2 Ocak 2016

CCNA (Cisco Certified Network Associate) Sertifikası ve Eğitimleri

CCNA (Cisco Certified Network Associate) Sertifikası ve Eğitimleri

CCNA (Cisco Certified Network Associate) sertifikası Cisco'nun temel Network eğitimini alan, LAN, WAN, Router, Switch gibi kavramları öğrenerek gerekli kurulumları yapabilen kişilerin aldıkları Dünya çapında geçerli olan bir Cisco sertifikası dır. CCNA sertifikası alabilmek için 100-101 ICND1 ve 200-101 ICND2 veya 200-120 CCNA sınavlarından geçmeniz gerekir. Cisco Certified Uzmanları, Network altyapılarını en verimli şekilde dizayn etmek, kurmak, iletişimi sürekli kılmak, performansı arttırmak ve altyapıdan kaynaklanan problemleri oluşmadan çözerek toplam Network maliyetini düşürmek için gerekli uzmanlığa sahip olduklarını ispatlamış Ağ uzmanlarıdır.

Eğitimleri genelde CCIE sertifikasına sahip uzman kişiler verir. Sertifika almak için gideceğiniz kursu iyi araştırmanızı ve Cisco Learning Partner olan bir firmaya gitmenizi öneririm. Cisco İş Ortağı Bul (Partner Locator) sitesinden Gelişmiş Arama Kriteri sekmesinden Öğrenim İş Ortağı bölümünü seçip, Learning Partner - Associate seçeneğini seçip aradığınız zaman Türkiye'deki lisanslı  Cisco Learning Partner olan ve eğitim veren firmaları görebilirsiniz.

İTÜ'deki CCNA eğitimleri 4 kur olarak verilmektedir. Tek kurun ücreti 490-550 TL olup toplam eğitim ücreti 1960-2200 TL'dir.

Türkiye'de CCNA eğitimleri Türkçe olup sınavlarda artık Türkçe yapılabilmektedir. Sadece CCNA yetersiz geldiği için CCNP sertifikasının da alınması Network (Ağ) dünyasındaki gelişiminizi etkilemektedir. Bu yüzden kariyerinizi Network üzerine yapmayı planlıyorsanız CCNA sertifikasını çok başlarda hatta üniversite yıllarında almanızı öneririm. Fakat bilgisayar mühendisliği okuyan öğrenciler genelde yazılım, veri tabanı gibi konulara yöneldiği için Mühendislik seviyesinde pek tercih edilmeyen bir alandır Network konusu. Hem gidilen yol meşakkatli hemde uzun yıllar sonra verimini alacağınız bir alan olduğu için pek tercih edilmemektedir.

En çok tercih edilen Cisco eğitim veren kurum İstanbul Teknik Üniversitesi Cisco Networking Academy eğitimleridir. Sitesinden CCNA kurlarını ve ders içeriklerini takip edebilirsiniz. Toplam 4 kurdan oluşmaktadır. CCNP eğitimleri de mevcuttur.

Türkiye'de en çok alınan ve eğitimi verilen sertifika türü;
CCNA Routing & Switching (Cisco Sertifikalı Ağ Asistanı)
Sınav 90 dakika olup 50-60 sorudan oluşmaktadır.
Sınav geçme notu: 850/1000 puandır.
Sınavın yapıldığı diller: İngilizce, Japonca, Çince
Sertifikanın geçerlilik süresi 3 yıldır.

CCNA (Cisco Certified Network Associate) Sertifikası ve Eğitimleri
Cisco Pyramide: CCNA, CCDA, CCDP, CCNP ,CCIE

Diğer CCNA Sertifikaları
CCDA (Cisco Sertifikalı Tasarım Asistanı)
CCNA Security (CCNA Güvenlik) Son zamanlarda popüler olan bilgi güvenliği sertifika türüdür.
CCNA Service Provider (CCNA SP İşlemleri)
CCNA Voice (CCNA Ses)
CCNA Wireless (CCNA Kablosuz)

Cisco Packet Tracer: Cisco'nın Ağ Simülasyon Programıdır.

Burak AVCI - Update: 25.12.2022