6 Ağustos 2022

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Uwell Caliburn G2 Pod Elektronik Sigara İncelemesi

Elektronik Sigara

Elektronik Sigara veya diğer adı ile E-Sigara genel olarak normal sigaradan farkı tütün, pis koku ve kül gibi problemler barındırmayan temiz bir içim sunan teknolojidir. Sağlık konusunda insan vücuduna zararı henüz bilinmemektedir. Genelde nikotin bağımlısı olup gün içerisinde çokça sigara yani tütün mamulü tüketenlerin nikotin bağımlılığını azaltmak için başvurduğu bir üründür diyebiliriz. İçiciye nikotinli veya nikotinsiz Aerosol bir sistem içerisinde buharlı içim sunan bir alettir. Mini bir Nargile benzeri üründe diyebiliriz. Özellikle evde Nargile yapımı ile uğraşmak istemeyenlere alternatif çözüm olarak elektronik sigarayı incelemelerini tavsiye edebilirim. Elektronik Sigara, Likit denilen nikotinli veya nikotinsiz sıvılar konularak tüketilen bir üründür. Nikotinli likitler genelde Salt Likit olup sigara içimine daha yakındır. Nikotinsiz olanlar ise NBase olarak isimlendirilir ve içerisinde ya hiç nikotin yoktur sadece meyve aromalı buhar üflersiniz ya da 3, 6 ve 9 MG civarlarında az bir nikotin bulunmaktadır. Temel olarak Salt Likit’in içimi biraz daha ağırdır ve yoğun sigara kullananlar bu ürünü tercih ederken benim gibi sadece Nargile misali zaman geçirmek için tüttürmek isteyenler 3 veya 6 MG nikotin barındıran hafif ve meyve aromalı NBase Likit’den tavsiye edebilirim.

Son zamanlarda sigara ve tütün mamullerine yapılan zamlar ile birlikte ülkemizde Elektronik Sigara kullanım oranı oldukça artmıştır. Elektronik sigaranın yasal olarak satışı yasaktır fakat yurtdışından gelenler özellikle bu ürünü alıp ülke içerisinde Likit bularak tüketim sağlamaktadır. Ayrıca Türkiye’de E-Sigara kullananların yoğunluklu toplandığı ESFVape platformunda ise Likit, Elektronik Sigara, Pod, Coil ve tüm yan parçaların detaylı bilgisi ve satışı mevcut olup burayı da araştırabilirsiniz. Temelde elektronik sigara cihazları pillidir ve Micro-USB kablo ile şarj edilerek çalışır. İçim başlıkları vardır; normal içim, Nargile içimi, daha dumanlı veya buharlı içim seçenekleri gibi makinanızın özelliklerine göre bunlar değişmektedir. Ben taşıması daha kolay olsun diye çakmak veya kalem tipi olarak bilinen Pod cihazdan bir adet satın aldım. Eğer dışarıya hiç çıkarmayacaksanız pil ömrü uzun giden ve daha kaba olan Vaporesso tarzı bir makinada alabilirsiniz. Bu yazımda elektronik sigarayı övmeyeceğim. Sadece merak için bir Pod aldım ve evde sigara külünden kurtulmak ve biraz da Nargile yapımı ile uğraşmadan Nargile içim hissiyatını tatmak için Uwell Caliburn G2 Pod cihazından satın aldım. Cihazın detaylarına ve fiyatına geçmeden önce kısa kısa elektronik sigara, likit ve cihazlar hakkında bilgi vermek isterim.

Uwell Caliburn G2 Pod Elektronik Sigara

Likit dediğimiz sıvıdan biraz bahsetmek gerekirse; seyreltilmiş Nikotin, Propilen Glikol (PG) veya Bitkisel Gliserin (VG) Seyreltici Maddeler, Aroma (Çilek, Nane, Çikolata gibi) gibi içerisinde maddeler bulunur. Belli oranlar ile karışım yapılarak sıvı nikotin veya Likit hazır hale getirilir. Cihaza belli bir miktar Likit konularak tüketime başlanır. NBase veya Salt Likit olarak piyasada değişken Likit çeşitleri vardır. Likit konusu aslında ayrı bir konu olup benim bildiğim kadarıyla Salt Likit yapımı ve hammaddesi farklı olup daha ok nikotin bağımlıların kullandığı tamamen sigara içim hissiyatı arayanların tercih ettiği bir üründür. NBase ise daha ok Nargile misali aromalı buhar tüttürmek isteyenlerin ve nikotin pek aramayanların tercih ettiği Likit çeşididir. Likit eskiden pek bulunmuyordu piyasada fakat son zamanlarda Elektronik sigara tüketimi arttıkça em yerli hem de yabancı üretim likitler piyasada oldukça fazladır. Özellikle yerli üretim likitler daha uygun fiyatlı olup toptan 5-6 adet aldığınızda bir aydan daha fazla rahatlıkla size yeterli olacaktır. Güvenilir ve iyi geri bildirim almış Türk yerli üretimleri almanızı tavsiye ederim. Benim gözlemlediğim kadarıyla Elektronik Sigara’da tedariği en sıkıntılı parça Coil veya Cartridge, Atomizer olarak bilinen sıvının buharlaşmasını sağlayan içerisinde tel ve pamuk yapısı bulunan parçalardır. Pod cihazlarda Coil kullanılır ve sık kullanımınıza göre bu parça 2-4 hafta sonra yanar ve yenisini almak zorunda kalırsınız.

