27 Temmuz 2020

Mango Meyvesi Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir, Kesilir ve Tüketilir?

Mango Meyvesi Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir, Kesilir ve Tüketilir?

Mango Meyvesi tropikal bir meyve olup anavatanı olan Hindistan'dan dünyaya yayılmıştır. Sert kabuklu olan bu meyve olgunlaştığı zaman aşırı tatlı ve şekerli olmaktadır. A, B, Potasyum ve C vitamini barındırır. Mango aroması ile birçok ürün ve içecek marketlerde bulabilirsiniz. Mango'yu seçerken olgunlaşmış yani yemeye hazır olanını seçmenizi öneririm.

Tropikal meyvelerde genelde dalından kopsa bile belli bir olgunlaşma süreci vardır. Mango ve Avokado bu meyvelere örnektir ve Türkiye'de de oldukça yaygınlaşan ve tüketilen tropikal meyve türlerindendir. Mango alırken internet üzerinden market alışverişi ile almanızı tavsiye etmem. Çünkü Excelente Yemeye Hazır Mango olarak satılanlar bile aşırı sert ve olgunlaşmamış olabiliyor. Bunların biraz daha yumuşaması için 7-10 gün kadar beklemeniz gerekebilir. Bunun yerine marketten kendiniz seçerek almanızı tavsiye ederim.

Mango Meyvesi Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir, Kesilir ve Tüketilir?

Olgunlaşmış Mangoyu anlamak için kabuklarını bastırmanız yeterlidir. Eğer yumuşak ve içeriye doğru kabuk giriyorsa meyve olgunlaşmıştır ve yemeye hazırdır. Bu arada Mango meyvesine benzeyen bizdeki meyve ise Şeftalidir. Sadece Şeftalinin kabuğu sert değildir. İkisinin de kabuğunu soyup küp küp kestiğinizde hemen hemen tatları aynıdır, yumuşak ve aşırı şekerli. Damak tadı olarak Mango'ya yerel alternatif diyebiliriz. Gerçi Mango meyvesi artık Türkiye'de de Antalya bölgesinde üretilebilmektedir.

Mango Nasıl Yenir, Kesilir ve Tüketilir?
Olgunlaşmış Mangonun dış sert kabuğunu komple bıçak veya soyma aleti ile soyduktan sonra çekirdek yerinden ikiye keserek çekirdeğini çıkarınız ve Mango'yu küp şeklinde bölerek direkt yiyebilirsiniz. Normal Şeftali meyvesi soyup küp şeklinde keserek yemek gibi. Çok olgunlaşmış ve yumuşak olanları ise kabuğunu soymadan çekirdek kenarlarından kesip sonra içini kareler şeklinde çizik atıp kabuğu ters çevirerek küp küp kesebilirsiniz.

Fakat Mangonun kabuğu çoğu zaman sert olduğundan dolayı benim tercihim komple Mangonun kabuğunu ince olarak soyup sonra çekirdek kısmından ikiye bölüp çekirdeği çıkarıp tüm hepsini küp küp kesmektir. Bu sayede Mango daha az ziyan edilmiş olacaktır. Mango kesimi çok zahmetli diyorsanız yerel meyve olan Şeftali ile devam edebilirsiniz :)

Mango Meyvesi Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir, Kesilir ve Tüketilir?

Alternatifi Şeftali Nektarin Meyvesi
Bu arada Mango meyvesine en yakın bir diğer meyvede Şeftali Nektarin Meyvesidir. Tüysüz Şeftali olarak da bilinir. Şeftalinin bir alt grubu olan ve dışı tüylü olmayıp biraz daha sert olanıdır. Bence Hem yapısı hem tadı itibarıyla tüylü Şeftaliden ziyade Nektarin birebir Mango'nun aynısı diyebilirim. Nektarin'i yıkayıp ikiye bölüp içindeki çekirdeği çıkardıktan sonra kabuğunu elma gibi soyabilirsiniz serttir aynı Mango'da olduğu gibi. Kabuğunu da soyduktan sonra küp küp keserek tüketebilirsiniz tat ve şekil olarak aynı diyebilirim.

Burak AVCI - Update: 29.07.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.