26 Nisan 2022

Volim, Kırbıyık Blue Hawaii, Deva Yeşil Peri (Aromatize Şarap Bazlı İçki) Alkollü İçecek İncelemeleri

Volim İçecek

Genelde Tekellerde satılan ve Aromatize şarap bazlı içki olarak piyasaya sunulan Volim ve türevlerini bu başlık altında inceleyip sizlere bilgi vereceğim. Migros, Metro ve benzeri büyük market ve AVM'ler de satışı olmayan sadece Tekel ve İstanbul'da Alkollü İçecek perakende satış merkezi olan Tekelim mağazalarında bu içkileri bulabilirsiniz. Hepsinin farklı farklı ismi olsa da piyasada genel adı Volim olarak bilinen bu içkiler genelde kalitesiz Türk beyaz şarabı ile içerisine bazı aromalar, renklendiriciler, şeker, asidik düzenleyici gibi maddeler ile karıştırılarak piyasaya sunulan bir nevi enerji içeceği muadili bir içecek diyebiliriz. Genelde 250 ML şişelerde satılan bu içkiler içerisinde %14,4 oranında hacmen alkol barındırmaktadır fakat Tuborg Kırmızı emin olun daha fazla alkol etkisi göstermektedir bu içkiler ile kıyaslayacak olursanız. Tam bir alkollü içkide diyemiyorum çünkü tatları aşırı kötü olup aynı zamanda içerisinde enerji içeceklerinde olan bileşenlerde vardır. Genelde alkol aldığınız zaman uykunuz gelir fakat Volim içkilerinde tam tersi uykunuz kaçabilir. İçerisinde kalitesiz beyaz şarap dışında enerji içeceği maddeleri ve tat verici başka aromalar bulunmaktadır.

Volim içeceğinin son zamanlarda içerisinde Etil Alkol barındırdığı için Tarım Bakanlığı tarafından üretimi yasaklanmıştır. Volim markası dışında diğer markalarda da bu durum var mıdır bilmiyorum fakat hiçbirini bu saatten sonra önermem. Asla kokteyl içki falan da değildir ve şişesine ambalajına kanıp satın almayınız. Ergen kitleye satılmak üzere üretilmiş düşük bütçeli ve zararlı bir içecektir. Piyasada ve Tekel bayilerinde satılan Volim ve türevleri genelde 2019 ve 2020 üretim tarihli olup bunları da alıp tüketmenizi pek tavsiye etmiyorum. İçerisindeki alkol oranına kanmayın derim ve tek seferde iki üç tane içmenizi asla önermem çünkü alkollü içecekten ziyade enerji içeceği gibi bir içecek olduğu için karaciğere zarar verebilir. Piyasada şişeleri genelde 20-30 TL arasına satılan kalitesiz alkolümsü içecekler olarak özetleyebiliriz. Bu içkilerin üretim yerleri Türkiye olup genelde Türk yerli şarap fabrikalarının yan ürünü olarak üretildiği bir içecek türevidir diyebilirim. Türkiye'de bildiğiniz gibi Manisa, Antalya, Tekirdağ gibi birçok şehirde kırmızı ve beyaz şarap üreten irili ufaklı firmalar vardır. Bunlar bu tarz Volim içkilerini üreterek piyasada satış hedeflemektedirler. İçerisinde kullandıkları Beyaz Şarap büyük ihtimal üretim sırasında beyaz şaraptan kalan artık, posa, şarabın en kalitesiz kısmı veya kalıntılar olabilir.

Volim İçecek

Volim İçecek

Piyasada Satılan Volim İçkileri
* Kırbıyık Blue Hawaii (Kırbıyık)
* Deva Yeşil Peri (Deva Şarapçılık)
* Volim 14.4 Shot
* Volim Elma, Limon, Karpuz Çilek, Vişne
* Sheki 14.4 Shot
* Fondeep 14.4

Aromatize Şarap Bazlı İçki

Aromatize Şarap Bazlı İçki

Özetle Tarım Bakanlığı tarafından içerisinden ekstradan Etil Alkol bulunduğu için yasaklanmış bir içkidir. Tadı ise aşırı saçmadır yani tatlı desen değil tam bir alkollü içecek türevi veya şarap desen değil, şurup gibi bir içecektir diyebilirim. Sanki beyaz şarap ile Bim'de satılan enerji içeceğini karıştırıp size vermişler diyebilirim. İki adet almıştım fakat Yeşil Peri versiyonunu içmedim ve direkt çöpe attım. Alkol oranı da bahsettiğim gibi yüksek değildir sadece etiketinde yüksekmiş gibi durmaktadır. Emin olun Tuborg Special içseniz daha çok alkol etkisi görürsünüz. Yerli yapım içki alırken bundan sonra tereddütte olacağım. İster Kraft Bira olsun ister şarap olsun rakı dışında ve ismi bilinen birkaç şarap markası dışında yerli içki pek almamanızı öneririm. Ayrıca Volim içerisinde E330 Alfasol Sitrik Asit (Limon Tuzu) bulunmaktadır. Zaten alkollü içecekten ziyade dediğim gibi katkı maddeleri bulunduran enerji içeceğine benzemektedir. Üretilen fabrikanın kapasitesine göre kırmızı veya beyaz şarap ile Aromatize edilen bir içkidir. Resmî gazetede de içerisinde en fazla %12 alkol bulundurulması gerektiği yazmıştır. İnternet üzerinden "Aromatize Şarap Bazlı İçki" olarak aratırsanız tüm gerekli içeriğe ulaşabilirsiniz. Aromatize Şarap Bazlı içkiler olarak Kesinlikle Volim ve türevlerini alıp tüketmenizi tavsiye etmem. Yerli üretim içki alırken de mutlaka her zaman tereddütte olun ve bilmediğiniz markayı almamaya özen gösterin.

Burak AVCI - Update: 26.04.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.