26 Kasım 2022

Estrella Damm Barcelona 1876 Lager Tipi İspanyol Bira Değerlendirmesi

Estrella Damm Barcelona 1876 Birası

Estrella Damm Barcelona 1876 birası Lager tipte hafif içimli bir bira olup İspanyol üretimi alkollü bir içkidir. İspanya'nın Barcelona kentinde üretilen bira 1876 yılından beri üretilmektedir. Biranın bir tarihi olduğu ve üretim yılı şişe üzerindeki etikette de vurgulanmıştır. Birayı bulan ve adını veren August Kuentzmann Damm'ın bira fabrikasında üretilen bu bira bugün Barcelona kentinde bulunan Sociedad Anonima Damm (S.A. Damm) fabrikalarında üretilmektedir. Estrella Damm bira markası İspanya'nın en eski bira markası olup Estrella kelimesi hem İspanyolca hem de Katalanca’da Yıldız demektir. Gerçi birayı ilk gördüğümde komünist birası gibi gelmişti bana. Sanki kızıl ordunun ürettiği Sovyetlerin devlet birası gibi kırmızı renklerin hakim olduğu ve ortasında yıldız simgesi olan etiketi okuyunca İspanya'nın tarihi birası olduğunu öğrendim. Estrella Damm birası birçok Asya ve Avrupa ülkesinde satılan bir bira olup Türkiye'de de raflarda yerini almaya başlamıştır. Estrella Damm birası 33 CL siyah bir şişede satılmaktadır. Kırmızı etiket üzerinden altın yıldız amblemi ve biranın şimdiye kadar kazandığı ödüller Premiada adı altında Paris, Münih, Chicago, Viyana gibi şehirleri ve tarihleri ile paylaşılmıştır. Şişe üzerinde kabartmalı bir şekilde 1876 ve Barcelona vurgusu vardır. Şişe tasarımı bana biraz fazla karanlık ve faşist geldi. Zaten 1939'da İspanya İç Savaşı'nda Francisco Franco'nun zaferi karşısında ambalajdaki kırmızı yıldız gitmiş ve altın rengine bu şekilde dönüşmüş. Biranın iç savaş ve isyanları konu alan tarihi bir geçmişi bulunmaktadır. İsterseniz Estrella Damm birasının tadım ve diğer özelliklerine geçerek sizi daha fazla bekletmeyeyim.

Estrella Damm birası arpa maltından yapılmış bir bira olup içerisinde su, arpa maltı, pirinç, bira mayası, şerbetçiotu ve eser miktarda kükürtdioksit vardır. Biranın köpük oranı günlük biralara nazaran biraz kalıcıdır ve fena bir köpük yoğunluğu yok değildir. Açık sarı renkli bir bira olup içerisindeki alkol oranı %4,6 olup aşırı hafif içimli ve alkolü düşük bir biradır. Karakteristik bir özelliği yoktur bence sıradan hafif içimli bir biradır bu yüzden Premium bir bira değildir. Tarihi bir bira olduğu için orta seviye seçkin biralar arasına ekleyeceğim fakat günlük biralardan çok farkı yoktur diyebilirim. Peki bu kadar sevmediysen neden kaybedenler listesine eklemediğimi soracak olursanız; birayı aslında beğendim ve hafif içimli olduğu için yemekle güzel gidebilir fakat beklentimi çok karşılamadı diyebilirim. Eğer hafif içimli, lıkır lıkır su gibi giden ve alkol oranı az yemekle beraber yabancı bir bira içmeyi arıyorsanız Estrella Damm birası tam size göre diyebilirim. Şişe hacmi 33 CL'lik olup keşke fiyat ve performans bakımından öne geçmesi için şişe hacmi 50 CL olsa dediğim bir biradır. Hafif ferahlatıcı ve canlı renkte bir yapısı olan bu birayı serinlemek için tüketebilirsiniz. Bizim Türk yapımı biralar ile kıyaslarsak bizimkilerin yaptığı biralar daha iyidir diyebilirim. Türkiye bu konuda cidden son birkaç senedir Kraft biralar olsun veya günlük biralar gerçekten markalar kendilerini geliştirdiler. Çok seçkin Alman veya Belçika birası olmadığı sürece Türk biraları bence zirveyi oynar.

Estrella Damm Barcelona 1876 Birası

Estrella Damm Barcelona 1876 Birası

Bildiğiniz gibi biralar hakkında birçok paylaşımda bulundum. Tüm bira değerlendirme ve tadım yazılarımı Beer kategorisi altından okuyabilirsiniz. Fakat evde artık bira içmek beni çok cazip etmiyor ve bira biraz mideyi yoran boşa içilen bir içecek gibi geliyor bana. Alkol almak için asla bira içmenizi tavsiye etmem çünkü üç dört kutu en az içmeniz gerekir ve iki litre bira içmek hem mideyi boşa doldurur hem de sizi hantallaştırır. Bira dediğim gibi hantal bir içki olup bundan sonra o ay viski, şarap veya hangi alkollü içeceği alacaksam sadece bir adet tanıtım amaçlı bir bira alacağım veya almayacağım. Markete girdiğim zaman alacağım bira miktarı emin olun biri geçmeyecektir. Bira içmekten artık pek zevk almıyorum. Belki restoranda yemek yerken yanında eşlikçi bir içecek olarak söyleyebilirim fakat evde içmek için artık tercih etmeyeceğim. Kış aylarının gelmesi ile birlikte bir süre viskiye ara verip kırmızı şarap içmeyi düşünüyorum. Kırmızı şaraplar hakkında yakında birkaç yazımı göreceksiniz. Zaten piyasada satılan biraların çoğu bana artık Efes Malt birası gibi gelmektedir. Aşırı karakteristik ve farklı bir bira bulursam tabi ki deneyeceğim fakat çoğu bira barlarda satılan Efes Fıçı gibi bira olduğu için bira konusunda artık ilgimi çeken çok bir marka yoktur. Eğer tavsiyeniz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bira: Estrella Damm Barcelona 1876 Lager Tipi İspanyol Birası (Açık Renkli Sarı Bira)
Şişe: 33 CL'lik Siyah Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.6
Fiyat: 34 TL (Kasım 2022 & Metro AVM)
Üretim: Sociedad Anonima Damm (S.A. Damm), İspanya.
Distribütör: Karagözoğlu Dış Ticaret A.Ş.
Barkod: 8410793282934 (İspanya EAN 13)

Estrella Damm Barcelona 1876 Birası

Estrella Damm Barcelona 1876 Lager birasından sizlere bahsetmeye çalıştım. Kötü bir bira değildir fakat bizim klasik Efes Malt birasından da hallicedir diyebilirim. Hani tekrar alınır mı dersen sadece fiyatı yine uygunsa düşünürüm veya bir restorana gittiğimde belki yemeğin yanında hafif bir bira içmek istersem söylerim onun dışında pek arayacağım veya peşinden koşacağım bir bira değildir.

A) Premium (Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
* Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası (Rusya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası, Almanya)
* Leffe Radieuse (Amber Renkli Koyu Bira)
* Leffe Blonde/Blond (Açık Renkli Bira)
* Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
* Paulaner München Weissbier (Koyu Renkli İpek Sarısı Bira)
* Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
* Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira)
* Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira)
* Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)

B) Orta Seviye Premium (Seçkin) Biralar
* Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Paulaner Münchner Hell (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
* Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)
* Knidos Route 333 Pale Ale & İstanbul Craft Beer (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Estrella Damm Barcelona 1876 Lager Tipi İspanyol Birası (Açık Renkli Sarı Bira)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.