9 Aralık 2021

Sarma Sigara Tütün Nedir ve Nasıl Sarılır? Yeni Sigara Zamları ve Sarma Tütün Ne Kadar Zararlıdır ve Güncel Fiyatları?

Sarma Sigara Tütün Nedir ve Nasıl Sarılır?

Bu sene içerisinde bildiğiniz gibi Tekel'in sigara ve sarmalık kıyılmış tütün ürünlerine zam gelmişti. Döviz kurlarındaki artıştan dolayı Aralık ayı içerisinde sigaraya tekrardan zam dalgası vurdu. En ucuz sigara paketi 15,5 TL'den 17,5 TL'ye gelerek ortalama her sigara paketinde 2-3 TL gibi ciddi bir fiyat artışı oldu. Fiyatların bu artışından dolayı çoğu tütün tüketicisi sarma sigaralara yöneldi. Ben de bu yazımda Türkiye'de üretilen ve tüketime sunulan tütünlerden, sarma sigaradan ve normal fabrikasyon sigara ile arasındaki farklardan biraz bahsedeceğim. Öncelikle şunu söylemeliyim, yirmili şekilde sarılmış sarma sigara tekel bandrollü olarak satılan sigaralardan çok daha ucuz olup yarı fiyatından bile daha düşüğüne çok rahatlıkla satın alabilirsiniz. İstanbul başta olmak üzere şu an her il ve ilçede Nargile malzemeleri satan birçok Tobacco (Tütüncü) dükkânında sarma sigara bulabilirsiniz. Ayrıca bu dükkânlarda nargile malzemeleri, tütün sarma aparatları gibi ürünlerde satılmaktadır. Bu işletmelerde satılan sarma sigaralarda genelde Adıyaman, Bitlis, Çelikhan tütünü kullanılır ve bu tütünler harman yapıp karıştırılır ve içim derecesine göre sarılıp satılır.

Piyasada genelde satılan sarma sigaralar hafif, orta, ağır içim gibi kategoriler şeklinde satılıp yukarıda bahsettiğim gibi tütün olarak Adıyaman, Çelikhan (Adıyaman), Bitlis Mutki tütünler kullanılır. Bunlardan hangisi iyi veya hangisi ne derece ağır veya hafif çok bilgim yok. Bir de Tekel'in piyasa sürdüğü sarmalık kıyılmış adı altında tütün ürünleri vardır. Bunlarda aynı şekilde sarma sigara mantığında olup sarma sigara olarak sarıp bunları da tüketebilirsiniz. Tekel'in sattığı sarmalık kıyılmış tütünler bandrollü ürünler olup Marlboro Roll 50, Camel Yellow 100, Instark Blue 100, Tekel 2000 Kırmızı 50/100, Red Line Black 1000 gibi tütünleri bunlara örnek verebiliriz.

Tekel'in sarmalık kıyılmış tütünleri ve doğu bölgemizde yetişen tütünler dışında bir de yabancı tütünler vardır. Bu ürünlerde genelde 50 gramlık paketler halinde satılıp Golden Virginia Yeşil Classic (Green), Old Holborn Sarı (Yellow), Amber Leaf (Yellow) Sarı gibi tütünler en çok satılanlar arasındadır. Yabancı tütünler genelde yirmili hazır sarılmış şekilde satılmaz ve sarma işini giriştiyseniz mutlaka yabancı tütünde denemenizi tavsiye ederim.

Sigara Zamları 2021 Aralık

Sigara Zamları 2021 Aralık

BAT Sigara Zamları

Güncel Sigara Fiyatları

Güncel Sigara Fiyatları

Peki tütünü aldınız ve nasıl saracaksınız? Bu konuda biraz bilgi ve kullanacağınız malzemeleri yani jargonu sizle paylaşacak olursam. Öncelikle ben yirmili olarak hazır Makaron'a sarılmış sarma sigaralardan satın alıyorum. Genelde standart sigara boyutlarında olan sarma sigaralardan almıyorum onun yerine Slim yani Slender Makaron'a sarılmış sarma sigaradan satın alıyorum. Hem tütün oranı daha az hem de içimi daha kolay oluyor. Tütün kalitesine göre yirmili sarma sigara fiyatları 5-8 TL arası değişmektedir. Oysaki son sigara zamlarından sonra en ucuz paket 17,5 TL olmuştur. Ekonomik açıdan sarma sigara daha avantajlıdır. Sarma sigarayı ayrıca evde sarmak isteyenler öncelikle şunu belirlemeli; tütünü hazır Makaron kullanarak mı saracaksınız yoksa pamuk olarak bilinen Zıvana ve sarma kağıdına sararak mı? İkisinin de makineleri farklı olup genelde tütünü kendi sararak içmeyi tercih edenler ikinci yolu seçiyorlar.

