5 Ekim 2015

II. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler

II. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler

II. Dünya Savaşı
, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup, dünya milletlerinin çoğunun yer aldığı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir askeri çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Fransa; Müttefik Devletler olarak, Almanya, İtalya ve Japonya; Mihver Devletler olarak katılmıştır. 100 milyondan fazla askerî personelin dahil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır.

Savaş sorası günümüzde de halen birçok film, oyun, kitap ikinci dünya savaşını konu almıştır ve almaya devam ediyordur. 2000 ve 2015 yılları arasında yapılan ve II. Dünya savaşını konu almış filmleri bu konu altında toparlayacağım. 2000 yılı öncesi yapılmış olan Stalingrad 1993, Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) ve İnce Kırmızı Hat (1998) filmleri de izlemeye değerler arasındadır.

Finlandiya ve Sovyet orduları arasında geçen Kış Savaşı'nı konu alan filmler; Beyond Front Line, Lupaus, Tali-Ihantala 1944 ve Kukushka

Beyond Front Line
Etulinjan Edessä (Beyond Front Line) Yapım Yılı: 2004

Lupaus Promise
Lupaus (PromiseYapım Yılı: 2005

Tali-Ihantala 1944
Tali-Ihantala 1944 Yapım Yılı: 2008

Kukushka (The Cuckoo)
Kukushka (The CuckooYapım Yılı: 2002

U-571
U-571 Yapım Yılı: 2000, Atlantik cephesinde geçen iki deniz altının kapışmasını anlatan bir filmdir. Türkçe dublajı vardır. Film, müttefik kuvvetlerinin yük gemilerinin U-boatlar tarafından batırılmasını engellemek için nasıl uğraştıklarını anlatan bir özetle başlıyor. Sahne bir İngiliz yük gemisini torpilliyorlar batıran U-571'e dönüyor. Dakikalar sonra, sonarcı yüksek hızda yaklaşan bir pervane sesini fark ediyor. Kaptan periskobu çeviriyor ve yaklaşmakta olan destroyeri görüyor.

Destroyer sualtı bombaları bırakıyor ve U-571 hasar görüyor. Aldığı hasardan dolayı tekrar su üstüne çıkmak zorunda kalıyor.Denizaltının bataryaları bitmiş ,dizel motorları kullanılamaz hale gelmiş ve motorları çalıştıran tüm mürettebat da ölmüştür. Bunun üzerine kaptan telsizcisine Berlin'e SOS göndermesini emreder. Bu arada, bir Birleşik Devletler Donanması denizaltısını mürettebatı, mürettebat Larson'ın evliliğini kutlamaktadır ve 48 saatliğine yola çıkarlar.

v
Dark Blue World Yapım Yılı: 2001, Britanya savaşını konu alan bir filmdir. Koyu Mavi Dünya olarak Türkçe Dublaj izleyebilirsiniz. 1939'da Çekoslovakya Nazilerce işgal edilince İngiltere'ye kaçan ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne katılıp Almanlar'a karşı savaşan iki Çek pilotun ana karakterlerini oluşturduğu filmin başında 1950 yılında Çekoslovakya'da bir hapishanede yatan ve eski bir SS subayı doktor tarafından tedavi edilen pilotumuzu görüyoruz. Zor da olsa İngiliz yaşam tarzına alışan, göklerde sürekli Alman uçaklarıyla dalaşan, her an ölümle burun buruna gelen ve aynı kadına aşık olan iki arkadaşın bazen komik bazen hüzünlü gelişen öyküsünü anlatan Mavi Dünya, bir aşk ve arkadaşlık öyküsü olmaktan öte.

Ike: Countdown to D-Day
Ike: Countdown to D-Day Yapım Yılı: 2004, II. Dünya Savaşının dönüm noktası olan D-Day (Çıkarma Günü) ve bu muharebenin önemli komutanı Dwight D. Eisenhower'ın bu çıkarma öncesi yaşadıklarını, duygularını anlatan bir televizyon filmi.

Atonement (Kefaret)
Atonement (Kefaret) Yapım Yılı: 2007, İkinci dünya savaşı yıllarında geçen bir aşk hikayesi. Kefaret olarak Türkçe Dublaj izleyebilirsiniz.

Band of Brothers (Kardeşler Takımı)
Band of Brothers (Kardeşler Takımı) Yapım Yılı: 2001, II. Dünya Savaşı temalı, 10 bölümlük televizyon dizisi serisidir.

