerince Hamburg'a kaçırılırken, helikopter Sibirya'da Militanlar tarafından düşürülür ve devreye Amerikan birlikleri girer. AC-130 uçağının ateş desteğiyle takım, güvenli bir şekilde
bölgeden çıkarılır.

Khaled Al-Asad

Khaled Al-Asad'ın darbesinden kısa bir süre sonra, Birleşik Devletler Deniz Piyade Kolordusu (USMC)'nun yerel bir limanı kontrol altına almasıyla Orta Doğu ülkesinin işgali başlar. Oyuncuların, USMC 1. Keşif Gücü'ne bağlı Çavuş Paul Jackson'ı kontrol ettiği bölümde; Teğmen Vasquez komutasındaki askeri birlik, ablukaya alınmış şehirde Al-Asad'ı bulmaya çalışır. Propaganda yayını yapmakta olan televizyon kanalının stüdyosuna baskın düzenlense de devrim lideri bulunamaz. Bunun üzerine birlik, etkisiz durumdaki bir M1 Abrams savaş tankını korumak ve ana yola çıkışında ona eşlik etmek ile görevlendirilir.

Görevin sonlarına doğru Birleşik Devletler Komuta Merkezi'nin talimatı uyarınca, şehrin yakınlarında Rus yapımı nükleer bir cihaz olduğu tespit edilir. Bunun üzerine Vasquez ve birliği, nükleer silahı etkisiz hale getirmek ve operasyonun son aşamasını da geçmek üzere helikopterler ile olay merkezine sevk edilir.

Merkezî emir, kuvvetlerin ihtiyatlı bir şekilde bölgeyi terk etmesini gerektirmesine rağmen Vasquez'e bağlı birlik, düşman ateşi altındaki bir time yardım edip ayrılmak üzereyken, bu sefer de uçaksavarla düşürülen bir AH-1 Kobra'nın pilotunu kurtarmak için vakit kaybederler. Ekip, bu kurtarma operasyonunu da başarıyla tamamlayıp bölgeden uzaklaşmak-tayken nükleer cihaz infilak eder(Nükleer Bombayı patlatan Makarow'dur MW3 bunu gösteriyor). Patlama ile birlikte şehrin ise büyük bir kısmı yok olur, yaklaşık 30.000 Amerikan askeri ile bölgede yaşayan sivil halk ölür. Vasquez ve ekibinin bulunduğu helikopter de bombanın etkisiyle yere çakılır ve kazadan kurtulan olmaz.

Olayın ardından, Al-Asad'ın Amerikan işgalinden kısa bir süre önce ülkeyi terk ettiği ve Azerbaycan'da saklandığı tespit edilir. Yüzbaşı Price'ın liderliğndeki SAS birliği, daha önce Rusların elinden kurtarılan muhbir Nikolai'nin de yardımı ile Al-Asad'ın bulunduğu eve baskın yaparak Al-Asad'ı ele geçirir.

Sorguya çekilen Al-Asad, nükleer bombayı Zakhaev'in tahsis ettiğini açıklamamakta direnir; fakat Al-Asad'ın telefonuna gelen çağrının ardından Yüzbaşı Price bombanın kimden geldiğini anlar ve Al-Asad'ı öldürür.

Ardından Price'ın 15 yıl önce, Ukrayna'nın Pripyat şehrinde Zakhaev'e düzenlenen suikastte görev aldığı, geçmişe dönük bir görev başlar. Çernobil felaketinden sonra birçok Sovyet Militan güçleri nükleer başlıklı füzelere sahip olmak istedi bunların başında Zakhaev geliyordu.

Çernobil reaktör kazası ve Sovyetler Birliğinin dağılışının ardından oluşan çalkantılı dönemden yararlanan Zakhaev, nükleer silahları ele geçirir ve Sovyet Ordusu'na bağlı askerleri kendi tarafına çekerek aşırı milliyetçi bir parti kurar. 1996'da, Price, SAS'a bağlı İskoç Yüzbaşı MacMillan ile birlikte İngiliz Hükümeti tarafından Zakhaev'e suikast yapılması için görevlendirilir.

MacMillan

İkili Pripyat'a gizlice sızar ve terk edilmiş bir otelde konumlanarak atış için uygun zamanı bekler. Zakhaev'e Barrett M82 markalı, 50 kalibrelik keskin nişancı tüfeğiyle ateş eden Price; hedefi tam olarak tutturamaz ve mermi, Zakhaev'in sol koluna isabet eder(Suikast sırasında Askeri cipin içinde Makarow ve Yuri'de vardır bunuda MW3 te göreceksiniz). Suikast girişiminden sağ kurtulan Zakhaev, sol kolunun tamamını kaybeder. Olayın ardından harekete geçen parti yandaşları, keskin nişancıları takibe başlar. Kaçış sırasında MacMillan bacağından yaralanır ve Price onu kaçış noktasına kadar taşır ve Ekip SAS Tim Komandoları gelerek onları götürür.

