2 Aralık 2023

Doğalgaz Açtırma ve İGDAŞ İşlemleri, Kombi Demir Döküm F02 Sıcak Su Hatası ve Alüminyum Çamaşırlık Önerisi

Doğalgaz Açtırma ve İGDAŞ İşlemleri

Kış gelince herkes gibi bende Doğalgaz işlemleri için yaşadığım süreçleri ve başıma gelen Kombi arızası ile birlikte toplu bir ev yazısı yazmaya karar verdim. Yazımın başlığı karışık gibi görünebilir fakat okudukça birbirine bağlı bir akış içerisinde olduğuna karar vereceksiniz. İlk olarak sıfır bir eve taşındığınızda Doğalgaz açtırma sürecini size anlatarak makaleme başlamak istiyorum. Taşınacağınız dairede öncelikle kapının oradaki Doğalgaz sayacına giderek sayacın numarasını alın ve ilçedeki Doğalgaz açtırma şubesine gidiniz. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız örneğin Anadolu Yakası Pendik ilçesinde yaşıyorum ben ve İGDAŞ Pendik şubesine giderek bu işlemi yaptırıyorum. Gaz açtırmak için İGDAŞ merkezinden yeni randevu almanız gerekmektedir bunun için 153 numarasını arayabilirsiniz. Sayacınızı kontrol ederken sayacın dönmediğine emin olunuz ve sizden önce kullanan kişinin aboneliği iptal ettiğini kontrol ediniz çünkü geçmiş borç çıkabilir. Daha sonrasında İGDAŞ evi kontrol etmek için sizi arıyor gün ve saat bilgisini SMS olarak iletiyor. Evin Menfez çıkışlarında problem varsa gazı açtırmıyor. Özellikle Mutfak panjurları tam kapanıyor ise bunların tam kapanmaması ve arasında boşluk olacak şekilde ayarlanma yapılmasını isteyebilir. Menfez ve her ihtimale karşın evde kaçak oluşması durumunda kaçak gazın evden rahatça çıkması için gerekli alt yapı varsa gazı açtırıyor onun dışında gazı açmıyorlar ve durumu düzeltip tekrar 153 numarasını arayarak randevu almanızı istiyorlar. Gaz açıldıktan sonra size sözleşme numaranızı ve ilgili belgeleri teslim ediyorlar. Elektrik ve Su açtırma işlemlerine nazaran Doğalgaz açtırma işlemi biraz daha meşakkatli ve kontrolü sıkı tutuluyor. Çünkü gaz kaçakları, kötü altyapı ve eski binalarda yaşanan Doğalgaz patlamalarından ötürü İGDAŞ durumu ciddiye alıyor ve gazı açtırmıyor.

Doğalgaz açma işlemi başarılı şekilde tamamlanınca Kombi ayarlarınızı kontrol ediniz ve kullanıma aynı gün başlayabilirsiniz. Elektrik, Su ve Doğal Gaz gibi hizmetlerde ilk açtırma ve abone kayıt ücreti alınmaktadır. Bu ücret 6 taksit şeklinde faturaya yansıtılmaktadır. Eğer aboneliğinizi iptal ederseniz bu ücret kartınıza tekrar geri yansır. Bu arada Elektrik, Su ve Doğalgaz gibi harcamalarınızı otomatik ödemeye almanızı öneririm. Otomatik ödeme için ben QNB Finansbank Enpara Kredi Kartı kullanıyorum. Enpara panelinden Ödemeler kısmından bu işlemleri tanımladım sonrasında Talimatlar panelinden bu ödemelerimi otomatik takip ediyorum ve Kart Aidatı olmayan Enpara Kredi Kartımdan her ay sonu otomatik faturalarım ödeniyor. Size de bu yöntemi öneririm. Boşuna Vadesiz hesapta para bırakıp ödemenin oradan çekilmesini beklemeyiniz. Genel olarak Doğalgaz açtırma işlemlerinden bahsettiğime göre sırada yaşadığım kombi arızasına geçebilirim. Son zamanlarda çıkan kombiler dijital olup benim fikrim kombi ne kadar manuel ve kullanımı kolaysa o kadar daha az arıza veriyor ve kullanımı kolay oluyor. Dijital kombilerde petekleri açmak veya sadece sıcak suyu ayarlamak bile o dijital ekrandan emin olun eziyet gibi. Bu yüzden manuel kombileri daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Aralık ayının başına kadar zaten Sonbahar ayları olan Eylül, Ekim ve Kasım’da sadece sıcak su tarafı kombide açık olmaktadır. Petekler yani kalorifer kısmı genelde kapalıdır. Bildiğiniz gibi ülkemizde Doğalgaz pahalı olduğu için Kış ayları özellikle Doğalgaz faturaları çok yüksek gelmektedir. Onun dışında yaz aylarında veya havanın soğuk olmadığı zamanlarda sadece ocak ve sıcak su tarafında Doğalgaz kullandığımız için gaz faturaları düşük gelmektedir.

