10 Ocak 2024

2024 Ev Faturaları, Su, Elektrik, Doğalgaz Giderleri ve Genel Geçim Tablosu

2024 Ev Faturaları, Su, Elektrik, Doğalgaz Giderleri

2024 itibariyle İstanbul Anadolu Yakasında bulunan ortalama 3+1 90 metrekare bir daire için iki kişilik ailenin aylık fatura giderlerinden size bahsetmek istiyorum. Genelde bu faturaların başını Su, Elektrik ve Doğalgaz çekmektedir. Fakat değişen hayat şartları sebebiyle artık İnternet ve TV giderleri gibi her ay fatura gibi ödediğimiz başka giderler de vardır. Kira ve apartman aidat giderlerinden bu yazımda bahsetmeyeceğim onu başka bir makalede ayrıca değineceğim. Genelde kullanım durumuna göre fatura tutarları değişmektedir. Örneğin her gün veya gün aşırı duş alan biriyseniz ve iki kişi yaşıyorsanız genelde su faturası normal bir çift kullanımına göre fazla gelebilir. Biz genelde gün aşırı duş aldığımız için su faturası biraz yüksek geliyor. Makalede genel olarak tasarruf konularına da değineceğim. Su, Elektrik ve Doğalgaz  faturaları dışında en büyük gider kalemi ise İnternet gideridir. Türk Telekom veya başka bir şirketten aldığınız İnternet hizmeti ne olursa olsun emin olun su veya elektrik faturasından daha fazla gelmektedir. Keşke Türkiye’de İnternet hizmeti daha ucuz olsa ve Fiber İnternet her yerde erişilebilir olsa daha iyi olacak fakat durum böyle değil. İnternet gideri dışında biraz özel giderlere girse de Netflix ve YouTube Premium gibi hizmetlerde artık mecburi gider gibi oldu gençler arasında. YouTube Premium hizmetinden Aile Paketi için şu an ücretsiz yararlanıyorum. Netflix içinse aylık Temel Paket ödemesi yapıyorum Papara Cashback üzerinden. Aylık fatura harcamalarında görünmesi için Netflix giderini de ekledim. 2024 senesi boyunca aylık fatura giderlerini güncel şekilde sizlere paylaşacağım. Başta söylediğim gibi evim hakkında bilgi vermem gerekirse 90 M2 ve 3+1 yeni daire olup eşimle yaşıyoruz. Su faturasını görenler iki kişi için çok geldiğini düşünebilir fakat biz gün aşırı hatta bazen her gün duş aldığımız için gelen su faturası oldukça doğaldır. Eğer haftada bir veya 4-5 günde bir yıkanan biriyseniz bize gelen su faturasının üçte biri sizi gelecektir.

İstanbul Anadolu Yakası için Elektrik hizmeti veren şirket EnerjiSA olup fiyatlar bu firmanın faturalandırdığı şekilde paylaşılmaktadır. Aynı şekilde İstanbul için Doğalgaz dağıtımını ise İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ) şirketi yapmaktadır. İGDAŞ kuruluşu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işletilen bir Devlet kurumudur. Su hizmetin İstanbul’da aynı şekilde İBB tarafından işletilmektedir ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yönetilmektedir. Barajların azlığı ve yağışların 2023 sonbahar mevsiminde pek yağmaması sebebiyle ülkemizde kuraklık söz konusu olup su kaynakları da tüm dünyada olduğu gibi giderek azalmaktadır. 2023 itibariyle İBB su faturalarına yeni yılı henüz bekleyemeden %15 ayrıca bir zam yapmıştır. Ayrıca kullanım sıklığına göre kademeli fatura sistemi İstanbul’da uygulanmaktadır. Belli bir metreküp su kullanımından sonra harcadığınız suyun maliyet birim fiyatı biraz daha fazla faturaya maalesef yansıyor. Bu sene ilk defa Aralık ayında Kombiyi (Petekler) açtım ve sıcak su ile ocak dışında Doğalgaz enerjisini petekleri yakmak ve evi ısıtmak için kullandığımızdan dolayı fatura Aralık ayı itibariyle yüksek gelmektedir. Normalde 2023 yılı için ortalama 200-250 TL gelen fatura kombiyi açtıktan sonra gözle görülür şekilde değişmektedir. Doğalgaz gideri zaten kışın bizi korkutmaktadır. Özellikle Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları petekleri açtığımız aylar olup Mayıs gibi petekleri artık kapatıyor ve yaz moda geçiyoruz. Türkiye’de zaten Doğalgaz faturası 6 ay yüksek 6 ay düşük gelir genelde. Doğalgaz kullanımı içinde ufak ufak tasarruf detayları paylaşacağım. Genel olarak aylık giderleri aşağıda paylaşıyorum ve bu bilgileri ay aya güncel tutacağım.

