24 Temmuz 2022

Pilsner Urquell Lager Çek Bira Değerlendirmesi

Pilsner Urquell Lager Çek Bira

Pilsner Urquell birası Türkiye'de de satılan Çek Cumhuriyeti tarafından üretilen Premium bir biradır. Bira adını Çek Cumhuriyetindeki Plzen şehrinden almaktadır. Günlük içim için uygun ve hafif bir bira olup ilk dezavantajı 33 CL şişede satılıyor olmasıdır. Alman Premium kalitesi bu biradan beklemeyin derim bizim Efes biralar ile hemen hemen aynı kategoriyi paylaşır diyebilirim. Markanın Çekya'da bulunan Pilsner Urquell Brewery yani bira fabrikasında bu bira üretilmektedir. Biranın tarihi bir geçmişi olup ilk üretimi 1842 yılında yapılmıştır. Zaten şişe üzerindeki logolarda bu tarih ayrıca işlenmiştir. Kötü bir bira değildir fakat Premium beklentiyi pek karşılıyor diyemem. Bu yüzden fiyat ve performans açısından bakacak olursanız bir daha satın almak istemeyebilirsiniz. Bu biraya birkaç kez şans verin derim çünkü ilk içtiğinizde buna vereceğim parayla gider Efes Özel Seri veya Tuborg alırım içinizden diyebilirsiniz. Bira ok hafif acımsı olup içerisinde şerbetçiotu çeşidi olarak Saaz Şerbetçiotu kullanılmıştır. Biranın ilk olarak şişe tasarımından biraz bahsedecek olursak; 33 CL'lik ince kahverengi bir şişede satılan biranın üzerinde 1842 üretim yılı ve Çekya kraliyet amblemi bulunmaktadır. Bira üzerinde bulunan mühür güzel tasarlanmış olup üzerinde bira fabrikasının giriş motifi vardır.

Şişe üzerinde The Original Pilsner yani açık renkli Lager bira tipinde bir bira olduğu ima edilmiştir. Brewed Only In Plzen, Czech Republic ibaresi ise biranın sadece Çek Cumhuriyeti’nde üretildiği anlamına gelmektedir. Bu biranın fıçı versiyonluda olup Türkiye'de genelde şişe versiyonu satılmaktadır. Tadı ve içim hissiyatı hafif olan biranın köpük oranı günlük biralar gibi kabul edilebilir bir düzeydedir. Açık sarı renkli Pilsner Urquell biramızın içerisinde su, arpa maltı, şerbetçiotu, bira mayası bulunmaktadır. Alkol oranı ise hacmen %4,4 olup aşırı bir alkol oranına sahip değildir. Üretim aşamasından geleneksel yöntemler ve dinlendirme tekniği kullanılır. Kötü bir bira demek istemiyor fakat biraz tekdüze bir bira gibi geldi bana. Belki bu birayı yerinde Prag'da içseniz daha çok beğenebilirsiniz. Türkiye'de vergi ve döviz kurundan dolayı fiyatı Türk üretim biralarına göre pahalı olduğu için belki de tercih etmeyebilirsiniz. Fakat tekrar içilmez dediğim bir birada değildir. Biranın adında bulunan Urquell ifadesi ise "Antik Kaynak" anlamına gelmektedir ve tarihçesine burada vurgu yapılmıştır.

Pilsner Urquell Lager Çek Bira

Pilsner Urquell Lager Çek Bira

Pilsner Urquell Lager Çek Bira

Bira: Pilsner Urquell Lager Bira (Açık Renkli Bira)
Şişe: 33 CL'lik Kahverengi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.4
Fiyat: 37,90 TL (Haziran 2022 & Metro AVM)
Üretim: Pilsner Urquell Brewery (Çek Cumhuriyeti)
Distribütör: Vintage Dış Ticaret Limited Şirketi.
Barkod: 8594404110127

Çek Cumhuriyeti biralarının gözdesi olan Pilsner Urquell Lager birası o kadar da kötü bir bira olmayıp puan kırma sebebim tamamen biraz fazla tekdüze olmadı ve pek Premium bir damak havası olmamasından dolayıdır. Ayrıca fiyat, hacim ve performans açısından da değerlendirince tekrar alınır mı? bilemedim. Tamamen gözümde elediğim bir marka değil açıkçası biraz beğendiğim birayı ama bizim Türk biralarından çokta farkı yoktur diyebilirim. Belki birkaç defa şans verseniz sevebilirsiniz. Fakat eminim bu birayı yerinde içerseniz daha çok seveceksinizdir. Bazı durumlarda 50 CL'lik değilde akşamları 33 CL'lik fakat hem Premium yani yabancı bira olsun hemde fiyatı o kategoriye göre normal olsun diyenler için bu birayı önerebilirim. Bildiğiniz gibi tek bir 50 CL'lik bira bile mideyi bazı kişiler için çok şişirebilir. Akşamlar tek bir bira arayanlar bu birayı listesine alabilir.

Pilsner Urquell Lager Çek Bira

1) Kaybeden Biralar (Günlük)
* Schneider Weisse Helle Weisse Weissbier Tap 1 (Açık Renkli Buğday Birası)
* Efes Fıçı Yüksek Alkollü Bira (Açık Renkli Bira)
* Türk Tuborg Amber (Koyu Renkli Bira ve Bakır Kutu & Şişe)
* Amstel Beer 1870 Şişe 33 CL
* Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel, Siyah Tombul Şişe)
* Efes Summer Blue (Yaza Özel Harman Beyaz Tombul Şişe)
* Efes Pilsen %100 Malt Klasik Mavi Kutu
* Efes Pilsen %100 Malt Sarı Kutu
* Efes Varım (Kutu)
* Efes Varım Limon (Kutu)
* Bomonti Filtresiz (Şişe)
* Bomonti %100 Malt (Şişe)
* Stary Melnik Iz Bochonka (Açık Renkli Rus Birası & Şişe)
* Corona Cerveza (Açık Renkli Meksika Birası & Şişe)
* Bomonti Filtresiz Red Ale Şişe 33 CL
* Sol Cerveza - Desde 1899 (Açık Renkli Meksika Birası)
* Mythos & Hellenic Beer (Açık Renkli Yunan Birası)
* Tuborg Summer Time (Açık Renkli Bira)

2) Kaybeden Premium (Seçkin) Biralar
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Yakima IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)
* Pilsner Urquell Lager Bira (Çek Cumhuriyeti)

Burak AVCI - Update: 25.07.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.