Uwell Caliburn G2 Pod Elektronik Sigara

Uwell Caliburn G2 Pod Elektronik Sigara cihazından biraz bahsetmek gerekirse; cihazı 660 TL’ye satın aldım ve içerisinden birer adet 0.8 Ohm ve 1.2 Ohm Coil çıktı. Bir adet USB Type-C şarj kablosu çıktı ayrıca. Pod cihazınızı öncelikle şarj ederken mutlaka PowerBank kullanmanızı ve pilin arıza yapmaması için PowerBank cihazda şarj etmenizi öneririm. Bilgisayar, telefon adaptörü gibi farklı voltajda şarj verecek aletlerde cihazınızı şarj etmekten kaçının. Pod cihazlarda dediğim gibi yandıkça değiştireceğiniz Coil yani pamuk ve tel sistem bulunan bir parça vardır. Bu parça 0.8 Ohm biraz daha sigara içimine yakın içim size sağlarken 1.2 Ohm ise dumanlı yani Nargile içimi size sağlamaktadır. Bu arada üst başlık veya kartuş denilen yerde Uwell Caliburn G2 Pod cihazında dumanın az veya fazla gelmesi için kırmızı renkte ufak bir dişli vardır burayı çevirerek ayarlayabilir ve duman oranınınız belirleyebilişiniz. Elektronik sigarayı ilk kullananlara önerim şu olacak içerisine likit koymadan sakın cihazı almayınız çünkü Coil parasını yakarsınız. Coil’in altındaki mavi jelatini asla likit doldurmadan çıkarmayınız. Caliburn G2 cihazında üst siyah renkteki içim başlığını önce çıkarınız. Çıkarırken kartuş üzerinde PRO veya MIN yazıları vardır. PRO yazısı Power tuşunun olduğu kısma gelecek ve üst kapağı çıkarırken MIN kısmından basarak çıkarınız. Sonra kırmızı renkte bir giriş göreceksiniz buradan likit dolumu yapabilirsiniz. Uwell Caliburn G2 Pod kullanırken aslında bazı kısa kısa notlar aldım hiç kafanızın karışmaması için bu kısa notları sizle paylaşmak isterim.

Uwell Caliburn G2 Pod Elektronik Sigara

* Cihazı kutusundan çıkardığınızda asla Power tuşuna basıp açmayınız önce Likit doldurunuz. Başlığı çıkarıp ağızlık kısmını MIN kısmından biraz bastırıp kartuştan ayırınız ve kırmızı bölmeden likidi doldurunuz.

* İlk içim için kartuşun yarısını Likit ile doldurunuz ve beyaz pamuk kısım tamamen Likit emecek seviyeye gelecek kadar dolum yapınız. Sonrasında pamuğun Likit yani sıvıyı emmesi için 10 dakika bekleyiniz cihazı gene açmayınız. İlk dolum sırasında kimi kullanıcı Coil kısımdaki pamuklara likit sürüyor emilim hızlı olsun diye fakat biz ilk acemi kullanıcılar bunla uğraşmasın 10 dakika beklesin.

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

* Caliburn G2 Pod cihazında dediğim gibi PRO yazısı Power kısmına gelecek şekilde kartuşu takınız. Başlık yani dumanı çektiğiniz kısımda ise transparan 1 simgesi vardır bu 1 simgesi de PRO yazısına bakacak kısma gelecek şekilde başlığı kartuşa takınız. Geri çok fark etmiyor ters taksanızda olur ama ben en fabrikasyon çıkış biçimini size aktarmak istedim.

* Likit dolumundan 10 dakika sonra 5 defa Power tuşuna basın ve cihazı açın. 5 defa basarak cihazı açıp kapayabilirsiniz. Genelde bu beşli kombinasyon tüm Elektronik Sigaralar ve Pod cihazlar için geçerlidir.

