23 Ocak 2023

Günübirlik Turlar: Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu (Bölüm 1)

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

İstanbul’da yaşayan biri olarak hafta sonunu klasik AVM ve kafelere gitmek yerine farklı bir deneyim yaşayıp Cumartesi gününü değerlendirmek hepimizin elinde. Sabahın erken saatlerinde başlayıp akşamüstü İstanbul'a tekrar geri dönebileceğiniz bu tarz turları vakit buldukça ve deneyimledikçe sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu hafta sonu için katıldığım tur programı günübirlik turların çok yapıldığı Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu idi. Kar yağmadığı için Kartepe kısmını es geçtik fakat sadece Kartepe turuna ayrıca sonradan da katılacağım. Tur firması önermek için bu yazıyı yazmıyorum fakat katıldığım tur firmasını soracak olursanız Anka Travel (@ankatravel) ve yan şirketi Turlasana (@turlasanacom) firmalarıydı. Merak edenler bu firmaların Instagram hesaplarını takip edebilir ve güncel tur bilgilerini alabilirler. Katıldığımız turun fiyatı kişi başı 300 TL olup sabah 15 kişilik servis aracı ile gittik. Bazı turlar kalabalık olduğu için günübirlik bile olsa büyük otobüs kaldırabiliyor. 06:30'da araç ilk durak noktasından hareket etmektedir. İstanbul'dan kalkan turlar genelde İncirli Metrobüs Durağı, Mecidiyeköy Meydanı, Kadıköy Evlendirme Dairesi Otoparkı, Bostancı Köprüsü, Kartal Köprüsü, Pendik Köprüsü, Çayırova McDonald's ve Gebze Center duraklarından yolcuları alarak tura başlar. Turlara katılmadan önce eğer araçsız gidecekseniz size en yakın buluşma noktasına metro veya taksi ile gidebilirsiniz. Eğer benim gibi aracınız ile gidip gün sonu aracınızı alacaksanız park yeri olan bir buluşma noktası seçmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bende tura giderken dönüşte aracımı kullanacağım için kolaylık olması açısından Gebze Center AVM durağını tercih etmiştim. Fakat Gebze Center AVM parkının açılması saat 09:00'dan sonra olduğu için buraya aracınızı park etmeniz imkansızdır.

Maşukiye turu için Gebze Center durağı buluşma saatimiz sabah 07:50 ve 08:00 saatlerinde olduğu için bende aracımı hemen Lukoil Gebze Tatlıkuyu istasyonunun araç yıkama kısmının yanında bulunan park alanına park ettim. Zaten buradaki Lukoil istasyonu tur firmalarının durak bölgesi olup hepsi sizi orada beklemektedir. Bir dahaki sefere aracımı Çayırova McDonald's kısmına park edip tura oradan katılacağım ve sizi bilgilendireceğim. Aracımı park edip tura katıldıktan sonra ilk durağımız serpme kahvaltı yapacağımız Kartepe Sukay Wakepark olup buraya varış ortalama en fazla bir saat tutmaktadır. Bu arada günübirlik turlarda yanınıza havanın durumuna göre bere, atkı alabilirsiniz. Ayrıca Powerbank, fotoğraf için Selfie Çubuğu, Su gibi ihtiyaçlarınızı yanınızda götürebilirsiniz. Tekrardan tur programına dönecek olursak; Serpme kahvaltı genelde bu tip turların fiyatı içerisinde olup Sapanca Gölünün tam dibinde bir yerdir ve çoğu turun uğrak mekanıdır diyebiliriz. Akşam yemeği içinde ayrıca buraya geldik. Tur programları için fiyat performans bir mekandır diyebilirim. Aynı bölgede ve gölün tam kıyısında Seka Kamp Piknik Alanı bulunmaktadır. Kahvaltı sonrası öğleden önce direkt araçla Ormanya’ya geçtik. Ormanya Doğal Yaşam Parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir doğal yaşam parkıdır. Giriş tamamen ücretsizdir. Ormanya içerisinde Ormanya Hobit Evleri, Hayvanat Bahçesi, Botanik Park, Orman Kütüphanesini gezebilirsiniz. Bunlardan en güzeli ve büyüğü Hayvanat Bahçesi (Zoo) olup birçok kuş çeşidi ve yabani hayvanları görme şansını yakalayabilirsiniz. Tabii biz turlar geldiğimiz için zaman kısıtlı idi. Eğer direkt kişisel aracınız ile Ormanya parkına gelirseniz burada girişte ücretsiz bir şekilde aracınızı park edip gün boyu vakit geçirme şansınız var.

