21 Mayıs 2020

Gelir Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gelir Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ev veya Dükkan gibi gayrimenkulleriniz için aldığınız kira getirisinin yıllık gelir vergisini ödemek ve bunun beyanında bulunmak her yılın mart ayında gerçekleşmektedir. Bu yıl içinden örnek vererek gidecek olursak 2020 Mart ayı için yapacağım Beyanname başvurusu işlemi 2019 yılında bir gayrimenkulden aldığım toplam yıl içindeki kira bedelini internet üzerinden beyan işlemi diyebiliriz.

Beyanname Başvurusu için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesi olan Hazır Beyan adresine girmelisiniz (https://hazirbeyan.gib.gov.tr) Sisteme Giriş yap diyerek Kullanıcı Girişi ile bağlanınız.

Kullanıcı oluşturmak için İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) adresinden kayıt ol diyerek yeni bir kullanıcı oluşturabilirsiniz. GİB'e üyelik için en iyi yöntem kullanıcı kaydı ve girişidir. E-Devlet ile bağlantı bazen hata alabiliyor veya başka arayüze sizi yönlendirebiliyor. Alacağınız kullanıcı üyeliği ile hem vergi borçlarınızı hem beyanname işlemlerinizi rahatça yapabilirsiniz.

Gelir Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hazır Beyan sistemine girdikten sonra yan taraftaki menülerden Beyanname Doldur kısmına tıklayınız. Dönem Seç sayfası gelecektir, buradan vergisini ödeyeceğiniz döneme tıklayınız. Örneğin 2019 yılındaki gelir verginizi ödemek için 2019 Beyanname Doldur butonuna basarak ilgili formu doldurup online beyan işleminde bulunabilirsiniz.

Beyan formu açtığını zaman birçok doldurulması gereken alan ve formlar vardır. Bu kısımda 189 numarasını arayarak Vergi İletişi Merkezinden destek alabilirsiniz. Telefon üzerinden tüm adımları tek tek size bilgi vererek ve yönlendirerek yapabiliyorsunuz. Beyan doldurmadan önce kira getiriniz olan gayrimenkullerinizin yıllık toplam kira bedelini yani kümül toplamını önceden hesaplayınız.

Bir ev için örnek verecek olursak 2019 yılında kiraya verdiğiniz evden aylık 2000 TL kira aldınız. Toplamda 12 x 2000 = 24.000 TL 2019 yılı içerisinde o evden geliriniz olmuş.  Yine başka bir örnek verecek olursak ilk 6 ay diyelim ki 1800 TL sonraki 6 ay 2000 TL aldınız. Toplam kümül kira gelir bedeli (6 x 1800) + (6 x 2000) = 22.800 TL olarak hesaplayabilirsiniz. Kira gelirlerinizi banka üzerinden alınız vadesiz hesabınıza, elden aldıklarınız sistemde gözükmez.

Bir sonra ki dönem olan 2020 Beyanname işlemleri ise 2021 Mart ayı içinde yapabilirsiniz. Eğer beyan doldurma işlemini Mart ayından sonra ki bir zamana geciktirirseniz genelde cezası oluyor. Ceza işlemi içinde beyan doldururken pişmanlık kutucuğunu işaretlerseniz yarı yarıya ceza düşüyor. Örneğin ceza 30 lira ise 15 liraya düşüyor. Bundan dolayı gelir vergilerinizin beyanlarını Mart ayında doldurmayı unutmayınız.

Başvurduğunuz beyanlar için Beyannamelerim menüsünden hepsini görebilirsiniz. Açılan sayfada Beyanname Detayı ve Tahakkuk Fişi gibi bilgileri detaylı PDF formatında görebilirsiniz. Bu işlemi muhasebeciye gitmeden İnternet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat bir durum daha var; eğer vergi indirimi olarak göstermeniz gereken belgeler varsa bu belgeler ile vergi dairesine gitmeniz gerekebilir veya bir muhasebeciden destek almanız ihtiyaç olabilir. Normal ev kiraları için hatta tek bir eviniz varsa klasik %15 vergi dilimi üzerinden beyan yaparak da işlemlerinizi online yapabilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.