18 Ekim 2023

Yeni Zamlar, 2023 Ekonomik Krizi, İstanbul Yaşam Maliyeti, Para Piyasaları ve Akaryakıt Fiyatları

200 TL ve 2023 Ekonomik Krizi

Gün geçmiyor ki ger ürüne hatta her hizmete zam gelmesin. Konu başlığından da anlayabileceğiniz gibi bu yazımda madde madde 2023 yılının son çeyreğine girmişken ödediğim hizmetler ve satın aldığım ürünlerin son zamlı fiyatlarından, akaryakıt piyasasından ve İstanbul gibi metropol bir şehirde yaşamanın biraz maliyetlerinden bahsedeceğim. Artan maliyetler ve akaryakıta özellikle de Motorine gelen zamlardan hemen sonra marketlerdeki tüm ürünlere neredeyse ertesi gün güneş doğmadan zam geliyor. Market çalışanları etiket değiştirmekten yoruldu. Sabit maaşlı çalışan beyaz yakalıların ise maaşlarına her ay zam gelmediği için aylık enflasyon karşısında çalışan ne yapacağını şaşırdı. Emekli için zaten bir şey demeyeceğim. Fiyatların artmasından dolayı birçok ürün ve hizmette ise eski kaliteyi bulmak çok zorlaştı. Hayatımızın standartları artık lüks olmaya başladı. Orta gelirliler artık hayatta kalma mücadelesi verir hale geldi. Çok zengin ise zaten zenginliğini koruduğu için ekonomik kriz hatta buhran onları teğet geçti diyebiliriz. 2023 yılı bitmeden belki bu yazıma ara ara eklemeler yaparım ama emin olun bu yazıyı yazarken bile halen bilmediğim veya bildiğim birçok ürüne, hizmete zam gelmektedir. Hiper Enflasyon sürecini Türkiye yaşarmı 2024 yılında bunu göreceğiz veya öğreneceğiz. Türkiye eskiden 2001 ve 2009 Ekonomik Krizleri geçirdi fakat sonrasında hemen toparlandı. Çok eskiden yağ kuyrukları vardı fakat milletin alım gücü vardı. Şimdi ise ürün her yerde var ama alamıyorsunuz. Tam bir ekonomik kırılma yok onun yerine yavaş yavaş ve daha da derinleşen bir ekonomik çöküş var. Bugün giydiğiniz elbisenin aynı kalitesini seneye alamıyorsunuz ve daha kalitesiz olanını alıp hayat standartlarınız düşüyor. Adım adım yoksulluk, fakirlik gelmekte olup 2023 yılı sonuna kadar bazı ürün ve hizmeti aşağıda sizlerle paylaşacağım. Aynı zamanda zamları takip etmek için Sosyal Medyada hesapları bulunan Zam Haber, Zam Ajans kanalları var buraları da anlık takip edebilirsiniz.

* İstanbul’da bir ailenin yaşama maliyeti 43 Bin TL olmuştur. Bugün 40 Bin TL maaşı kaç kişi alıyor sormak lazım. Türk İş kaynaklarına göre Yoksulluk Sınırı 39.886 TL olup Açlık Sınırı ise 11.525 TL olmuştur. Açlık sınırı Asgari ücreti geçmiş durumdadır. Ekonomide yaşanan bu kadar dengesiz durum bizi nereye götürür bilemeyeceğim.

* Televizyon eğlencemiz olan Netflix platformunun bile en düşük Temel paketi 100 TL olmuştur. İki kişilik standart paket ise 150 TL olup neredeyse su veya elektrik faturasından bile daha fazla olup İnternet ve onun yan hizmetleri olan Netflix, YouTube Premium gibi hizmetler emin olun faturalardan daha pahalıdır.

* YouTube Premium Aile paketi ise aylık 60 TL olup şimdilik bu üyeliğimi Google Play üzerinden dondurdum. Türk Telekom Prime üyelerine ücretsiz YouTube Premium hizmeti verildiği için onu kullanacağım ve İnternet Hizmetleri platformunu tek kaleme düşürdüm o da Netflix Temel paket şimdilik.