Azerbeycan'da yakalanıp öldürülen Al-Asad, ölümünden 8 saat sonra. Yüzbaşı Price komutasındaki SAS komandoları, Al-Asad'ı yakaladıkları kasabaya Rus milliyetçiler tarafından düzenlenen karşı taaruzu, Amerikan Deniz Piyade Kolordusuna bağlı bir helikopterinin yakın hava desteği ile bertaraf etmeyi başarır.

Khaled Al-Asad

Takım, daha önce Orta Doğu'da Jackson ile beraber görev yapmış Başçavuş Griggs komutasındaki bir ekip tarafından kurtarılır. Bundan sonra, Yüzbaşı Price'ın emri altındaki SAS askeri birliği ve USMC'ye bağlı Başçavuş Griggs komutasındaki destek biriminin ortak operasyonu gerçekleşir. Bu birliklere, Rus Ordusu'na bağlı Çavuş Kamarov tarafından yönlendirilen bir birim daha eşlik eder. Ortak birimin görevi, Zakhaev'in oğlu Victor'u canlı olarak yakalamak ve babasının nerede olduğunu öğrenmektir. Fakat operasyon, Zahkaev'in oğlunun intihar etmesiyle sonuçlanır.

Oğlunun ölümünden sonra Zakhaev, İngiliz ve Amerikan işgalcilerinin Rus topraklarından gitmeleri aksi taktirde nükleer başlık kullanacağını video kasetle duyurmuştur.

Victor Zakhaev

Misilleme yapmak amacıyla nükleer başlık taşıyan ve yaklaşık 40 milyon kişiyi öldürebilecek kapasiteye sahip Topol-m balistik füzelerinin, USMC ile SAS askerlerinden oluşan birlik Rusya'daki tesise geldiği sırada Zakhaev ICBM'lerin Birleşik Devletler'e gönderilme emrini verir. Ortak operasyon güçleri ana giriş kapısından üsse girer. Fakat 6 adet nükleer başlık bulunan 2 füze çoktan ateşlenmiştir. Biz Üssün kontrolünü ele geçirmeye çalışırken ana merkez Pentagon dan Füzelerin kodları Ruslardan alınıp imha edilecektir.

Üç BMP tankını yok ettikten ve düşman askerlerinin çoğunu etkisizleştirdikten sonra kontrol merkezine ulaşırlar, Burada füzeleri etkisiz hale getirmek için onay verilir. Füzeler hedeflerine ulaşmadan, Atlas Okyanusu üzerinde imha edilir. Tam bu sırada Zakhaev ve birçok militanı ile üsse gelir ve acil çıkmamız gerekmektedir ordan. Zakhaev'in birlikleri karşı hücuma geçerken,Biz ve dost birlikler askeri cipler ile bölgeden uzaklaşır.

Kaçış esnasında, düşman Mil Mi-24 helikopteri askerlerin geçişi sırasında kullanacakları köprüyü havaya uçurur. SAS ve USMC ekipleri köprüde düşman tarafından sıkıştırılır. Zakhaev'in askerleri olay yerine kısa sürede gelir ve dost kuvvetler ile mücadeleye girişir. Bu esnada Gas Kamarov'dan telefon alır ve Karamov'un askerlerde birlikte yardıma geldiğini öğrenir. Çatışma sürerken, köprü üzerindeki benzin dolu tanker alev alır ve büyük bir patlama yaşanır. Askerlerin çoğu savaşamaz durumdayken Griggs, Soap'u güvenli yere taşımak isterken vurulur. İki askeri eşliğinde olay yerine gelen Zakhaev, Gaz ile kendisine bağlı askerleri öldürür. Zakhaev, tam Soap'ı öldürmek üzere iken, Rus Ordusu'na bağlı bir Mil Mi-28 helikopterin Mil Mi-24'ü yok etmesi dikkatini o yöne doğru çeker. Tam o sırada ağır bir biçimde yaralanmış olan Yüzbaşı Price, tabancasını Soap'a gönderir ve Soap, Zakhaev ve korumalarını öldürür. Kamarov'un içinde olduğu Rus askeri kuvvetleri alana iştirak eder ve Soap Mactavish sağlık ekibi tarafından  l Mi-28'e taşınır. Bu sırada ilk yardım ekibinden birisinin Yüzbaşı Price'i hayata döndürmeye çalıştığı gözlenirken hikaye sona erer.

