9 Eylül 2019

Evini veya Arsasını Kentsel Dönüşüme ve Müteahhide Vermek İsteyenlere Tüyolar

Evini veya Arsasını Kentsel Dönüşüme ve Müteahhide Vermek İsteyenlere Tüyolar

2007 yıllarında başlayan ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de birçok konutun yeniden yapılması için Devlet'in de teşvik ettiği Kentsel Dönüşüm projesi hem İnşaat sektörünü hızlandırmıştır hemde eski 35-40 senelik yapıların deprem riski taşıdığı için yenilenmesini amaçlamıştır.

Ben kentsel dönüşüm sürecinde yaşadıklarımı sizlere maddeler halinde yazarak bilgi paylaşımında bulunacağım. Bizim evimiz iki katlı müstakil ev olup 6 kat üzerine İmar izni olan bir yapıdaydı.

İlk olarak ailecek evinizi yenilemeye karar verdiyseniz bu durum için hemen acele etmeden en az 7, 8 Müteahhit (Yüklenici) ile görüşüp kaba inşaat planı üzerinde fikir alınız. Kaç daire çıkabileceği, sizin kaç daire talep ettiğiniz, o semtte yüzde kaçla çalışıldığı gibi bilgileri birkaç yüklenciden öğrenip kağıda kaba projeyi çizip bir hesap yapınız.

* Daire fiyatları üst katlara çıktıkça %25-%45 oranında artmaktadır. Üst katlardan veya her kattan olacak şekilde alabileceğiniz Daire sayını maksimum da tutunuz pazarlık sürecinde.

* Yüklenicinin daha önce yaptığı projeleri geziniz ve hakkında bilgi toplayınız. Eğer o semt için ilk projesi ise ve daha önce geçmişi olmayan bir firma ise o yükleniciden uzak durunuz.

* Belediyeden arsanızın Ada-Parsel numarasını söyleyerek (Tapuda Yazar) bir krokisini alınız ve Brüt arsanızın metre karesini öğrenerek bu kroki ile Müteahhite giderek kabaca planı konuşup fikir alışverişi yapınız.

* Evinizin tam Net metrekare payını öğrenmeniz için Aplikasyon Krokisi çıkarmanız gerekir fakat bu işlem Tapu ve Kadastroda yapılıp ücretli olduğu için bunu yüklenici kendi yapmalıdır, siz yapmayınız. Belediyenin verdiği Brüt kroki size kaba plan çizimi için yeterli olacaktır.

* Kaba İnşaat yani alacağınız daire sayısı ve apartmanın şeklini anlaşmadan diğer aşamalara geçmeyiniz. Evin içinde kullanılacak malzeme vs gibi.

* Apartmanın kaliteli bir apartman olmasını istiyorsanız; yüksek giriş, zemin kat, kot 1-2, giriş kat gibi kısımlar olmasın. Yol seviyesinden 2.5 metre yükseklikte giriş komple otopark ve yerin altı ikinci otopark olacak şeklinde olursa daha iyi olur. Apartman da ilk daire direk birden başlasın.

* Evin içindeki malzemeleri yazdırırken sözleşmede birinci kalite veya muadili şeklinde yazdırmayın direk marka yazdırınız. Musluklar ECA, Banyo Vitra, Laminant ahşap parke gibi.

* Devletin size vereceği kira dışındaki net maliyeti yükleniciye söyleyip talep ediniz. Örneğin kentsel dönüşümden Devlet size 900 TL verecek ve oturduğunuz muhitteki kiralar 2000 TL ise yükleniciye 2400 TL'ye tamamla veya Devlet payı hariç mal sahiplerine 1500 TL kira yardımı şeklinde konuşunuz.

* Kombi, Klima, Davlumbaz, Beyaz Eşya, Fırın, bunları tek tek sorun hangisini tedarik edebilirse onda anlaşın. İlk önceliğiniz Kombi sonra Klima olabilir. Tabii marka belirtmeyi sözleşmede unutmayınız. Son teknoloji gibi ucu açık ifadelerden kaçınınız. Tam marka ve model adı veriniz ve Kombi, Klima kesinlikle zorunlu olsun.

* Kombi ve Klima gibi envanterler dışında Beyaz Eşya (Buzdolabı, Çamaşır Makinası, Bulaşık Makinası, LCD) gibi kategorileri de müteahhit ile konuşabilirsiniz.

* Ev bittikten sonra Daire satın almayı düşünen biriyseniz, İskan olup olmadığını sorun. Eğer İskan çıkmamış veya çıkacak diyorsa yükleniciye daire parasının yarısı veya bir kısmını veriniz İskan aldıktan sonra diğer kalanı verilecek şeklinde sözleşme yapınız.

* Apartmandaki dairelerin otopark yerlerini önceden numaralandırınız. Basit gibi gözükse de çoğu apartmanda unutuluyor ve sonra problem yaşanıyor.

* Kaba inşaat bitip elektrik ve doğal gaz döşemesi sırasında yükleniciye İnternet tesisatını sorunuz ve İnternet tesisatı yapılmaya başlandığı zaman Telekomu aramasını söyleyiniz. Ana yoldan hat çekmesi için. Bina bitimi bu işlemi yaparsanız Evinize İnternet gelmesi oturduktan 6 ay sonra anca gerçekleşecektir.

Son olarak eviniz inşaat durumunda iken bazı en masraflar çıkıyor. Bunların birkaçını sıralayacak olursak; ev ve emlakçı kira parası, iki sefer ev taşıma ve nakliye parası, kombi ve davlumbaz gibi maddeleri konuşmadıysanız bunların masrafı, doğal gaz açtırma ve depozito bedeli gibi ek masraflar çıkacaktır.

Burak AVCI - Update: 24.10.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.