9 Mayıs 2022

Cin Tonik Nasıl Yapılır? Beefeater London Pink Strawberry Gin İncelemesi ve Havyar Nasıl Yenir?

Beefeater London Pink Strawberry Gin

Uzun süredir yazmayı düşündüğüm ve hem farklı bir alkollü içecek deneyimi hem de aynı içecek ile beraber yenilebilecek farklı bir yiyeceği tanıtacağım bu makalede. Cin Markaları, Cin Tonik ve Havyar konusunda özet niteliğinde bir yazı olacaktır. Öncelikle Cin veya İngilizce'si Gin içkisi nedir ile başlamak istiyorum. Cin içkisi alkollü bir içecek olup 17. yüzyılda Hollanda'lı doktor ve bilim adamı Franciscus Sylvius tarafından üretilmiştir. Cin içkisi temelde ardıç meyvesi başta olmak üzere tahıl, anason, kişniş, melek otu, meyan kökü, tarçın, rezene, turunçgil kabukları gibi bitkilerin damıtılması sonucu oluşan renksiz ve pürüzsüz yani transparan bir içkidir. Yoğun aromalı bir içki olup alkol oranı viskide olduğu gibi yüksektir. Cin içkisi günümüzde daha çok kokteyl çeşitleri ile tüketilen bir içki türüdür. Temelde Cin içkisi sek içilmez mutlaka tonik ve benzeri içecekler ile hazırlanarak tüketilir. Birçok restoran ve barlarda bilinen veya o mekânın kendine özgü isimlendirdiği cin tonik çeşitleri vardır. Bu makalede evde basit bir şekilde cin tonik nasıl hazırlayabilirsiniz ve cin içkisini nasıl tüketebilirsiniz bunun üzerine bilgiler vereceğim. Açıkçası cin içkisi viskiye göre hazırlığı ve ritüeli biraz daha fazladır diyebilirim. Sonuçta viskiyi sek içersiniz ve hiçbir şey katmadan sadece buzla tüketirsiniz. Cin'de ise basit bile olsa bir kokteyl hazırlamanız gerekmektedir.

Cin içkisini denemek için en çok tutulan cin markalarından biri olan Beefeater'dan satın aldım. Beefeater markası 1876'da kurulmuştur. Merkezi Londra, İngiltere olup günümüzdeki üreticisi ve distribütörü Pernod Ricard firmasıdır. Klasik versiyonu ile birlikte çilek aromalı cin versiyonu da Türkiye'de satılmaktadır. Ben Beefeater London Pink Strawberry yani çilek aromalısı olanından satın almıştım. Çilek aroması sevmeyenler ve cin alıp özgün kokteyl denemeleri yapmak isteyenler klasik versiyonunu satın alabilirler. Bu arada Beefeater kelimesini Türkçeye çevirince dana eti yiyen anlamına gelmektedir. İngiltere'de bulunan Beefeater Gin Distillery London merkezinde üretilen içkiler başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Cin içkisi viski içkisine göre biraz daha fiyat performans içkisi diyebiliriz. Ülkemizde restoran, bar ve Pub mekânları dışında evde pek tüketilen bir içki değildir. Fakat viski ile birlikte rakı dışında farklı alkollü içkilerin ülkemizde çeşitlenmesi ile birlikte cin içkisine de ilgi doğru orantıda zamanla artacaktır.

Beefeater London Pink Strawberry Gin

Beefeater London Pink Strawberry Gin

Beefeater London Pink Strawberry Gin

Cin Tonik nasıl yapılır kısmına geçmeden önce Beefeater London Pink Strawberry içkisinin önce şişe tasarımını anlatarak başlamak istiyorum. Şişemiz 70 CL'lik olup şişe üzerinde Beefeater London amblemi mevcuttur ve hemen altında ingiliz askerinin ikonu vardır. Çilek aromalı olduğu için şişede çilek logoları vardır ve pembe renk tonu hakimdir. Normalde cin içkisi şeffaftır fakat bu içki çilek aromalı olduğu için rengi pembedir. Şişe üzerinde "Distilled Gin with a Hint of Strawberry" bir parça çilek ile damıtılmış cin yazmaktadır. Şişe üzerinde Beefeater cam kabartmaları mevcuttur ve kapakta baş damıtıcının imzası vardır. Sek olarak tadına baktığınızda çilek aroması gelmektedir fakat klasik cinlerin tadına bakarsanız genelde acıdır. Cin içkisi için önemli olan sizin damak tadınıza uygun bir cin tonik kokteyli yapıp tüketmenizdir. Temelde cin içkisi tonik ile kokteyl yapılarak hazırlanan içecektir ve Ginger Ale (Zencefil) Gazoz veya Tonik, Limon veya Lime, Taze Nane ve Buz ile dilediğiniz kokteyl çeşitlerini hazırlayabilirsiniz.