* İstanbul’da pastahane ve fırınlarda Simit 10 TL iken bir sabah bir gidiyorsunuz 12 TL olmuş. Emin olun sabit maaşlı çalışanlara da her ay bence maaşlarına zam yapılmalı. Yılda iki defa enflasyon veya enflasyon altı zam artık yetmiyor. Esnaf mazota gelen zamla birlikte hemen ürününe zammı yapıştırıyor ve sabit gelirli beyaz yakalı çalışan maaşına zammı her ay maalesef yapıştıramıyor.

* İstanbul’da artan Kira maliyetleri yüzünden eski kiracılar evleri terk etmiyor ve ev sahiplerinin adeta 5 yıl boyunca evlerine çökmüş durumdalar. Ortalama bir evin kirası 15 Bin TL olmuş bir taşınma ve Nakliye bedeli ise neredeyse 50 Bin TL civarlarında olduğu için kimse yerinden kıpırdamıyor. Hele ki oturan kiracı iyi bir semtte ise asla yerinden kıpırdamıyor evden çıkmamak için kendini eve zehirleyecekler neredeyse.

* İstanbul’da Toplu Taşıma Akbil dediğimi İETT ücret tarifesi de hiç ucuz değildir. Eskiden İstanbul Karta yüklediğimiz para neredeyse bir ay giderdi. Şimdilerde ise Marmaray Trenine iki defa binseniz paranız bitiyor. İstanbul Kart ile otobüslerde Tam basım 15 TL olup Marmaray Tam basım ücreti 33,20 TL olup Pendik’ten Sirkeci İstasyonuna bir hafta sonu git gel yapsanız 50 TL olmuştur. İnsanların toplu taşıma ulaşım hakkı bile artık pahalı oldu diyebiliriz.

* Kurşunsuz 95 Oktan Benzinin litre fiyatı 33,50 TL olup 08.10.2023 tarihinde depoyu tamamen doldurdum. Toplamda 34,4 Litre depo 1153 TL’ye doldu. BP Pendik İstasyonundan dolum yaptım ve aracım LPG Benzin olduğu için iki defa benzine gelen indirimden yaralanıp depoyu ondan doldurdum. Bildiğiniz gibi LPG sistemi bulunan araçlarda benzin deposu neredeyse 5 ay rahatlıkla gitmektedir.

* Yatırım olarak artık Ev alma çok cazip değildir. Özellikle Kiracı ve Kira Bedelleri problemlerinden sonra çoğu varlıklı insan paralarını Altın, Döviz, Borsa (BİST), Fon veya Banka Faizlerinde değerlendirmektedir. Yatırımlık 24 Ayar Gram Altın 1730 TL olup uzun vadeli (1-3 Yıl) yatırım için Altın alabilirsiniz. İster kuyumcu ister Altın Hesabı fark etmez komisyonlar hemen hemen aynı olup işlem saatleri içerisinde Altın almanızı öneririm. Dolar ve Euro gibi dövizlerde iyi bir yatırım aracıdır. Banka Faizleri ise aylık %32-35 arası puanlara gelmiştir.

* Kış aylarında özellikle Doğalgaz faturası hanelere çokça gelmektedir. Mevsim geçiş ayları olan Eylül ve Ekim aylarında ısınma için kalorifer açılmayabilir fakat Kasım ayının ortalarına doğru asıl soğuklar kendini göstereceği için mecburen petekler açılabilir.

* Kasım 2023 itibariyle LPG Kur fiyatı İstanbul'da 16,59 TL olup 31 litrelik LPG deposu ortalama 500 TL'ye dolmaktadır. Pendik Türkiye Petrolleri (Çınar Akaryakıt) İstasyonundan en son aldım ve yakıt fiyatları sene sonuna doğru daha da zamlanacak gibi duruyor.

Burak Avcıoğlu - Update: 04.11.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.