21 Temmuz 2023

Google Analytics 4 (GA4) Nedir ve Blogger Sitelere Nasıl Kurulur?

Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4) altyapısı Google'ın tüm siteler için duyurduğu ve 01 Temmuz 2023 itibariyle zorunlu tuttuğu bir uygulama olup sitelerin performanslarını ölçmek için tasarladığı yeni analiz aracıdır. Normalde Google analiz aracı olarak eski ve klasik olan UA temalı Analytics kullanmaktaydı. 01 Temmuz 2023 tarihinde GA4 aracın tamamen kullanılmaya başlamasıyla beraber eski Analytics aracı olan Google Universal Analytics için veri paylaşımını durdurmuştur. Oysaki var olan sistem üzerinden güncelleme yapıp son kullanıcıya neden mülk ve diğer konfigürasyon işlemleri ile uğraştırır hiç anlamadım. Koca Google aslında var olan sistemi güncelleyip son kullanıcıya bir ayar yapma mecburiyeti bırakmadan bunu yapabilirdi fakat gereksiz bir hamle yapmıştır. Bende bir Blogger olarak her panele girdiğimde bu uyarıyı görüyordum ve mecbur beden GA4 altyapısına geçip gerekli ayarları Blog sitemde yapmak zorunda kaldım. Zaten klasik Analytics ekranına girdiğiniz zaman sizi GA4 Kurulumunu Tamamlayın şeklinde kırmızı bir uyarı ibaresi gelecektir. Yönergeleri tamamlayarak bir GA4 mülk kimliği alacaksınız. Kodu aldıktan sonra Blogger yönetim panelinde Ayarlar kısmına gelerek Google Analytics Ölçüm Kimliği kısmını eski UA kodu yerine yeni G ile başlayan kod ile değiştirince Blogger yönetim panelinde aldığınız sarı renkli uyarı yazısı otomatik olarak kaybolacaktır. Bu arada bu ayarı yapıyorum sonrasında analizleri takip etmek için https://analytics.google.com/analytics/web sitesine girdiğimde halen UA ve eski mülk kırmızı yazılı uyarı veriyor, Google gerçekten yapacağın işe diyorum başka bir şey demiyorum. Basit bir konfigürasyonu bile yapamayıp son kullanıcıya halen eziyet çektiriyorsun.

Google bir ayarı bozarken en azından birini de düzeltiyor diyebilirim. Eskiden Adsense panelinde ADS dosya uyarısı verirdi ve bu ayarı yapsanız bile Blogger sitelerde bu uyarı gitmezdi. Yeni gelen GA4 geliştirmesi ile birlikte sanırım Google kendisine talep açılan hataları biraz ele almış olmalı ki bu hatayı artık Blogger Adsense panelinde almıyorum. Aşağıda Google Analytics 4 (GA4) ile ilgili bazı görseller ekleyeceğim. GA4 mülk kurulumunu İnternet üzerinden Blogger GA4 olarak aratırsanız birçok video bulabilirsiniz ve yönergeleri takip ederek kolayca kurulum yapabilir ve yeni mülk kimliğinizi alabilirsiniz. Artık UA altyapısı yerine yeni mobil ve web analiz aracı olarak GA4 kullanılacak olup size sunduğu özellikler daha fazladır. Blogger kullanan biriyseniz boşuna izleme kodu alıp HTML düzenle kısmından kodu eklemeye çalışmayınız, ilk giriş paragrafta anlattığım ayarlar kısmında yeni mülkün kodunu eklemeniz yeterlidir sonrasında uyarı yazısı kaybolacaktır. Eğer Blogger değilde WordPress veya benzeri farklı bir alt yapı kullanıyor iseniz o zaman izleme kodu almanız gerekecektir. Mobil uygulama üzerinden GA4 Analytics özelliklerine bakmadım fakat birçok arayüz ve performans inceleme kısmının geliştiğine de değiştiğini düşünüyorum. Yoksa Google böyle majör bir geliştirmeyi ayrı yapmazdı ve son kullanıcıyı bu kadar uğraştırmaz idi. Hatta kurulum videoları içerisinde çoğu yorumcu var olan sistemin güncellenmesini önermiş neden son kullanıcıya koca Google bunu yaptırıyor çoğu kişi şikayetçi fakat mecbur Google ve Blogger kullandığımız için bu ayarı istesek de istemesek de yapmak zorunda kalıyoruz.

Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4)

Sonuç olarak GA4 yeni analiz aracının hem duyurusunu bu yazım ile yapmak istedim hem de Blogger alt yapısı kullananlar için ayarları nasıl yaptığımı sizlerle paylaştım. Umarım sizde kolayca yeni GA4 mülk kimliği alıp ayarlarınızı yapabilirsiniz. Birde yeni gelen bir maili sizlerle paylaşmak isterim; Google amca 19 Temmuz 2023'ten itibaren, albüm arşivini (Album Archive) artık kullanılmayacaktır. Umarım bu arşiv Blogger sitesi için yükleme yaptığımız resimleri kapsamaz. Emin olun Blog yazmayı bıraktırır bu güncelleme. Mail açıklamasında eski ve ender kullanılan resimleri silmekten bahsetmişler fakat Albüm Arşiv deyince insan Blogger resimlerimi acaba diye soramadan edemiyor. Albüm Arşiv adresi https://get.google.com/albumarchive olup sizde kendi resimlerinizi buradan kontrol edebilirsiniz. Umarım önemli resminiz veya içeriğiniz silinmemiştir. Blogger resimlerini ise yeni adres olarak verdikleri https://www.blogger.com/mediamanager/albums kısmından yönetebilirsiniz. Blogger sisteminin kendi arşivi dışında Custom bir arşivden resim çekip sitenize eklediyseniz belki onlar silinebilir kontrol etmenizde fayda vardır. Bu arada İnternet hızından mı bilmiyorum fakat yazı yazarken bilgisayardan resim yükleme hızı da artmış gözlemlediğim kadarıyla. Google amcaya gelecek geliştirmelerinde şimdiden başarılar dilerim.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.