Tütün satın alıp evde kendiniz sarmak istiyorsanız genelde alınması gereken malzemeler: Sigara Sarma Aparatı Roller, Pamuk Filtre (Zıvana) ve Sigara Kağıdı olup evde kendi sigaranızı bu malzemeler ile sarabilirsiniz. Normal sigara ile sarma sigaranın arasındaki en temel fark ise normal sigara içerisinde 1 gram civarında tütün bulunurken sarma sigarada bu oran 8-10 gramdır. Doğal olarak katran ve nikotin daha fazla olacağından mutlaka sarma sigara içerken filtre hatta ekstra ağızlık kullanmanızı öneririm. Slim ve normal sigaralar için ağızlık örneğini resim olarak ekledim. Fabrikasyon sigaralarda ise tütün dışında birden fazla kimyasal madde olduğu için onun da zararı daha farklıdır. Normal sigara daha doyurucu olurken sarma sigara içen biri üstüne bir sarma sigara daha yakma ihtiyacı hissedebilir. Fakat tekrar uyarıyorum sarma sigara çok tüketen biriyseniz mutlaka ağızlık kullanınız. Sadece Makaron'un kendi filtresi veya Zıvana ile yetinmeyiniz. Katran ve Nikotin oranı sarma sigarada daha fazladır. Sarma sigara dinlendirilmiş ve harman edilmiş tütünden yapıldığı için içerisinde kimyasal maddeler yoktur.

Sarma Sigara Tütün Nedir ve Nasıl Sarılır?

Kişisel önerim sarma sigarayı ara ara kullanmanız yönünde olacaktır. Çünkü çok fazla tütün içerdiği için fabrikasyon sigaraya göre daha faydalıdır diyemeyeceğim. Zaten sarma sigara ile ilgili düşüncelerimi daha önce blogumda Sarma Sigara Adıyaman Çelikhan Tütününün Artısı ve Eksisi adlı makalemde detaylı bahsetmiştim. Bu yazımda da sarma sigara jargonlarından ve bazı tütün çeşitlerinden bahsetmiştim. Aşağıya sarma sigara ve tütün ile ilgili bilinen bazı terimleri ekledim. Bu kısmı ara ara güncel tutmaya çalışacağım.

Makaron Sarma Sigara

Makaron: İçerisinde tütün olmayan ve Sigara Sarma Makinesi ile içerisine tütün yerleştirilen boş sigara kalıbıdır. Makaron seri sigara üretimi için tercih edilir ve filtre yapısı Zıvana'ya göre daha iyidir. Normal ve Slim kalıplarda Makaron bulabilirsiniz.

Sigara Kağıdı: İçerisine tütün konulup elle veya sigara sarma aparatı ile tütünü sardığınız malzemedir. Fabrikasyon sigara kağıtlarında genelde siyah halkalar olup bunlar sigarayı içmeseniz dahi sigaranın yanmasını ve bitip kül olmasını sağlar. Fakat tütün sarmak için satın aldığınız kağıtlarda böyle bir özellik yoktur. Bilinen sigara kağıtları ise OCB, XEN, Gizeh, Arap Kağıdı olup kalitesine göre fiyatları değişmektedir.

Arap Kağıdı Sarma Sigara

* Arap Kağıdı: Şam kağıdı olarak da bilinen şeffaf ve ince yapıda olan bir sigara kağıdıdır. Piyasada alabileceğiniz en ucuz kâğıt olup fiyatı 2 TL civarındadır ve içerisinde 50 adet vardır. Arap kağıdının yapıştırıcı kenarlığı yoktur fakat kağıdı sarma sırasında yalayarak yapıştırabilirsiniz ve diğer sigara kağıtlarına göre sarması biraz daha zordur. Eğer Roller kullanarak sararsanız daha kolay olur. Açıkçası Gizeh markasının Kırmızı ve Mavi sarma kağıtları yerine Arap Kağıdı almanızı tavsiye ederim. Gizeh transparan kağıdı olan yeşil renkli Super Fine ile Arap Kağıdı yeterli olacaktır.

Gizeh Sigara Sarma Kağıt

Gizeh: Kaliteli bir sigara sarma kağıdı olup ilk sarma sigaraya başlayanlar için bu markayı önerebilirim. Gizeh Premium Double Fine Red (Kırmızı), Gizeh Premium Fine Blue (Mavi) ve Gizeh Yeşil kullanabilirsiniz. Mıknatıs kapaklı ve içerisinde 100 adet kaliteli kâğıt bulunan bu markanın en iyi ürünü ve incesi Gizeh Yeşil olanıdır. Yeşil olanı Super Fine 12.0, Kırmızı olanı Fine 18.5 ve Mavi olanı Original 21.0 kalınlıktadır. Tam tütün tadını almak isteyenler yeşili tercih etmeliler.

