10 Haziran 2018

Web Otomasyon Proof of Concept Örnekleri


Web Otomasyon çalışması günümüzde çokça yapılan ve her Test otomasyon mühendisinin en sevdiği ortamlardan biridir. Çünkü mobil cihaz konfigürasyonları veya Desktop'daki eski yazılım mimarileri için otomasyon çözümleri üretmek Web otomasyona göre daha efor isteyen süreçlerdir.

Firmalar genelde test otomasyon ihtiyaçları için araştırma işine girdiğinde bu işi yapan kurumlardan Proof of Concept çalışması ister. Bu çalışmalardan Web her ne kadar kolay gibi gözükse de kendinizi geliştirmeniz adına Web Otomasyon için bir Case örneği sizinle paylaşacağım.

Bu Case'de ister Selenium, Winium, Capybara gibi Free çözümler kullanabilir veya Enterprise uygulamaların Trial versiyonları ile de çalışabilirsiniz.

Örnek Case'da kullanacağımız site (hizliresim com) adresi olsun.

1) İlk olarak bilgisayarınızın Masa üstünde Image12345 adında bir resim dosyası oluşturun. Daha sonra siteye girerek Açıklama kısmına resim açıklaması yazın ve Dosyaları Seç kısmından bu resmi yükleyin.

2) Daha sonra yüklemenin bitmesini bekleyin. Yükleme bitip sayfa geldiğinde Resim Sayfası'nı aynı Browser'da yeni bir sekmede açınız.

3) Açılan yeni sekmenin Title kısmında Image12345 yazıyor mu kontrol edin. Daha sonra Görsel alanın ID ve Xpath(Locator) adresini kontrol edin.

4) Anonim yazısının altında resim dosyasının adını göreceksiniz Image12345 olarak. Buradan Text olarak bilgiyi alıp Browser'ı kapatın. Masa üstündeki bir Excel dosyasının içindeki Sheet1 D4 alanına Image12345 değerini yazdırın.

Bu işlemden sonra test case'i bitirerek Log dosyası sununuz. İşte bu Case üzerinde çalışmak sizi Web otomasyon konusunda biraz daha geliştirecektir. Şimdiden kolay gelsin güzel bir WorkShop tadında olması dileğiyle.

Burak AVCI