Doğalgaz Açtırma ve İGDAŞ İşlemleri

Doğalgaz Açtırma ve İGDAŞ İşlemleri

Kombi arızası öncesi ocak kullanırken mutlaka ocağı kullanmadığınız zaman veya evden çıkınca ana gaz vanasını her zaman yukarı çekerek kapalı tutunuz, açacağınız zaman aşağı indirerek açık konuma getiriniz ve ocağı bu şekilde kullanınız. Yeni tip ocaklar her ne kadar ocağı açma tuşlarını açık bıraksanız bile gazı otomatik kesse bile siz ana önleminizi bu şekilde alarak evde kaçak gaz olmasının önüne geçiniz. Eğer evde gazı açık bir şekilde bırakıp gittiyseniz ve birkaç saat sonra eve gelirseniz evde gaz kokusunu alacaksınız, hemen evdeki kapı ve pencereleri açıp evi havalandırınız. Sırada Kombi hatasına gelecek olursak; evde kullandığımız kombi Demir Döküm marka bir kombi olup Atromix model bir kombi modelidir. Sıcak suyu genelde ortalama bir değer tutabilirsiniz, petekleri açacaksanız kombi üzerinde E (ECO) ekonomik Mod vardır. Manuel sayacı bu moda veya ECO Mod ayarının biraz gerisine getirerek kullanabilirsiniz. Yakın zamanda Demir Döküm Kombi cihazımı F02 Sıcak Su hatası verdi. İnternet üzerinden F02 ve F04 arızalarına bakarsanız genelde kombi içerisindeki Bar seviyesini tamamen düşürüp ve içindeki suyu boşaltıp tekrardan kombi altındaki Mavi Vanadan Bar seviyesi 1,5 ile 2 arası olacak şekilde su basmanızı isterler. İkinci bir ihtimal olarak ise kombinin şalterini kapatıp 10 dakika bekledikten sonra tekrar açmanızı isterler. Son kullanıcı olarak bu iki işlemi yaptıktan sonra eğer halen ekranda F sistem hatası vermeye devam ediyor ise sorun büyük ihtimal Anakart arızası olup yetki servisi veya bir kombi tamircisi çağırmanızı öneririm. Anakart arızasını asla siz düzeltmeye çalışmayınız çünkü teknik bir arıza olup komple Anakart değişebilir bizde de öyle oldu çünkü. Komple Anakart değişti ve kombi yeni gibi oldu. Pendik Demir Döküm Servisini (Pendik Merkez Batı Mahallesi Ali Usta) aradık ve F02 sonrasında çıkan F04 arızası sonrası Anakart değişimi yaparak çözümü sağladı.