Gin: Beefeater London Pink Strawberry Gin
Üretici ve Menşeyi: Beefeater Gin Distillery London İngiltere & Pernod Ricard
Alkol Oranı (ABV): %37,5
Fiyat: 70 CL Şişesi 280 TL (Mart 2022 & Metro AVM)
Barkod: 5000299605950
Türkiye Distribütörü: Pernod Ricard İstanbul

Beefeater Gin

Beefeater Gin

Cin Tonik nasıl yapılır ve bir cin tonik kokteyli yapmak için hangi ölçülerde bunu yapmalıyız sorusunu artık cevaplamanın vakti gelmiştir. Cin Tonik hazırlarken genelde barlarda Jigger yani ölçü bardağı kullanılır. 1 CL ölçüsü 10 ML denk geldiği için genelde cin kokteyli 7-8 CL cin konarak hazırlanır. Klasik bir başka ölçü ise 45 ML Cin ile 135 ML Tonik kullanarak Old Fashion bir bardakta Cin Tonik hazırlayabilirsiniz. Ben hangi ölçülerde hazırladım sizlere onu anlatacağım. İlk olarak Tonik içecekleri 200 veya 250 ML olup ben toniğin hepsini kullanacak şekilde bir kokteyl hazırlıyorum. Çünkü tonikler tek kullanımlık olup açtığınız an o gün bitirmeniz gerekmektedir. Bu arada Tonik içeceği içerisine kinin katılmış sodaya verilen addır. Temel maddesi kinin olan bu içecek genelde kokteyl yapımında kullanılır ve sek alkolü seyrekleştirme görevi görür. Cin Tonik hazırlarken en çok tavsiye edilen üçüncü eşlikçi ise limon suyudur. Damak zevkinize göre yarım veya tam Limon, Lime suyu eklemeniz yeterli olacaktır. Mutlaka 4 veya 5 adet buz koyunuz ve aşağıda verdiğim kokteyl örneğini büyük bir bardakta yapınız. Limon suyu dışında taze nane, limon dilimi, salatalık dilimi, havuç dilimi gibi diğer seçenekleri damak zevkinize göre deneyebilirsiniz.

* 90 veya 100 ML Cin (Ölçü Bardağı Kullanabilirsiniz)
* 250 ML Tonik
* 4-5 Adet Buz
* Limon veya Lime Suyu
* Taze Nane
* Salatalık Dilimi (İsteğe Göre)
* Limon veya Lime Dilimi (İsteğe Göre)
* Portakal Dilimi (İsteğe Göre)

Cin Tonik

Cin içkisinin tadını daha iyi almak istiyorsanız aromasız sade toniklerden kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü kullandığınız toniğin aroması, salatalık dilimleri veya başka bir eşlikçi cin toniğin tadını tamamen değiştirecektir. İnternet üzerinde Schweppes ve tonik olarak araştırma yaptığımda çoğu kişi bunların alkol mü olduğunu araştırmış. Schweppes veya diğer Tonik markaları alkollü bir içecek değildir ve içerisinde alkol barındırmaz. Sadece kinin ve sahip olduğu aroma vardır. Cin gibi alkollü içecekleri seyrekleştirir ve kokteyl yapımında kullanılır. Tek başına aromalı tonikler yemekle tercihe göre tüketilebilir. Cin kokteyl hazırlarken tonik dışında aromalı gazoz, maden suyu veya soda da kullanabilirsiniz bu seçim tamamen sizin damak zevkinize kalmıştır. Cin tonik hazırlarken bilinen kokteyl tarifleri olan Blueberry Daisy, Negroni, Belmont ve Cin Fizz gibi klasikleşmiş kokteyl türlerini araştırarak yapabilirsiniz. Aşağıya bazı tonik çeşitlerini ve cin markalarını paylaştım. Eğer farklı bir cin markası alırsam yeni bir kokteyl türü ile tekrardan sizlerle paylaşacağım. Sonuç olarak cin içkisinde viskide olduğu gibi bir tadım önerisi yapamıyoruz çünkü hazırladığınız kokteyl ve kullandığınız tonik tüm içeceğin içeriğini yönlendirdiği için deneye deneye damak zevkinizi bu şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca benim örnek verdiğim ölçülerden üç bardak içerseniz iyi derecede alkol almış olursunuz.

