14 Mart 2022

Netflix'deki Archive 81, Uyuşturucu Baronları, Dope, The Business of Drugs ve Diğer Dizi & Film İncelemeleri

Archive 81 Netflix Dizi

Netflix'de bu ay ve geçen aylarda izlediğim Archive 81, Uyuşturucu Baronları, Dope, The Business of Drugs ve diğer birkaç dizi ve film incelemelerinde bulunacağım. Eski Netflix inceleme yazılarımda olduğu gibi bu makalemde de izlemediğim ve iptal kategorisine aldığım yapımları sizlerle paylaşacağım. Netflix'de belki dikkatinizi çekmiş olabilir genelde uyuşturucu ile mücadele veya eski uyuşturucu baronlarını konu alan birçok dizi ve film çekilmiştir. Bu konular hakkında o kadar çok yapım vardır ki hepsini izlediğinizde yarı bir uzman oluyorsunuz diyebilirim. Tabii aksiyon içerikli bir konu olduğu için izleyicinin de çok dikkatini çeken ve izleyici tarafından satın alınan içeriklerdir. Bende bu yazımda uyuşturucu baronları ve bu konuların işlendiği üç dizi serisini sizlerle paylaşacağım. Bunlar dışında şunu da fark etmedim değil; eski popüler dizilerin son zamanlarda yeni sezonları çıkmaktadır. Genelde bu sezonlar o serinin son sezonu olup eski aksiyonu, hareketi ve tadı yakalayamamaktadırlar. Sanki içerik ve senaryo kalitesi eskiden daha mı iyi diye düşünmüyor da değilim. Dizi incelemelerimize geçecek olursak ilk olarak Archive 81 isimli aksiyon ve korku temalı diziden başlamak istiyorum.

1) Archive 81 dizisi Netflix’de yayınlanan 2022 Amerikan yapımı Türkiye Dublaj bilim kurgu, paralel evren, büyü ve tarikat gibi konuları işleyen güzel bir dizidir. Dizi biraz Dark’a benziyor diyebiliriz. Birinci Dünya Savaşı zamanına uzanan bir tarikatın başka bir evren veya boyut ile arasında bir geçit yani Portal açıp oradaki Paralel evrene ve oradaki gücü temsil eden Kaelego’a ulaşmaktır. Dizide eski video kasetler üzerinden bu tarikatın yapılan ayinlerinin çekimleri yapılmıştır ve günümüzde bu tarikata ulaşmak isteyenler bu video kasetleri onarıp gerçeği aramaya çalışırlar. Vos Tarikatı ayin sırasında eski tip bir fotoğraf makinesi kullanmıştır buradaki amaç ayin sırasında açılan geçidin süresini uzatmak ve Kaelego’a görsel olarak ulaşmaktır. Ayin sırasında bir de Baldung yani cadılar vardır. Dizideki başrol oyuncumuz Melody ve annesi bir Baldung olup hikâyede Melody annesini aramak için Visser apartmanına gider fakat annesi gelecekteki bir paralel evrende olduğu için ona ulaşamaz. Baldung’ları internet üzerinde araştırınca Hans Baldung adında bir ressam çıkmaktadır ve bu sanatçının cadılar adında bir eseri de vardır. Açıkçası çok korku sahneleri içeren bir dizi değildir fakat gizemli olduğu için izlettirmektedir. Dizinin sonunda video kasetlerini onaran Dan hikâyeyi çözmek ve Melody’i kurtarmak için annesi ile bir ayin yapar ve açılan geçitte kendisi geçmiş bir paralel evrene giderken Melody ve annesi günümüz zaman aralığında buluşurlar. Son bölümden sonra belki devamı gelir diye düşünüyorum.