Aralık 2023
Elektrik: 227,60 TL
Su: 286 TL
Doğalgaz: 560 TL
İnternet (Turkcell Superbox): 349,50 TL
Netflix: 100 TL (Temel Paket) 70 TL Papara Cashback.
Toplam: 1423 TL (Netflix Hariç)

Ocak 2024
2024 Ocak ayı itibariyle birçok fatura ve giderlere zam gelmiştir. Özellikle Netflix ve diğer özel tüketim ürünlerde Şubat ayı itibariyle yeni fiyatlar yansıtılacaktır. Bildiğiniz gibi Netflix için ben Papara kart kullanıyorum fakat oradaki Cashback özelliği de düşmüş olup artık 20 TL sadece geri ödeme yapmaktadır. YouTube Premium Aile Paketi ise beş kişilik şu an 116 TL olup bu hizmetten ücretsiz yararlanıyorum.

Elektrik: 226,50 TL
Su: 217 TL (9 Metreküp Kullanım)
Doğalgaz: 881 TL (126 Metreküp Kullanım)
İnternet (Turkcell Superbox): 354,90 TL
Netflix: 100 TL (Temel Paket) 80 TL Papara Cashback.
Toplam: 1679,40 TL (Netflix Hariç)

Şubat 2024
Elektrik: 241,60 TL (160,892 kWh Kullanım)
Su: 173 TL (7 Metreküp Kullanım)
Doğalgaz: 576 TL
İnternet (Turkcell Superbox): 354,90 TL
Netflix: 120 TL (Temel Paket) 100 TL Papara Cashback.
Toplam: 1345,50 TL (Netflix Hariç)

Mart 2024
Netflix temel paketine bu ay zam gelmiştir ve 120 TL olmuştur. Papara ile 20 TL Cashback özelliği olduğu için aylık 100 TL fiyatına denk gelmektedir. Netflix dizi ve film için güzel bir hizmet olup fiyatının biraz artması çok sevindirici olmadı diyebilirim.

İnternet kullanımı olarak gözlemlediğim kullanım miktarı olarak Aylık 200 GB bir kota bizim için fazlasıyla yeterli olduğunu gördüm. Bir sonraki İnternet paketlerinde bu veriyi dikkate alarak paket incelemesi yapacağım.

Elektrik: 273,10 TL
Su: 173 TL (7 Metreküp Kullanım)
Doğalgaz: 553 TL
İnternet (Turkcell Superbox): 355 TL
Netflix: 120 TL (Temel Paket) 100 TL Papara Cashback.
Toplam: 1354,10 TL (Netflix Hariç)

Nisan 2024
Nisan ayı itibariyle artık Netflix Aboneliğimi 10 ay dondurdum ve para ödemeyeceğim. Platform olarak ücretsiz Blu TV kullanıyorum ve şu an bu hizmet için para ödemiyorum. Özetle Nisan itibariyle Netflix Abonelik ve ödemesi iptal olup YouTube Premium ve Blu TV hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaya devam ediyorum.

Elektrik:
Su: 219 TL
Doğalgaz: 279 TL
İnternet (Turkcell Superbox):
Toplam:

* Elektrik kullanımı için ön bir bilgi vermem gerekirse; özellikle elektrik kesintisi ve sigorta atmasına karşın buzdolabı için mutlaka Akım Ölçer Priz kullanınız. Televizyon için çok gerekli olmayabilir fakat buzdolabı için öneriyorum.

* Çamaşır Makinesi için makine kullanım süresini uzatmak gereklidir ve mutlaka servis montaj zamanı gelen çalışana gider musluğuna takılan Kireç Önleyici Aparatı taktırınız. Ayrıca tasarruflu Elektrik tüketimi için Çamaşır ve Bulaşık Makinesi gün içerisinde 22:00-06:00 saatleri arasında çalıştırınız.