Cin Tonik

Cin Tonik

Cin Tonik

Tonik Tavsiyeleri
* Uludağ Sıfır Kalori Tonik (Sade) 250 ML
* Schweppes Tonic Water (Sade)
* Schweppes Zero Tonic (Sade)
* Schweppes Bitter Limon
* Schweppes Mandarin (Mandali Aromalı)
* Schweppes Ginger Ale (Zencefil Aromalı)
* Schweppes Lime & Mint (Misket Limonu)
* Thomas Henry Ginger Ale (200 ML)
* Thomas Henry Tonic (Sade)
* Thomas Henry Slim Tonic
* Beyoğlu Zencefilli Gazoz (250 ML)

Cin (Gin) Markaları
* Beefeater London Pink Strawberry (Çilek Aromalı)
* Beefeater London Dry Gin (Klasik) 70 ve 35 CL Şişeleri Vardır.
* Beefeater London Zesty Lemon (Limonlu)
* Beefeater London Peach Raspberry (Şeftali Ahududu)
* Beefeater London Blackberry (Böğürtlen)
* Beefeater London Blood Orange (Portakal)
* Bombay Sapphire London Dry Gin
* Gilbey's Gin (100, 70 ve 35 CL Şişeleri Vardır)
* Cin Adalin
* Gordon's London Dry Gin
* Gordon's Premium Pink Distilled Gin

Cin (Gin) Markaları

Cin (Gin) Markaları

Havyar nedir ve nasıl yenir konusuna gelecek olursak. Havyar veya diğer adı ile kürü her çeşit balık yumurtasına verilen genel addır. Siyah Havyar en değerlisi olup çirozdan elde edilir. Kırmızı ise somon balığından elde edilen havyar türüdür. Genelde tüketici olarak market raflarında siyah veya kırmızı havyarı satın alabilirsiniz. Kırmızı havyar daha ucuz olup siyah havyarın ise en değerlisi Beluga yani beyaz balinadan alınan balık yumurtalarıdır. Havyar ufak top şeklinde olup ağızda patlayarak dağılan ve hafif ekşimsi ve çiğ balık tadı olan bir yiyecektir. Tek başına asla yenmez genelde bir eşlikçi ile birlikte tüketilir. En çok tüketilme biçimi ise kanepe yiyeceği ile hazırlanarak yenilmesidir. Kanepe yiyeceği Peksimet veya Tost Ekmeğini ufak boyutlarda keserek hazırlayabilirsiniz. Eğer Havyar tüketmek istiyorsanız bir Peksimet veya kenarları kesilmiş ve ufak dilimler halinde hazırladığınız hafif kızartılmış tost ekmeğine krem peynir sürün ve havyarı üzerine bir miktar koyarak en basit şekilde tüketebilirsiniz.

Havyar Nasıl Yenir?

Havyar Nasıl Yenir?

Havyar Nasıl Yenir?

Havyar Nasıl Yenir?

Havyar Nasıl Yenir?

Havyar ile kanepe hazırlarken dikkat edeceğiniz en önemli husus asla krem peynir gibi havyarı da ekmeğin üzerine sürmemenizdir. Bir çay kaşığı veya Havyar Kaşığı ile ekmeğin üzerine yavaşça ve tanecikleri patlatmadan bırakmanız yeterli olacaktır. Krem peynir dışında Jambon, Avokado veya başka eşlikçilerde ekleyerek üzerine son dokunuş olarak Havyarı da ekleyip bu şekilde tüketebilirsiniz. Açıkçası Migros'dan 100 Gram Dardanel Siyah Havyar aldım. Menşeyi İzlanda olup fiyatı da tüketim oranına bakacak olursak makuldü diyebilirim. Aynı markanın somon üretimi olan Dardanel Kırmızı Havyar muadili de vardı. Bir de Gusto Siyah Havyar markası var fakat bunu denemedim. Havyar yiyeceğini bir seferlik tadım etmeniz yeterli olacaktır diye düşünüyorum markete gittiğinizde ikinci sefer dur havyar eksik evde alıyım demezsiniz. Özetle bu makalemde Cin içkisi, Cin Tonik ve Havyar konusunda temel bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Cin Tonik ve kokteyl denemesi olarak başka deneyimlerim olursa sizlere aktarmaya çalışacağım.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.