Zwartboek - Black Book (Kara Kitap)
Zwartboek (Black Book) (Kara Kitap) Yapım Yılı: 2006, Kara Kitap olarak Türkçe Dublaj izleyebilirsiniz.

Days of Glory
Days of Glory (Indigenes) (İsimsiz KahramanlarYapım Yılı: 2006, Yıl 1943. Daha önce Fransa'ya adım atmamış olan Said, Mesud, Abdülkadir ve Yaser, ana vatanını Nazi işgalinden kurtarmak üzere, Kuzey Afrika’dan 130.000 yerli asker ile birlikte Fransız ordusuna katılırlar. Tarihin unuttuğu bu kahramanlar İtalya, Provance ve Vosges'daki çarpışmalardan zaferle döndükten sonra kendilerini Alsace’ta bir köyü Almanlara karşı savunurken bulurlar. Fransa'daki göçmenlerin birçoğunun babalarının bir zamanlar Fransa'da kahraman olarak karşılandıklarını izleyiciye hatırlatan bu dört cesur asker, tarihi ve günümüzü sorguluyor.

Hart's War (Şeref ve Cesaret)
Hart's War (Şeref ve Cesaret) Yapım Yılı: 2002, II. Dünya Savaşı yıllarında Alman esir kampında tutuklu Amerikan askerlerinin kendi aralarındaki mücadelelerini, gururlarını ve kaçış planlarını anlatan filmdir.

Albay McNamara (Bruce Willis) bir Alman savaş esiri kampında özgürlüğünü yitirdiğinde, düşman hattını arkasında bile savaşmaya devam etmeye karar verir. Genç bir Teğmen (Collin Farrell) yardımlarıyla onu esir edenlere karşı zekice bir plan hazırlayan McNamara, kendi adamları ile savaşın kaderini değiştirmek için her şeyi riske atar.

Saints and Soldiers (Azizler ve Askerler)
Saints and Soldiers (Azizler ve Askerler) Yapım Yılı: 2003, Daha önceleri iki kere izledim. Kesinlikle izlemenizi önerdiğim bir film. Gerçek olaylara dayanan film II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, 1944 yılının Aralık ayında Hitler'in ordularının Belçika'ya girdiği ünlü kış harekatı olan Bulge Muharebesi sırasında Ardenler ormanlarında yaşanmış Malmédy Katliamı ile başlar.

Almanlar, ormanlık alanda esir aldıkları 100 kadar Amerikan askerinin üzerine ateş açarlar. Çıkan kargaşada oradan kaçabilen bir avuç asker ellerindeki tek bir tüfekle düşman hatlarını geçmek zorundadırlar. Yolda karşılaştıkları ve yanlarına aldıkları bir İngiliz askerinin önemli istihbarat bilgileri taşıyor olması sorumluluklarını bir kat daha arttırır, zira müttefik hatlarına ulaştıklarında binlerce başka askerin daha hayatını kurtarmış olacaklardır.

Little Iron Men
Little Iron Men Yapım Yılı: 2008

Only the Brave (Cesurlar)
Only the Brave (Cesurlar) Yapım Yılı: 2006, Dram türündeki film, Pearl Harbor olayından sonra Amerika’da yaşayan Japon asıllı vatandaşların yaşadıkları zorlukları anlatıyor. Cesurlar olarak Türkçe dublaj izleyebilirsiniz.

Captain Corelli's Mandolin (Corelli'nin Mandolini)
Captain Corelli's Mandolin (Corelli'nin Mandolini) Yapım Yılı: 2001, II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Kefalonia Adasında konuşlandırılan İtalyan Ordusu'nun yüzbaşısı ile yerli bayanın aşk hikâyesini anlatan Yüzbaşı Koreli'nin Mandolini adlı romanından uyarlanmış eser.

Yıl 1941, II. Dünya Savaşı sürmektedir. Almanlarla ittifak yapan İtalyanlar, Yunan adası Cephallonia'yı işgal etmeye başlarlar. Adada düzeni sağlamak üzere bir İtalyan topçu birliği adaya gelir. Birlikte yer alan subaylardan Yüzbaşı Corelli, bir yandan Yunanlarla yan yana barış içinde yaşamanın yollarını arar ve müzik festivalleri gibi etkinliklere katılırken, köy doktorunun güzel kızı Pelagia'ya aşık olur. 1943'te İtalyanlar Müttefik Kuvvetlerine teslim olarak taraf değiştirdiklerinde Yüzbaşı Corelli adayı Alman istilasına karşı savunmak zorunda kalacaktır.

El Alamein - La linea del fuoco
El Alamein - La linea del fuoco Yapım Yılı: 2002, İtalyan yapımı bir filmdir. 2. Dünya savaşını konu alır.