* Daha az Doğalgaz tüketimi için gün içerisinde işe gidince kombiyi kapatın ve manuel de sıfıra getirin. Eve gelince tekrar yakın bu sayede 12 saat boşu boşuna kombi yakmamış olursunuz. Kombiyi tamamen kapamayın veya şalteri indirmeyin sadece manuel derece kısma düğmesinden bu işlemi yapınız. Sıcak su her zaman kullandığınız ayarda kalsın fakat petekleri dediğim gibi işe giderken kapatın eve gelince tekrar açınız. Özellikle küçük eviniz varsa 15 dakika içerisinde hemen ev ısınacaktır. Ayrıca petek kullanmadığınız odalardaki peteklerin vanalarını da Kombi Anahtarı ile kapatınız. Arada petek su seviyelerini de kontrol ediniz.

* Fatura ödemelerinizi Otomatik Ödeme olarak ayarlayınız. Ben fatura ödemelerimi QNB Finansbank Enpara Kredi Kartına bağladım. Ücretiz ve Aidatsız bir kredi kartı olup Netflix hariç tüm faturalarım otomatik buradan ödenmektedir. Boşuna Vadesiz hesabınızda para tutup buradan otomatik ödeme talimatı vermeyiniz. Bunun için ayrı ve ücretsiz bir kredi kartı ile işlem yapmanız daha doğru ve basit olacaktır. Öbür türlü yok faturalar için oluşturduğum vadesiz hesaba para atacaktım unuttum gibi işler başınıza gelmesin.

* Yeni evliler ilk ay yeni eve taşınmak için İkametgah alırken mutlaka Nüfus Müdürlüğüne su faturasını götürmelidir. Çünkü tam geçerli yeni NVI adresinize işlem yapılabilmesi için İSKİ Su Faturası götürmeniz gerekiyor ve su faturası geçerli oluyor ikametgah değiştirmede.

* Temiz ve hijyenik durması için Buzdolabı içerisine genelde Şeffaf Buzdolabı Raf Örtüsü serilmesine pek gerek olmayabilir. Özellikle Mika tabanlı yeni nesil Buzdolabı ise hiç gerekmez. Çünkü elektrik tüketimini ve buzdolabı içi hava akışını raf örtüsü kesmektedir. Eğer iz yapmaması ve hijyenik olması için Şeffaf Örtü kullanacaksanız ki bunu sadece kullanın, raf kenarlarına değmeyecek şekilde sadece Mika tabakasını tamamen olmasa bile kenarlardan boşluk kalacak şekilde örtüyü sermeniz yeterli olacaktır. Bu sayede gereksiz elektrik tüketimi gerçekleşmez ve buzdolabı içi hava akışı rahatlıkla sağlanır.

* Su tasarrufu içinse kullanım sıklığınıza dikkat edebilirsiniz. Diş fırçalarken, tıraş olurken, duş alırken ve ellerinizi yıkarken suyun boşa akmasını engellemeniz gerekmektedir.

* Elektrik tasarrufu içinse; Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın. İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın. Enerji tasarrufu için Beyaz LED Ampul kullanın. Özellikle 7 Watt Ampul iş görecektir. Eğer biraz daha fazla ışık vermesini istiyorsanız 9 Watt LED Ampul kullanabilirsiniz.

* Doğalgaz tasarrufu için petek önüne koltuk veya yatak koymayınız. Sıcak Su ve Petek ayarını ECO (Ekonomik) Mod olarak ayarlayınız. Kapı ve Pencere kenarlarına yoksa yalıtım yaptırınız ve ısı kaybını önlemek için sünger bantlardan kullanabilirsiniz. Kombinin açık olduğu zamanlarda kullanıma devam ediyorsanız ve ev çok sıcak olduysa aç kapa yerine manuel olarak sıcaklık düşürünüz.

* Eğer yatak odanız ECO (Ekonomik) Mod dahilinde petekler çok ısınıyor ve uyurken sizi rahatsız ediyor ise Kalorifer Suluğu kullanabilirsiniz. Petek kenarına takılan suluk içerisinde yer alan su, peteklerden gelen ısıyla buharlaşır. Bu sayede ortamdaki nem miktarı artarak havanın kuruması önlenir.

* Ocak, Şubat ve Mart aylarında Doğalgaz tüketimini kombiyi aç kapa yapmak yerine maksimum ECO Mod olacak şekilde ara ara ısı ayarını kısıp evin soğukluğuna göre ısıyı tekrar artırmanızı önerebilirim. Eğer bir günden fazla evde olmazsanız kombiyi kapatınız onun dışında gün içinde tekrar açacaksanız kombiyi aç kapa yapmayınız. Her aç kapa yaptığınızda gaz tekrar ısıtması için yoğun şekilde pompalandığı için daha çok Doğalgaz tüketimi olur.

Burak AVCI - Update: 22.04.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.