Demir Döküm kombilerin kullanımları basit olup ECO (E) ekonomik Mod ve Comfort (C) Konfor Mod vardır. ECO Mod daha çok oda sıcaklığında termostatı dengede tutar. Comfort Mod ise ayarlanan derecede üst noktasına çıktığı vakit, alev boyutunu alçaltıp yükseltme özelliği bulunur. Böylece istenilen derece etkin bir şekilde ayarlanabilir. Ekonomik kullanmak istiyorsanız genelde 40-50 derece arası ECO Mod veya Manuel ayarlanabilir kombilerde Dereceyi 45 seviyelerine ECO Mod öncesine getirerek yani Min (Minimum) ve ECO (E) arasındaki değerlere getirerek kombiyi tasarruflu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda akşam 18:00’den sonra kombiyi yakıp sabah işe gitmeden önce çıkarken kapatabilirsiniz bu sayede Doğalgaz harcamasından tasarruf etmiş olursunuz.

Dediğim gibi kombi arızası ile birlikte ekranda veren sistem hatalarında kişisel olarak yapacağınız müdahaleler sınırlı olup mutlaka teknik servisi arayınız. Kış aylarında bazı kombi ve ısıtıcı modellerini de aşağıda paylaşıyorum. Bunları da inceleyebilir ve fikir edinebilirsiniz. Isıtıcı demişken yakın zamanda kule tipi bir ısıtıcı almayı düşünüyorum. Elektrik tüketimi ve ısıtıcı olarak verimlilik konusunda ayrı bir yazı yazacağım. Çok soğuk olmayan havalarda ve evde çok vakit geçirmiyorsanız, kombi üzerinden petekleri açmak yerine ısıtıcı sizce yeterli olur mu hep birlikte bunu göreceğiz.

* Demir Döküm Atromix P24 Kombi (20000 KCal/H) 160 M2 genişliğe kadar sahip olan evleri ısıtmak için yeterli bir kombi cihazıdır. Radyatör uzunluğu 5 metre ile 9 metre arası olan evler için idealdir.

* Kumtel MH-1800 Orbit Infrared Isıtıcı (1800 W) Kule Tipi Dikey Isıtıcı.

* Kumtel MH-2300 Orbit Infrared Isıtıcı (2300 W) Kule Tipi Dikey Isıtıcı.

* UFO Micatronic 1900W Infrared Isıtıcı (1900 W Isı Ayar Düğmesi) Kule Tipi Dikey Isıtıcı.

Devecioğlu Çamaşırlık

Son olarak evlerimizde kışın balkonlarda bildiğiniz gibi çamaşır asamıyoruz çünkü yağmurların gelmesi ile birlikte çamaşırlar ıslanıyor ve içeride askılık ihtiyacı duyuyoruz. Eviniz için Çamaşır Kurutmalık Askılık almak istiyorsanız evladiyelik bir eşya olmasını öneririm. Geçici bir Çamaşırlık asla almayınız çünkü kırılıyor, yorgan gibi büyük eşyaları asamıyorsunuz ve paranız çöpe gidiyor. Hakiki Alüminyum malzemeden yapılmış bir çamaşırlık almanızı öneririm. Hem daha dayanıklı oluyorlar hem de kolay kolay eskimiyor. Bu tip çamaşırlıklar balkona bile koysanız rüzgardan etkilenmiyor ve devrilmiyorlar. Yakın zamanda Trendyol üzerinden 950 TL vererek Devecioğlu Harbinger Gold Alüminyum 37MM Çamaşır Kurutmalık eşyası aldım ve aşırı memnunum. Çamaşırlığına aynı zamanda çorap asmak için ekstra aparatı ve katladığınız zaman mandalları da mevcuttur. Çok dayanıklı bir malzemeden yapılmış olup tamamen Alüminyum bir eşyadır. Kışın özellikle Çamaşırlık ve kurutma askılık olarak bir eşya alacaksanız bu ürünü almanızı öneririm. Ek olarak peteklere geçmeli orta boy petek kurutma askılıkları var bir adet ondan da satın alabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 05.12.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.