11 Mayıs 2022

Blog ve Web Sitelerin Ölçümleme ve SEO Aracı Olan Amazon'un Alexa.com Hizmeti Kapanıyor

Amazon Alexa.com

Amazon şirketi bildiğiniz gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketi olup bünyesinde binlerce proje barındıran bir kurumdur. Alexa.com hizmeti 20 yılı aşkın aktif olan ve 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle hizmet vermeyi durduran web sitesi sıralaması ve ölçümlemesi için kullanılan önemli bir kaynaktır. Özellikle SEO ile uğraşanlar ve benim gibi Domain sahibi olup blog yazanlar için Alexa Türkiye ve Dünya sıralaması önemliydi. Tüm dünyadaki web sitelerinin trafiklerini, site değerleri gibi birçok metriği Alexa sayesinde öğrenirdik. Hatta bir siteye değer biçerken Alexa metrikleri ilk olarak baz alınırdı. İnternet tarayıcıları olan Google Chrome ve Mozilla Firefox'da da eklenti olarak bulunan Alexa Toolbar ve Alexa Traffic Rank uygulamalarını sıkça benim gibi sitesi olan herkes kullanmıştır. Zaten bu eklentileri kullanmak istediğim zaman aldığım uyarı sonrası Alexa.com hizmetinin sonlandığını öğrendim. Dünyanın en iyi sitelerini ve ilk 100 sıralamasını Alexa sayesinde öğrenebiliyorduk fakat şimdi siteler için sıralama ölçütünde ne kullanacağınız kesin bir bilgi yok. Bir zamanlar Türkiye'deki en başarılı blogları gösteren Power 100 listesi vardı hatta benim sitemde bu liste içerisindeydi fakat bu endekste kaldırıldı.

Amazon, Alexa hizmetinin kapanma sebebini ise şu şekilde açıklamış: "25 yıl önce Alexa Internet’i kurduk. Dijital kitlenizi bulmanıza, bu kitleye erişmenize ve dönüştürmenize yardımcı olmak için 20 yıl çalıştıktan sonra 1 Mayıs 2022’de Alexa.com’u kullanımdan kaldırma konusunda oldukça zor bir karara vardık. Rekabet analizi, içerik araştırması, anahtar kelime çalışmaları ve daha birçok şey için bizi kaynak edindiğiniz için çok teşekkür ederiz. Size hizmet vermekten gurur duyduk." Zaten son zamanlarda sıralamalarda ve trafiklerde ciddi derecede düşme ve yanlışlık vardı. Kendi sitemden de Alexa verilerini takip ettiğim için bu durumu anlamıştım. Kapanmasının sebebi ise eski popülerliğinin kalmaması olduğu söyleniyor. Alexa hizmeti bize sitemizin dünya ve ülke sıralamasını, ortalama sayfa açılma süresini, en çok ziyaretçi aldığımız anahtar kelimeleri, en çok ziyaret edilen sayfaları, ortalama ziyaret süresi ve trafiğini, virüs bakımından güvenilir olup olmadığınızı yani Spam bir sitemi olduğunu, benzer içerikli siteleri ve internet arşiv kayıtlarını bize sunan geniş bir yelpazesi vardı.

Peki hayatımızda artık Alexa.com, Alexa Toolbar, Alexa Traffic Rank, DMOZ Dizin Projesi, Google Pagerank gibi ölçümleme araçları olmadığı için bir web sitesinin metriklerini neye dayanarak ölçeceğiz bu konu hakkında sizi biraz bilgilendirmek istiyorum. Bundan sonraki süreçte bir sitenin metriklerini en iyi çıkarabileceğiniz araç Google Analytics olacaktır. Google Analytics ile sitenizin tüm trafik, ziyaret kayıtları gibi detaylı metrikleri edinerek değerini ve özelliklerini öğrenebilirsiniz. Eğer bundan sonraki süreçte sitenizin trafiğini ve değerini artırmak istiyorsanız Google Analytics arayüzünü profesyonel ve detaylı şekilde kullanmayı öğrenmenizi tavsiye ederim. Google Analytics dışında ikinci ölçümleme merkezleri ise Semrush ve Moz olacaktır. Bu iki şirketin sundukları imkânlar ücretli olup tek seferlik ücretsiz bir biçimde sitenizi Semrush ile taratarak Trust Flow ve Citation Flow değerlerini öğrenebilirsiniz. Domain Authority ve Authority Score değerleri de önemli olup sitenizde ne kadar organik içerik var bunun oranını da Organic Keywords kısmından edinebilirsiniz.

Majestic Backlink Analyzer

Son olarak Mozilla Firefox'da kullandığım bir eklenti olan Majestic SEO firmasının Majestic Backlink Analyzer uygulamasını kullanıyorum. Bu uygulama ile Trust Flow, Citation Flow, External Backlinks, Referring Domains gibi siteniz hakkında temel metrikleri ücretsiz öğrenebilirsiniz. Fakat az önceki paragraflarda belirttiğim gibi bir sitenin değerini artık Google Analytics, Google Search Console ve buradaki organik trafik metrikleriniz belirleyecektir. Semrush, Moz, Majestic SEO gibi firmaların sunduğu SEO ve SEM hizmetleri ücretli olup bunlarında ücretsiz imkânlarından faydalanarak siteniz hakkında bilgiler toplayabilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.