* Cihazı kullanmadığınız zaman 5 defa Power tuşuna basarak cihazı kapatınız boşuna şarj gitmesin ve şarjı PowerBank ile yapınız.

* İçim sırasında art arada duman çekmeyin arada 30 saniye kadar bekleyin çünkü Coil parçasının ömrünü kısaltırsınız ve erken yanmasına sebep olursunuz.

* Piyasada Salt Likit daha pahalı olup 60-100 TL arası fiyatları değişirken NBase Likit daha ucuz olup 30-50 TL arası fiyatları değişmektedir. Şişe olarak ise 30-35 ML plastik şişelerde Likit ürünleri satılmaktadır.

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

* NBase Likit içerisinde 0, 3, 6 veya 9 MG nikotin bulunmaktadır. Ben genelde 6 MG olanları terci ediyorum. Aroma olarak ise kavun çilek, Unicorn, Kanzi, Tütün, Karpuz gibi seçenekleri deneyebilirsiniz.

* Salt Likit olarak piyasada Cuttwood, Pachamama gibi yabancı ürünleri araştırabilirsiniz. Big Boss Likit adında yerli üretim 5 Salt Likit almıştım ve tanesi 51 TL’ye geldi. Fena likit değiller fakat nikotin olarak 35 MG değil 25 MG olandan almanız tavsiye ederim. Big Boss Salt Likit ürünleri 30 ML şişelerde satılmaktadır.

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

* Uwell Caliburn G2 Pod cihazı Uwell serisinin en yeni cihazlarından biri olup kullanımı oldukça basit bir cihazdır. Tek eksiği veya hatası kartuşu taktığınız zaman bir klips veya geçme şeklinde tam cihaza oturmamaktadır ve 1 MM kadar kartuş ve cihaz arasında bir boşluk oluşmaktadır. Onun dışında Power tuşuna basmadan direkt içinize çekerek duman gelmesini sağlayabilirsiniz. Titreşim özelliği vardır ve yarım gün şarjı gitmektedir.

* Uwell Caliburn G2 Pod cihazı için yedek 4 adet 0.8 Ohm Coil parçasını 300 TL’ye satın almıştım. Piyasada en rahat Coil bulacağınız Pod markası ise SMOK markası olup Smok Nord 2 veya Smok Nord 4 Pod cihazlar en çok tutan elektronik sigaralardır. Caliburn G2 Pod cihazında 0.8 ve 1.2 Ohm Coil çeşitleri olup bir Coil aparatının yapısında Copper, Coil Casing, Plug-Pull (Insulation Pad), Resistance UN2 Meshed 0.8 veya 1.2 Ohm (E-Liquid Inlet Hole), Pamuk (Heating Wire Meterial & Coil Shaft) ve cihazın ateşlemesi için Electrode gibi kısımlar vardır. İçerisindeki tel ile pamuk ısınır ve buharlaşma bu sayede meydana gelir. Yanmış olan Coil içerisine manuel tel sarmayı denemeyeniz çünkü pek başarılı ve fabrikasyon gibi sonradan tel sarılamıyor yenisini almanızı tavsiye ederim.

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

* Piyasada yerli üretim olan ve İzmit ’de üretilen Salt Likit (SalTurka) Salt Likit ürünlerini de yerli üretimler arasında incelemenizi tavsiye edebilirim. Tütün içim için bir adet Cigarette's Tobacco 35 MG ve 50/50 almıştım.

* Elektronik sigaranın çalışma prensibinden kısaca bahsetmek gerekirse; Hava sensörü, sigaranın bir ucundan hava çekildiğinde bunu algılar ve entegre devreye bildirir. Devre derhal gücü açar ve cihazın Atomizer, Coil adı verilen bölümündeki yüksek frekanslı titreştirici kısmı devreye sokar. Bu kısımda bulunan tel derhal ısınır ve temas halindeki alkaloit sıvısını buharlaştırır. Oluşan soğuk buhar, çekilmekte olan hava ile birleşir.

* Eğer kartuş dibinde az likit kaldıysa ve pamuk hizasının altına eğer düştüyse artık çekim yapmayınız ve yeni likit koyup 10 dakika bekleyiniz. Likit çok az kalmış ve çekime devam ederseniz Coil yakımını hızlandırırsınız. Bu arada Coin parçasını çıkarıp plastik kartuş yani likit dolum haznesini arada suyla temizleyip saç kurutma makinesi ile kurutunuz. Bu sayede kartuşu temizlemiş ve yenilemiş olursunuz.