Miracle at St. Anna
Miracle at St. Anna Yapım Yılı: 2008, İkinci Dünya Savaşında Amerikan Ordusu'na bağlı 92. Buffalo Askerleri bölüğü, İtalya'daki Tuscany bölgesinde konumlanırlar.

Orada düşman hattın dayken kapana kıstırılırlar ve 4 asker bir İtalyan çocuğu kurtarmak için hayatlarını riske atarak bölüklerinden ayrı düşerler. Gerçek hikayeden esinlenilerek yapılan film ulusal sınırları, sınıf ve ırk farklılıklarını aşarak insanlığın içindeki iyiliğe dokunuyor.

Kapıdaki Düşman
Enemy at the Gates (Kapıdaki Düşman) Yapım Yılı: 2001, İzlemeye değer, favori 2. dünya savaşı filmlerindendir. Sovyet keskin nişancısı Vasiliy Grigoryeviç Zaytsev'in keskin nişancı oluşu ve Stalingrad Savaşı'nda rakibi Alman keskin nişancısı Binbaşı Erwin König'le mücadelesi canlandırılmıştır.

Zvezda (The Star)
Zvezda (The Star) Yapım Yılı: 2002, 2. dünya savaşında Nazilerin içine sızan Sovyet ajanını anlatan Rus yapımı bir film.

Katyń (Katyn Katliamı)
Katyń (Katyn Katliamı) Yapım Yılı: 2007, 1940 yılında dönemin Sovyet gizli polisi tarafından, Stalin’in emriyle sosyalist komünist ideolojiye sahip olmadıkları için 22.000 Polonyalının başlarına tek kurşun sıkılarak öldürülmesiyle sonuçlanan olay anlatılmaktadır.

The Pacific
The Pacific Yapım Yılı: 2010, 10 bölümden oluşan II. Dünya Savaşı konulu dizi-film. Amerikan Deniz Piyade Kolordusunun Pasifik Cephesinde Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri birliklerine karşı verdiği mücadeleyi konu almaktadır.

Pearl Harbor (film)
Pearl Harbor Yapım Yılı: 2001, Filmin konusu; Çocukluktan beri çok sıkı dost olan ve en büyük idealleri uçmak olan iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. Rafe Mc Cawley (Ben Affleck) ve Danny Walker (Josh Hartnett) Hava Kuvvetlerine kaydolurlar ve pilotluk maceraları başlamış olur. Bu esnada Rafe, donanmada çalışan hemşire Evelyn (Kate Beckinsale) ile tanışır. Rafe, İngiltere'ye gönüllü pilot olarak gider. Sonrasında Evelyn ile Danny'nin görev yerleri Hawaii'deki Pearl Harbor olarak değiştirilir. Evelyn, kaderin de cilvesiyle çok sıkı dost olan Rafe ve Danny'nin arasında kalacaktır. Savaşta iyice kızışmış Amerika'nın kapılarına kadar dayanmıştır. Amerikan halkı savaşa girerken, Evelyn da kendi içinde başka bir savaşa girer. Mantık ve Kalp savaşı. Filmin Türkçe dublajı bulunmaktadır.

2. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler
2. Dünya Savaşında Amerika ve Japonya arasındaki Filipinler Seferini (Güney Pasifik'te bulunan Filipinler'de gerçekleşen muharebeler) konu alan 6 film;

1) Aishite Imasu 1941: Mahal Kita Yapım Yılı: 2004

2) Alab ng Lahi Yapım Yılı: 2003

3) Gatas... Sa dibdib ng kaaway (In the Bosom of the Enemy) Yapım Yılı: 2001

4) Markova: Comfort Gay Yapım Yılı: 2000

5) Panaghoy sa Suba Yapım Yılı: 2004

6) Yamashita: The Tiger's Treasure Yapım Yılı: 2001

The Children of Huang Shi (İpek Yolu Çocukları)
The Children of Huang Shi (İpek Yolu Çocukları) Yapım Yılı: 2008, 2. dünya savaşında Çin-Japonya arasındaki savaşı konu alan bir filmdir.

John Rabe (Son Kahraman)
John Rabe (Son Kahraman) Yapım Yılı: 2009, Japonların, Çin Halk Cumhuriyetinin eski başkenti olan Nanking’i ele geçirmeleri sırasındaki 6 haftalık sürede acımasız saldırılar sonucunda sayısı bilinmeyen erkek, kadın ve çocuk katledilir. Bütün dünya bu olayı şok ile karşılar ve çoğunluk sessiz kalmayı tercih ederken, bazıları ise bir şeyler yapmayı tercih eder. Bunlardan birisi de Alman mühendis John Rabe’dir.