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Ormanya parkına turdan bağımsız gelirseniz bence sabah kahvaltınızı hazırlayıp termos ve kamp sandalyeniz ile buraya gelmenizi tavsiye ederim. Kartal, Pendik ve Tuzla’dan yola çıksanız toplamda bir saat sonra Ormanya Kartepe bölgesine varırsınız. Burada aynı zamanda Ormanya Karavan Kamp alanı da olup kamp yapmak isteyenler burada çadırını kurabilir. Fakat günübirlik gelirseniz sabahtan gelerek ormanın içinde bulunan çardaklarda kahvaltınızı yapabilir ve girişteki büfelerden taze antik simit alabilirsiniz. İçeride bisiklet kiralayabilir veya kendi bisikletinizi götürüp tüm parkı dolanabilirsiniz. Yürüyüş yapabilir ve parkın gezilmedik tüm noktalarını görerek turdan bağımsız farklı bir Cumartesi etkinliği kendiniz yapabilirsiniz. Sıcak havalarda özellikle bahar aylarında kişisel bu tür aktivite yapmanız Ormanya parkını daha iyi tanımanıza vesile olacaktır. Ben müsait bir zamanda ayrıca bu etkinliği yapacağım. Dediğim gibi günübirlik yiyeceğinizi götürebilir ve öğleden sonra atıştırmalık oradaki büfelerden de yiyecek alıp günü tamamlayabilirsiniz. Tur programından devam edecek olursak Ormanya gezisi sonrası Ters Eve girdik ve buraya giriş ücreti 30 TL olup Ters Ev konsepti Türkiye’deki tüm yurtiçi turistik bölgelerde vardır. Eğer bir defa girip çokça fotoğraf çekildiyseniz tekrar tekrar girmenin çok mantığı yok. Klasik biraz eğimli ve eşyaların tavanda olduğu ters ev modelinde temel esprisi telefonda çektiğiniz resimleri ayarlara girerek ters çevirmek ve güzel bir hatıra bırakmaktır. Kartepe’de bulunan ters eve girip çokça fotoğraf çekindiğimiz için bir daha başka bir gezide ters eve girmem herhâlde.

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Maşukiye, Sapanca, Ormanya Turu

Ormanya ve Ters Ev sonrası öğleden önce son durağımız Ayrı Gezegen Cam Teras olup burası Maşukiye bölgesine sadece 9 kilometre uzaklıkta yer alan bir seyir terasıdır. Kartepe, Sapanca Gölü ve Maşukiye bölgesini buradan fotoğraflayabilirsiniz. Fakat balkon edasında ufak bir cam teras olup açıkçası ben girmedim. Giriş ücreti 50 TL olup daha önceki turlarda Cam Teras Safranbolu ve Ihlara Vadisi Cam Teras deneyimim olduğu için burası biraz yavan kalmaktadır. Cam Teras konsepti genelde Kanyon denilen derin vadilerin oluşturduğu doğal bölgelere inşa edilir ve tüm alan bu cam balkon veya teras üzerinden gözlemlenip fotoğraflanıp. Bizde cam teras yerine oradaki kafede oturup vakit geçirdik. Bu arada eğer cam terasa girmezseniz alternatif olarak orada bulunan Zipline veya Tahta Parkur gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Açıkçası Zipline parkuru biraz amatör olup Tahta Macera Parkuru veya Trambolin aktivitesi yapabilirsiniz. Ayrı Gezegen Cam Terasın videolarını da izledim ve girmediğime hiç pişman olmadım çünkü bildiğiniz ev balkonu gibi ufak bir cam alan sadece yapmışlar. Kartepe Ayrı Gezegen Cam Teras ziyareti ile birlikte saat 13:00 gibi turumuzun ilk kısmı bitiyor. Bundan sonraki tur planı Maşukiye ve aktiviteler olup genelde Maşukiye turu bir kültür turu değil daha çok günübirlik aktivite turudur. İkinci bölümde sizlere Maşukiye veya yapılacak aktivitelerden bahsedeceğim.

Burak AVCI - Update: 25..01.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.