2) Uyuşturucu Baronları (Drug Lords): Netflix'de yayınlanan ve 2018 yılında çekilmiş iki sezonluk belgesel niteliğinde bir dizidir. Dizide El Chapo, Jemeker Thompson, Christopher Coke, Klaas Bruinsma, Pablo Escobar, Cali Karteli, Frank Lucas ve Pettingill Klanı gibi Meksika, Hollanda ve Amerika'da tarihe geçmiş ünlü uyuşturucu baronlarının hayat hikâyeleri anlatılmaktadır. Hepsi de ne zaman işleri büyütmüş işte o zaman FBI ve DEA'nın radarına girdiği için başları beladan kurtulmamıştır. Hatta bazı baronlara özel çekilmiş ayrı dizi ve film serileri bile vardır.

3) The Business of Drugs: Netflix'de yayınlanan ve 2020 yılında çekilmiş altı bölüm ve tek sezonluk bu dizi serisinde uyuşturucu tiplerini ve ticaretini konu almaktadır. Genelde Meksika ve Amerika arasında yapılan uyuşturucu ticaretinin boyutu, Eroin gibi zararlı bir maddenin Fentanil gibi bir kimyasal ile katıştırılıp yeni bir uyuşturucu maddesi olan Taş Kokain veya Crack tarzı maddelerin sokaklarda yayılmasını konu almıştır. Fentanil kimyasal bir madde olup Eroin (Heroin) ile karıştırılır ve daha fazla kimyasal madde elde edilir. Fakat oldukça zararlı olan bu Fentanil maddesi yanlış kullanım sonrası veya yanlış doz uygulaması sebebiyle direkt ölüme götürebilir.

Netflix Dizi

Kolombiya ve İspanya arasında yapılan saf kokain ticareti de yine bu tarz belgesellerde konu alınır. Gemiler ile İspanya limanlarına bu sevkiyat yapılır. Kokain aslında Koko ağacı yapraklarından Koko Macunu ile elde edilir ve sonrasında toz haline getirilerek son kullanıcıya ulaştırılır. Kolombiya'da bir laboratuvar veya çiftlikte 800 dolara bir kilo Koko Macunu imal edilirken bir kilo saf kokain ise 30 bin dolara son alıcı tarafına ulaşmaktadır. Bu aşamada Koko maddesi kristalize gibi işlemlerden geçirilir ve son kullanıcıya saf kokain yani toz veya taş kokain olarak verilir. Bu ticareti yapan ünlü bir uyuşturucu baronu ise Clan del Golfo olup Kolombiya ve İspanya arasındaki ticareti yönetmektedir.

4) Dope: Üç sezonluk Netflix'de yayınlanan ve gerçek uyuşturucu kaçakçılarının ve onların dünyasından bu işleri bize gösteren belgesel yapımında bir dizi serisidir. Bu arada bahsettiğim tüm diziler Türkçe Dublaj olup hepsini rahatlıkla dil problemi çekmeden izleyebilirsiniz. Açıkçası bu üç diziyi de izlemenizi tavsiye ederim çünkü uyuşturucu dünyası, pazarı ve ilk üreticiden son kullanıcıya kadar gelişen tüm süreci öğrenebilirsiniz.

5) Ozark (4. Sezon 1. Kısım): Ozark’ın dördüncü sezonunun ilk kısmı yedi bölümdür. Ozark dizisi uyuşturucu dizilerindeki başka bir konu olan bankalar arası para aklama kısmını konu almıştır. Yavaş tempolu bir dizi gibi görünse de senaryosu ve oyuncu kalitesi başarılı olduğu için izlemenizi tavsiye ederim.

6) Mindhunter: Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebileceğiniz iki sezonluk kriminal psikoloji dizisidir. Dizi iki FBI ajanının kriminal psikolojik vakalarına karışan suçlular ile olan süreçlerini anlatır. 2017 yapımı olan diziyi açıkçası ben pek beğenmedim ve sıkıcı buldum. Aşırı yavaş ilerleyen bir dizidir hatta hızını izlerken 1.5 kat yapabilirsiniz sanki normal hız buymuş gibi geliyor izlerken. Üç bölümden sonra kapattığım aşırı yavaş tempolu bir dizidir. Bölümleri izledikçe insana bir bıkkınlık geliyor ve sonrasında kapatıyorsunuz. Her ne kadar beğenilen yapıtlar arasında olsa da benim çok ilgimi çekmedi.