Smok Nord 2

Smok Nord 2

* Piyasada önerebileceğim Pod cihazlar Uwell Caliburn G2 Pod dışında Smok Nord 2 ve Smok Nord 4 cihazlarıdır. Bunlar dışında merak edenler ayrıca VEIIK Airo Pod, Juul Pod, SMOK Alien AL85 Kit, Vaporesso Revenger X Kit, Eleaf, Vaporesso, JUSTFOG, HUIMOKE, Aspire, Eleaf iStick Pico 75W Kit gibi markaları ve cihazları araştırabilir.

Puf Sigara

* Son zamanlar piyasada kullan at olarak bilinen PUF elektronik sigaralar çıktı. Bunlar 1500 ile 3000 çekim arası olup Türkiye'de 200 TL'den kalitesiz olan PUF cihazlar satılmaktadır. Bunları kesinlikle önermem çünkü hem pahalı hem de 3-5 günlük kullanımdan sonra çöp oluyor. Yurtdışından gelen resimdeki Elfbar BC3000 Triple Melon orada 10-20 dolara satıldığı için insanlar sigara paketini yerine bu cihazı alıp 4-5 gün kullanıp çöpe atıyorlar. Fiyatı orada sigara paketi ile hemen hemen aynı olduğu için yurtdışında tüketimi mantıklı fakat Türkiye'de pek bir anlamı yoktur diyebilirim.

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Elektronik Sigara ve Salt Likit Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

* Elektronik Sigara içim sırasında genelde Likit ağıza pek bulaşmaz eme bulaşırsa dert etmeyin tükürseniz veya ağzınızı yıkasanız yeterli olacaktır. Likit yanınızda taşımak biraz dert olabilir bu yüzden dışarda kullananlar genelde likidi arabada taşıyor veya tam dolum yapıp dışarı bu şekilde çıkıyor. Likidi yanınızda taşıyacaksanız kapanığı iyi kapatınız elbisenize likit bulaşmasın. Pod dışında zaten büyük kitleri yanınızda taşımanız zor dışarıda kullanım için en uygun cihaz Pod olup bundan almanızı tavsiye ederim. Eskiden popüler olan VEIIK Airo Pod cihazından da birkaç görsel yukarıda ekledim fakat dediğim gibi SMOK Nord serilerine bakın derim.

* Big Boss Salt Likit ürünlerinden örnek vermiştim. Salt Likit genelde Uwell Caliburn G2 Pod cihazları için daha kullanışlı olup 30 ML plastik şişelerde satılan ve 50 VG /50 PG karışım bulunan likitlerdir. Unicorn aromalı ve içerisinde 35 MG nikotin bulunan likit bana biraz ağır geldi ve sanki nikotin oranı likitin aromasını biraz bastırmış gibi duruyor. Eğer Salt Likit alacaksanız 25 MG nikotin içerenlerden almanızı tavsiye ederim. Eğer Nikotin ile fazla işiniz yoksa NBase Likit alınız ve içerisinde 6 MG Nikotin bulunması yeterlidir. Unicorn Salt Likit içerisinde süt, çilek, ahududu ve krema aromaları bulunmaktadır fakat dediğim gibi Nikotin oranı bunları biraz baskılamıştır. Salt Likitleri 0,8 Coil altında Coil türü ile içmeniz tavsiye edilmez. Salt Likit olarak King ve Tobacconist biraz ağır kaçabilir tatları bana acımsı geldi. Ayrıca NBase olarak asla Sour Pops Likit almayınız aşırı kötüdür.

Elektronik sigara hakkında başlangıç seviyesinde uzun bir yazı oldu. Yeni bilgiler öğrendikçe maddeler halinde bu yazıya eklemeyi düşünüyorum. Ben genelde Pod cihazı kullanımından yanayım çünkü ara ara kullanıyorum. Aşırı Elektronik Sigara kullanan biriyseniz Kit almanızı öneririm ve Coil yerine Atomizer kısma teli kendiniz sarmalısınız çünkü Coil maliyeti Pod cihazlar için büyük sorunlardan biridir. Likit evde nasıl yapılır açıkça çok fikrim yok ama önermemde. Bende kaliteli ve güvenilir yerlerden alıp tüketmeniz daha doğru olacaktır. Elektronik Sigara cihazları araba gibi olup her sene yeni modeli çıkmaktadır. Belki satın aldığım bu Uwell Caliburn G2 Pod cihazını bir süre kullandıktan sonra başka bir cihaza da geçebilirim. Her sene bu cihazlar daha da gelişiyor ve hataları azalmış oluyor. Kimi cihazda sıcaklık ayarlaması gibi ek seçeneklerde mevcut oluyor. Dediğim gibi evde Nargile içim hissiyatı yakalamak için Pod cihaz aldım ve olukça memnunum. Hem ev hem de arabada kül derdi ile uğraşmıyorsunuz.

Burak Avcıoğlu - Update: 17.09.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.