Zakhaev

Olaylardan sonra gösterilen haberlerde, "Rusya'da nükleer füze denemesi", "Aşırı Milliyetçi Parti'de liderlik mücadelesi", "Bering Boğazı'nda kaybolan bir kargo gemisini arama çalışmalarına kötü hava şartları dikkate alınarak son verildi" ve "Rusya'da yaşanan son çatışmalardaki sır perdesi hala devam etmektedir" gibi başlıklar yer almaktadır.

Call of Duty 4: Modern Warfare

Karakterler
Çavuş John "Soap" MacTavish - Birleşik Krallık 22. SAS birliğine bağlı İskoç asker. MacTavish, Call of Duty: Modern Warfare 2 'de de oynanabilen karakterler arasında yer aldı.

Çavuş Paul Jackson - Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu 1. Keşif Güçleri'ne bağlı ABD'li asker. Orta Doğu'da nükleer patlama sonucu düşen helikopterden sağ olarak kurtulmayı başaran Jackson, daha sonra radyasyonun etkisiyle hayatını kaybeder.

Yüzbaşı John Price - 22. SAS birliğinin lideri. Call of Duty ve Call of Duty 2 'de yer alan Yüzbaşı Price'ın torunudur. Eskiye dönük bir görevde oyuncular, teğmen rütbesindeki Price'ı kontrol edebilmektedir. Oyunun sonunda yaşayıp yaşamadığı belirsizliğini korusa da, serinin iki oyun sonrası Modern Warfare 2 'de yer aldı ve yaşadığı anlaşıldı.

Gaz - 22. SAS birliğine bağlı asker.Yüzbaşı Price'ın en sadık yardımcısıdır. Oyuncuya birçok bölümde eşlik etmektedir. Son bölümde tanker patlamasının etkisiyle bilincini kaybeden Gaz, Zakhaev'in yanına gelip silahını ateşlemesiyle ölür.

Kıdemli Çavuş Griggs - USMC 1. Keşif Güçleri askeri ve Jackson'ın ekibine bağlı destek topçusu. Oyunun sonlarına doğru düzenlenen SAS/USMC ortak operasyonuna katılan Griggs, daha sonra Soap'ın hayatını kurtarmaya çalışırken aşırı milliyetçiler tarafından öldürülür.

Teğmen Vasquez - USMC 1. Keşif Güçleri'ne bağlı asker ve Jackson'ın bulunduğu ekibin lideri. Orta Doğu'da patlayan bombanın etkisiyle düşen helikopterle birlikte yaşamını yitirmiştir.

Imran Zakhaev - Rus Aşırı Milliyetçi Parti'nin lideri ve oyunun başlıca kötü karakteri. Oyunun son bölümünde MacTavish tarafından öldürülür.

Khaled Al-Asad - Orta Doğu'daki darbecilerin lideri ve Imran Zakhaev yandaşı. Oyunun birçok kısmında aranan kötü karakter olan Al-Asad, Orta Doğu'daki nükleer bombanın patlaması sonucu bir süre Azerbaycan'da saklanır. Burada SAS ekiplerince yakalanır ve Captain Price tarafından öldürülür.

Victor Zakhaev - Imran Zakhaev'in oğlu. Yasir Al-Fulani, infaza götürülürken ona eşlik eder. Sonraları ise, evine baskın yapan SAS askerlerine teslim olmamak için intihar etmektedir.

Çavuş Kamarov - Yönetime sadık kalan Rus askerlerin lideri. Oyunun bir çok kısmında SAS birlikleriyle ortak operasyonlara katılır. Son bölümde SAS ve USMC askerlerinden oluşan ekibe yardıma gelerek Soap'ın hayatını kurtarır.

Nikolai - Aşırı milliyetçilerin arasına sızan Rus muhbir.

Yüzbaşı MacMillan - Geçmişe dönük bölümde yer alan İskoç SAS komandosu. 15 yıl kadar önce Teğmen Price'la birlikte, Imran Zakhaev'e yapılan suikast girişiminde görev aldı.

Yasir Al-Fulani - Orta Doğu'da yer alan ve ismi belirtilmeyen ülkenin eski devlet başkanı. Oyunun açılış sahnesinde, başkente doğru yol alırken kontrol edilebilen Al-Fulani, daha sonra Al-Asad tarafından infaz edilir.

Burak AVCI & Ercan UYMA - Update: 14.03.2021

4 yorum:

  1. Eline sağlık çok güzel anlatmışsın.

    YanıtlaSil
  2. hocam ellerine sağlık çok güzel olmuş da keşke aralarda sonraki oyuna yönelik spoiler vermeseydin. Nükleer bombayı patlatanın makarow olduğu gibi mesela

    YanıtlaSil
  3. abi the sins of the father adlı bölümde viktor zakhaevin evine baskın yapmıyorlar direk pusu atıyorlar

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.