10 Haziran 2022

Amsterdam Navigator Yüksek Alkollü Bira Değerlendirmesi - Made The Amsterdam Way Since 1275

Amsterdam Navigator Bira

Amsterdam Navigator birası yüksek alkollü bir bir olup ülkemizde satışı bulunan ve çoğu bira sever tarafından sevilen bir içecektir. Temelde Hollanda birası olup Efes tarafından lisanlı üretimi Türkiye'de yapılmaktadır. Genelde şekerli tadı sebebiyle şerbetli bira olarak da bilinen Amsterdam Navigator birasını uzun süre tadım etmemiştim. Yıllar önce içtiğimde bana aşırı şekerli gelmişti fakat bu hafta içi kutu versiyonunu alıp denedim o eski aşırı şekerli tadı artık yok gibi diyebilirim. Bira, içim olarak biraz daha dengeli bir yapıya bürünmüştür desek tam yeridir. Türkiye'de lisanslı bir şekilde üretildiği için ithal ürün değildir fakat kökeni Hollanda, Amsterdam olan biranın diğer bira çeşitlerini Amsterdam Brewing Company üretmektedir. Fabrika, Amsterdam Navigator birası dışında Maximator, Detonator, Liberator bira versiyonlarının da üretimini yapmaktadır. Amsterdam biralarının temel özelliği yüksek alkollü olmasıdır. Bu yüzden de bira kategorilerim arasında Amsterdam Navigator birasını farklı deneyim biralar arasına ekleyeceğim. Temelde biralardaki alkol oranı hacmen ortalama %5 iken Amsterdam marka bira çeşitlerinde bu oran minimum %8 olup tek bir kutusu bile çakırkeyif olmanızı sağlayabilir.

Amsterdam Navigator birasının kutu tasarımından biraz bahsedecek olursak; siyah koruma jelatine sahip kutu tamamen siyah renkte olup oldukça şık ve Premium durmaktadır. Kutu üzerinde markanın yelkenli gemi logosu mevcuttur. Kendine özgü yazı biçimi ile Amsterdam Navigator yazmaktadır. Aynı şekilde kutu üzerinde Amsterdam'da yapıldığına dair ona ithafen "Made The Amsterdam Way" yazmaktadır. Extra Intense yani ekstra yoğun ibaresi ise yüksek alkolden dolayı eklenmiştir. Since 1275 ibaresi ise biranın ilk yapım tarihi değil de Amsterdam şehrinin tarihine ithafen eklenmiştir. Günlük biralardaki gibi 50 CL'lik kutu veya şişede satılan biranın alkol oranı ise hacmen %8 olup yüksek alkollü biradır ifadesi kutu üzerinde yer almaktadır. Amsterdam Navigator birası yüksek alkollü açık renkli bir bira olup köpük oranı ise hemen sönmeyen ve kalıcılığını koruyan bir düzeydedir. Gövde oranı ise oldukça iyi olup her yudumda hafif tatlı ve sert tadı bu birada alabilirsiniz. Açıkçası ilk içeceğim zaman kesin gene çok şekerlidir diye içimden geçirmiştim fakat şeker oranında azalma olmuş ve bence bunu yaptıkları da iyi olmuştur diyebilirim. Öbür türlü gerçekten aşırı şerbete benzeyen bir içecek olup biralıktan çıkıyordu diyebilirim.

Amsterdam Navigator Bira

Amsterdam Navigator Bira

Biranın içerisinde su, arpa maltı, karbondioksit, şerbetçi otu ve maya bulunmaktadır. Amsterdam Navigator birası Grolsch International BV Netherlands lisansı ile üretilmiş olup üretim yeri Türkiye'dir. Biranın hem kutu hem de şişe versiyonu ülkemizde üretilip satılmaktadır. Biranın üzerinde ayrıca özelliğini vurgulamak için Deep Robust Rich yani Derin, Sağlam ve Zengin ifadeleri de kullanılmıştır. Amsterdam Navigator için şunu söyleyebilirim; eğer tek seferde yüksek alkollü ve tadı güzel bir bira içmek istiyorsanız tavsiye edebilirim. Fakat günlük biralar arasında bu bana fazla gelir derseniz tavsiye etmem çünkü şerbetçiotunun sertliği her ne kadar içindeki tatlı oranı ile bastırtılmış olsa bile damakta hissediyorsunuz. Tuborg Kırmızı Special birası yerine belki farklı bir deneyim yaşamak için düşünebilirsiniz diyebilirim. Hızlı bir şekilde içerseniz de etkisini hemen gösterecektir bu yüzden sakin ve yudum yudum içmenizi tavsiye ederim. Dışarıda mekânda ise günlük biralar yerine bu birayı tercih edebilirsiniz.

* Amsterdam Navigator 50 CL Siyah Kutu
* Amsterdam Navigator 50 CL Şişe

Bira: Amsterdam Navigator (Yüksek Alkollü Bira)
Kutu: 50 CL'lik Siyah Kutu
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %8
Fiyat: 44 TL (Haziran 2022)
Üretim: Türkiye (Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.)
Barkod: 8690520533755

Amsterdam Navigator Bira

Amsterdam Navigator Bira

Farklı Deneyim Biralar
* Tuborg Kırmızı Special Kutu 50 CL (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %7.5)
* Tuborg Kırmızı Shot Kutu 237 ML (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %9)
* Efes Xtra (Extra) Bira Kutu 50 CL (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %7.5)
* Efes Xtra (Extra) Shot Bira Kutu 237 ML (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %9)
* Efes Glutensiz Bira +1 Dinlenmiş Karabuğday Birası
* Amsterdam Navigator (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %8)

Sonuç olarak ülkemizde üretilen ve fiyatı muadillerine göre biraz daha pahalı olan yüksek alkollü Amsterdam Navigator birasından sizlerle bahsetmeye çalıştım. Yaz günleri tek bir şişe ile çakırkeyif olmak istiyorsanız bu birayı düşünebilirsiniz. Eskisi kadar aşırı tatlı olmayan Amsterdam Navigator birası hem tatlı hem de sert yapısı ile olmuştur diyebilirim.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.