7) Münih: Savaş Yaklaşıyor (Munich: The Edge of War): 2021 yapımı olan ve ikinci dünya savaşı başlamadan önceki politik havayı anlatan bir filmdir. Adolf Hitler, Çekoslovakya'yı işgal etme hazırlığındadır ve savaş istemektedir. İngiltere başbakanı Chamberlain'in hükûmeti ise barışçıl bir çözüm arayışındadır. İki eski dost bu politik satrançta karşı saflarda olduğu için onların mücadelesi konu alınmıştır. Biraz sıkıcı ve boşa çekilmiş bir film gibi geldi bana eğer çok ikinci dünya savaşı konularına meraklı değilseniz izlemeyin derim.

8) Money, Explained: Netflix'in mini belgesel dizisidir. 2021 yılında yapılmıştır ve para konusunu işler. Genelde Explained serileri izlemesi zevkli olup mini belgesel videolarıdır.

9) Outlaw King: 2018 yapımı tarihi bir filmdir.

10) In From the Cold: 2022 yapımı sekiz bölümlük Türkçe Dublaj dizidir. Eski bir Rus ajanının KGB Sovyet istihbaratından kaçışını anlatmaktadır.

11) Ready Player One (Başlat: Ready Player One): Sanal gerçekçilik konusunu işleyen güzel bir filmdir. İleriki zamanda VR gözlükler ile acaba hayat böylemi olacak diyorsanız. Bence izlemeniz gereken aksiyon ve bilim kurgu dolu bir filmdir. 2018 yılında çekilen filmi Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Aslında eski bir film olan Matrix serisinin biraz daha günümüze uyarlanmış şeklidir. Zaten Meta evreni ve VR gözlüklere son zamanlarda aşina olduğumuz için sizin de seveceğini düşündüğüm bir filmdir. Gerçek hayat ile sanal evren arasında uçurumlar olan kişilerin hayatlarını ve mücadelesini konu alır.

Netflix Film

12) The Last Kingdom (5. Sezon): Netflix'de bir başka tutulan konu ise Viking'lerin tarihidir. Viking'ler ile alakalı birçok dizi ve film çekilmiş olup The Last Kingdom serisi bu iki milletin savaşını biraz daha İngiltere gözünden bize anlatmaktadır. Beşinci sezonu yeni yayınlanmış olup toplamda 10 bölümdür ve Türkçe Dublajdır. Açıkçası Roma sonrası İngiltere cidden sefil ve dağınık beylikler şeklinde olup birkaç yüzyıl hep Viking istilaları ile uğraşmışlardır. Büyük İngiltere hayali kral Edward'ın bir amacı olmuş ve beylikler buna göre yeniden dizayn edilmiştir.

Undercover 3. Sezon

13) Undercover 3. Sezon: Uyuşturucu ve polis dizileri serileri arasına favoriler olarak bence Undercover serisini kesinlikle eklemelisiniz. Daha önce ilk iki sezonunu izlemiştim fakat üçüncü sezon harika olmuş diyebilirim. Hatta üçüncü sezonu izlemeden önce Netflix'deki Ferry filmini izleyip Ferry Bouman'ın hayatı konusunda tam bilgi edinebilirsiniz. Bence Peter (Bob) ve Ferry Bouman aslında iyi bir ikili fakat biri polis diğeri tacir olduğu için hep düşmanlar. Dizide bu sefer Türk oyuncular olup bölgedeki önemli uyuşturucu baronu bu sefer bir Türk olmuş ve işler bu Türk ailesi üzerinden dönüyor. Hollanda ve Avrupa'ya Türkler Ekstazi hap temin ediyor. Ferry şartlı tahliye ile salınıp Bob yani polis ile iş birliği yaparak bu ekibi çökertmeye girişirler. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim güzel bir sezon olmuş. Ayrıca filmde Istanbul (Pieter Van Dessel & Emre Gültekin) isimli müzik harika olup dinlemenizi tavsiye ederim.

Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy

14) Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy: Netflix'de Türkçe Dublaj olarak yayınlanan 2021 Amerikan yapımı taş kokaini anlatan bir belgesel filmdir. Filmde seksenli yıllarda Amerika'da Newyork ve Los Angeles kentlerinde sokaklarda kokain yerine taş kokain yani Crack'in nasıl hızla tüketilir bir madde haline geldiğini ve bu işin torbacılığını siyahi insanlar yaptıkları için direkt onları suçlar yasaların çıkmasını anlatan bir yapıttır. Siyahi insanlar iş bulamadığı için sokak torbacılığına yönelmiş ve hükûmet hızlı bir yasa çıkararak elinde 100 gram taş kokain bulunduran herkesi hapse atacak bir yasayı onaylamıştır. Fakat kokain ana maddesi ülkeye nasıl giriyor hatta CIA bu konuyu bildiği halde sadece suçun siyahi sokak torbacılarına atılması haksız bir durum olmuş. CIA orta doğu direktörleri zaten Afganistan'dan da aynı şekilde hammaddeyi getirip ülke içerisine sokarak bir pazar oluşturuyor ayrıca merak edenler bunları da araştırabilir. Taş kokain, toz kokainin katılaşmış hali olup belli baz işlemlerden geçirilerek sigara yakar gibi cam tüpler içerisinde içilen uyuşturucu bir maddedir. Crack adı verilen bu yeni ürün Amerika'da bir dönem çok popüler olmuştur.

İptaller (Dizi ve Film)

* Prensin Düğünü (The Royal Treatment): Film & 2022
* Too Hot to Handle: TV Programı ve 3 Sezonluk Reality Şovdur.
* Ben Georgina (I Am Georgina)
* My Father's Violin (Babamin Kemanı) Türk Filmi
* Riverdance: The Animated Adventure (Çizgi Dizi)
* Death to 2021 (Film ve Türkçe Altyazı)
* 12 Strong (12 Savaşçı) (Film ve Türkçe Altyazı)
* Child of Kamiari Month (Anime)
* Raising Dion (2019 & Gençlik Dizisi)
* Brooklyn Nine-Nine (Sitcom)
* Aşk Taktikleri (Türk Filmi)
* Kaçak Gelinler (Türk Yapımı Dizi)
* Kardeş Payı (Türk Yapımı Dizi)
* Taboo (2017, Dizi ve Türkçe Altyazı)
* Bulgasal: Immortal Souls (2021 ve Güney Kore)

* I Am A Killer: Suçlular ile yapılmış son konuşma ve belgesel serisini merak edenler bu iki sezonluk yapıtı izleyebilir. Genelde kriminal konulara merak duyanların ilgisini çekebilecek bir belgesel dizi serisidir.

Top Boy Netflix

Top Boy: İki sezonluk Türkçe Dublaj olarak seyredebileceğiniz bir Netflix dizisidir. Dizi 2011 yılında çekimleri başlamış ve Top Boy: Summerhouse adıyla da bilinmektedir. İngiliz yapımı olup bir drama dizisidir. Konusu ise Londra sokaklarında torbacılık yapan siyahilerin arasındaki güç ve sokak pazarını ele geçirme mücadelesidir. Dizide siyahiler ve uyuşturucu gene işlenmiş fakat ben pek sevmedim çünkü sokak düzeyinde Londra sokaklarında torbacı seviyesinde bir dizi. Ayrıca oyuncu kadrosu çocuk ve genç olduğu için ilk bölümde bana ciddiyet havası vermemiş sanki gençlik dizisi gibi geldiği için sıkıcı gelip direkt beğenmediklerim listeme aldım. Paralelde Undercover dizisinin üçüncü sezonunu da seyrettiğim için Top Boy bana çok basit geldi ve zaman öldürmemek için kapattım.

* Katil Avcıları: Belgesel niteliğinden Türkçe Dublaj bir dizidir. Toplamda iki sezondur ve gerçek işlenmiş suç hikâyelerini belgesel niteliğinde anlatmaktadır. Açıkçası beni çok sarmadı fakat Criminal konuları sevenler için izlenebilecek bir seridir.

Burak AVCI - Update: 23.03.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.