9 Ekim 2013

Windows 7 Kullanılabilir RAM Bellek Miktarı

Windows 7 Kullanılabilir RAM Bellek Miktarı

Birçok yeni Notebook'da herkesin sorduğu sorulardan biri. Windows 7 sistem özelliklerinde 4GB Ram belleğim var fakat Kullanılabilir Bellek Miktarı 3,87GB olarak gözüküyor. Yeni nesil çift ekran kartlı laptoplar için bu durum böyle. 64 bit işletim sistemi kursanız bile değişmeyecektir. 8GB Ram belleğiniz varsa bu sefer bendeki gibi kullanabilir Ram bellek 7,87GB olarak gözükecektir.

Yeni laptoplar da bildiğiniz gibi iki ekran kartı var. Biri ana kart üzerinde ve paylaşımlı, bu yüzden 130MB sömürüyor ve genelde de markası Intel HD Graphics 4000 olan laptoplar. Asıl ekran kartı ise paylaşımsız olan ATI veya NVIDIA olan markalardır.

Yeni nesil Laptoplar için bu duruma yapılacak bir şey yok. Bu yüzden Bios ayarları ile boşuna oynamayın. Bunu da sorun olarak da algılamayın çünkü tüm yeni nesil dizüstü bilgisayarlar bu şekilde. Peki sadece tek ve paylaşımsız ekran kartı olan bilgisayarlar bu hatayı veriyorsa ne yapmalı. İşte o zaman ilk olarak eğer işletim sisteminiz 32 bit ise onu 64 bit yapmak olacaktır. Eğer 64 bit olduğu halde sorun devam ediyorsa Bios'tan Ram ayarlarını kontrol etmeniz gerecektir.

Burak AVCI - Update: 22.02.2022