Windtalkers (Rüzgarla Konuşanlar)
Windtalkers (Rüzgarla Konuşanlar) Yapım Yılı: 2002 olup Amerikan yapımı bir filmdir. 2.Dünya Savaşı tüm hızı ile devam ederken Japonlar, Amerikalıların haberleşmede kullandıkları her türlü şifreyi kırıp savaş alanlarında büyük üstünlük sağlamaktadırlar, Bunun üzerine Japonların kıramayacakları şifreler kullanmak için Amerika'nın asıl yerlileri olan Navajo yerlilerini askere alarak onların kullandıkları dil ile Japonların şifreleri kırmalarını engellerler ve kısa sürede savaş alanlarında büyük ilerleme kaydederler.

Ancak Japonlar kullanılan kodları tekrardan kırmak için, cephelerde haberleşmede kullanılan Navajo yerlilerinden en az birini canlı olarak ele geçirmek için harekete geçerler, Amerikan donanması ise Navajo yerlilerini korumak için her Navajo yerlisinin yanına bir Amerikan subayı vermek zorunda kalacaktır. Filmi Türkçe dublaj olarak izleyebilirsiniz.

Flags of Our Fathers (Atalarımızın Bayrakları)
Flags of Our Fathers (Atalarımızın Bayrakları) Yapım Yılı: 2006, İkinci Dünya Savaşının en kanlı çarpışmalarından birinin geçtiği Iwo Jima Muharebelerini ve burada çekilen bir fotoğrafı baz almaktadır film. Türkçe dublaj olarak filmi izleyebilirsiniz.

Letters from Iwo Jima (Iwo Jima'dan Mektuplar)
Letters from Iwo Jima (Iwo Jima'dan Mektuplar) Yapım Yılı: 2006, II. Dünya Savaşının önemli savaşlarından Iwo Jima Muharebesini konu alan bir filmdir.

Der Untergang (Çöküş)
Der Untergang (Çöküş) Yapım Yılı: 2004, Nazi imparatorluğunun (Üçüncü Reich) son zamanlarını anlatan, bir hayalin çöküşünü canlandıran, 2. dünya savaşı konulu en iyi filmlerden biri. 1945 yılı Nazi Almanya'sında Adolf Hitler'in son günlerini ve Berlin'in düşüşünü anlatan 2004 yapımı Almanya filmidir. Türkçe dublaj olarak seyredebilirsiniz.

Good (İyi İnsan)
Good (İyi İnsan) Yapım Yılı: 2008, Alman yapımı olan filmi İyi İnsan olarak Türkçe dublaj izleyebilirsiniz.

Operasyon Valkyrie
Valkyrie (Operasyon Valkyrie) Yapım Yılı: 2009, ABD - Almanya ortak yapımı politik gerilim, savaş filmdir. Özgün adı Valkyrie olan film 30 Ocak 2009 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

Varian's War
Varian's War (Varian'ın Savaşı) Yapım Yılı: 2001, II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi çılgınlığının tam ortasında, sanatçılar, düşünürler ve diğer 'uygunsuz' insanların teker teker yok edilmeye çalışıldığı dönemde, Varian Fry yeni bir karanlık çağa girilmemesi için entelektüel insanları kurtarmaya çalışmıştı.

Adam Resurrected
Adam Resurrected (Diriliş) Yapım Yılı: 2008 yapımı olan film Yahudi soykırımını ve sonrasını anlatmaktadır.

Amen
Amen Yapım Yılı: 2002, Hem koyu bir Hristiyan, hem de bir SS subayı olan Gerstein sözde fabrika atıklarının arıtımı için orduya temin ettiği Zyklon B gazının Doğu Avrupa sınırındaki kamplarda toplu katliamlar için kullanıldığını öğrenir. Koyu Hıristiyan yanı onu harekete geçirir, ama içinde olduğu belli bir kafa yapısını temsil eden üniforma, Gerstein’in önünü tıkar. Gavras’ın filme kattığı karakter papaz Riccardo ona yardım etmeye çalıştığında kendi üstündeki üniformanın da başka açmazlar getirdiğini fark edecektir.

2. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler
Nazi Almanya'sı dönemi Holokost olarak bilinen Yahudi soykırımını ve toplama kamplarını konu alan, yine bu yıllarda Yahudi ve başka insanların yaşadığı zorlukları konu alan filmler;

1) Anne Frank: The Whole Story (Anne Frank'ın Güncesi) Yapım Yılı: 2001

2) The Boy in the Striped Pajamas (Çizgili Pijamalı Çocuk) Yapım Yılı: 2008

3) Conspiracy Yapım Yılı: 2001

4) Death in Love Yapım Yılı: 2008

5) Edges of the Lord (Tanrının Unuttuğu Çocuk) Yapım Yılı: 2001

6) Fateless (Kadersizlik) Yapım Yılı: 2006

7) From Swastika to Jim Crow Yapım Yılı: 2000

8) Fugitive Pieces (Bölük Pörçük Yaşamlar) Yapım Yılı: 2007

9) God on Trial (Ölümün Soluğu) Yapım Yılı: 2008, Film İkinci Dünya Savaşı sırasında Auschwitz yer alır.

10) The Grey Zone (Gri Bölge) Yapım Yılı: 2001 yapımı olan filmde Auschwitz kampında kurulan gaz odalarında ölüme gönderilen Yahudilerin yaşadığı korkunç trajediye ek olarak bir de, onları ölüme göndermeleri için seçilen bir grup Yahudi'nin trajedisi de yaşanmaktadır.

11) Hanuszka Yapım Yılı: 2006

12) The Holocaust Experience Yapım Yılı: 2003

13) Into the Arms of Strangers: Stories of the Kindertransport Yapım Yılı: 2000

14) Madare Sefr Darajeh (Zero Degree Turn) Yapım Yılı: 2007 olan TV serisidir.

15) Marion's Triumph Yapım Yılı: 2003

16) Nirgendwo in Afrika (Afrika'nın Hiçbir Yerinde) Yapım Yılı: 2001, Nazilerden kaçığ Kenya'ya göç eden Yahudi bir ailenin hikayesini anlatmaktadır.

17) Out of the Ashes Yapım Yılı: 2003, Yahudi asıllı Macar kadın doktorun hikayesi.

18) Paragraph 175 Yapım Yılı: 2000

19) Perlasca:The Courage Of A Just Man Yapım Yılı: 2002

20) The Reader (Okuyucu) Yapım Yılı: 2008

21) Shadows of Memory Yapım Yılı: 2000

22) Shadows of Memory Yapım Yılı: 2000

23) Sisters in Resistance Yapım Yılı: 2000

24) A Story about a Bad Dream Yapım Yılı: 2000

25) The Relief of Belsen Yapım Yılı: 2007

26) Uprising (Ayaklanma) Yapım Yılı: 2001

2. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler

İkinci Dünya Savaşı ile ilgili diğer filmler;

Kokoda Yapım Yılı: 2006

To End All Wars (Savaşın Sonu) Yapım Yılı: 2001

The Great Raid (Büyük Baskın) Yapım Yılı: 2005

Otoko-tachi no Yamato (Son Görev: Yamato) Yapım Yılı: 2005

The Counterfeiters (Kalpazanlar) Yapım Yılı: 2007

Defiance (Direniş) Yapım Yılı: 2008

Enigma Yapım Yılı: 2001 film

The Pianist (Piyanist)
The Pianist (Piyanist) Yapım Yılı: 2002, İkinci dünya savaşınında Polonya asıllı bir piyanistin yaşadıklarını anlatan, efsane filmlerden biridir.

А зори здесь тихие (A zori zdes tikhie)
А зори здесь тихие (A zori zdes tikhie) Yapım Yılı: 2015, Rus yapımı bir filmdir.

Stalingrad 2013
Stalingrad 2013 Yapım Yılı: 2013 olup Rus yapımı bir filmdir. Film yeni olduğu için aksiyon sahnelerindeki görsellik ve gerçekçilik son derece başarılıdır. Konusu; 2. Dünya Savaşı sırasında Kumandan Gromov komutasındaki bir grup Sovyet askeri, yeni bir görevle Volga Nehri yakınlarında farklı bir bölgeye gönderilirler. Rastladıkları Alman askerleri karşısında tutunamayan Sovyet askerlerinden geriye kalanlar, geri çekilerek sivillerin sığınak olarak kullanmakta olduğu bir binaya girerler.

Daha sonra binayı ele geçirmeye çalışan Alman askerleriyle çatışma başlayacak, Alman askerlerine komuta eden Nazi subayı Hauptmann Kann (Thomas Kretschmann), sivillerin arasına bulunan Masha isimli genç bir Sovyet kızına aşık olacaktır. Tüm olay Stalingrad içinde geçmektedir.

Burak AVCI - Update: 06.12.2021