Blue Double Smoking Tree Free

Blue Double Smoking Tree Free

* Blue Double Smoking Tree Free: Gizeh Super Fine Green ürününe benzer kaliteli ve transparan kağıt yapısına sahip sigara sarma kağıdıdır. Adet olarak içerisinde 120 adet kağıt bulunur ve Gizeh ürünlerinde olduğu gibi yapıştırma kısmı vardır. Eğer Gizeh bulamazsanız bu kağıdı almanızı tavsiye edebilirim. Sigara sarma kağıtlarının boyu 70 MM olup hepsinde bu uzunluk standarttır.

Zıvana (Filtre): Sarma sigaralarda kullanılan filtre veya pamuktur. Genelde Makaron'da olduğu gibi çok gelişmiş bir filtre yapısına sahip değildir. Eğer Zıvana kullanarak sarma sigara yapıp tüketiyorsanız ekstra ağızlık kullanmanızı tavsiye ederim. Bilindik Zıvana markaları ise OCB, OCB Stick Premium, XEN, Macson, Phers Avox, OCB Menthol olup bunları kullanabilirsiniz.

Marlboro Roll 50 Tütün

OCB Roller Rulo Sigara Sarma Aparatı: Sigara sarmak için kullanılan Roller aparatıdır. Sigara kağıdı, Zıvana ve tütünü koyarak kolayca sarım yapabilirsiniz. Kesinlikle sigara sarmak için hazır Makaron ve tütün sıkıştırma aparatı kullanmayın, Roller bu iş için en iyisi olup kalem gibi sarma sigara sarabilirsiniz. Genelde Slim filtre kullanmanızı tavsiye ederim ve sigara kağıdı olarak Gizeh öneririm. Piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz ben yukarıdaki aparatı 25 TL'ye satın almıştım. Gizeh Roller aparatını da inceleyebilirsiniz o da kalitelidir.

* Macson Long Slim (Mavi) Filtre: Kaliteli bir filtre olup sigara sararken genelse Long Slim olan pamuklardan öneririm. Çünkü hem gereksiz fazladan tütün harcamazsınız hem de içimi daha rahat olur. Genelde 120 adet paket haline satılan bu filtre 6.0 MM x 20 MM olup Slim Size (Kırmızı), Midi Size (Sarı) ve Extra Slim Size (Kahverengi) paketleri de vardır. Başlangıç için kullanabileceğiniz kaliteli bir zıvanadır.

* Marlboro Roll 50: Philip Morris Türkiye'nin çıkardığı 50 gramlık harmanlanmış sarmalık kıyılmış Marlboro tütün mamülüdür. Piyasada 25-27 TL'ye satın alabileceğiniz ve acemililiğinizi atabileceğiniz güzel bir yerli bandrollü tütündür. Parley'den bence daha kalitelidir fakat sarma sigarayı bence ithal tütünler için kullanın. Tekel tütünleri o kadar kaliteli olmayıp aralarında en içilebilir ve kalitelisi Marlboro gibi duruyor.

EDS Slender Slim Ağızlık: Bir paketinde 30 adet ve mavi renkte bulunan ağızlık veya sigara filtresidir. Slender sigaralar için uygundur, üzerinde Slim yazdığına bakmayın asla Kent Slim tarzı sigaralar için uyumlu değildir tamamen Slender tipteki sigaralar için kullanabilirsiniz. Bende Slender sigara ve sarma tütün kullandığım için tercih ettiğim bir ağızlıktır. Marketlerde fiyatı 4-5 TL olup bir ağızlığı iki defadan fazla kullanmayınız.

Ortalama ve Yerli Tütün Çeşitleri

* Ortalama ve Yerli Tütün Çeşitleri: Kalite olarak ithal tütünler gibi olmasa da fiyat ve performans olarak ortalama sayılabilecek tünün eşitlerini bu kısımda eklemeye çalışacağım. Parley Blue (Mavi) 50 Gram, Instark Blue 50 Gram Yerli Tekel Tütün.

Golden Virginia Tütün

Golden Virginia Tütün

* Golden Virginia: 1877 yılında üretimi başlayan İngiliz tütünüdür. İthal bir tütündür ve şarap kokusu alırsınız. İngiltere'deki Imperial Brands firması tarafından üretilmektedir. Türkiye'de 50 gramlık yeşil paketi 70 TL olup bu tütünü içtiğinizde yerli tütünleri içmekten vazgeçebilirsiniz. Gerçekten kaliteli ve aromalı bir tütündür. Bildiğim kadarıyla Yellow yani sarı pakete sahip başka bir çeşidi daha vardır fakat Türkiye'de bilineni klasik yeşil paketli olandır.

George Karelias And Sons

George Karelias And Sons

* George Karelias And Sons: Yunan tütünü olarak bilinen tütün Karelia Tobacco Company tarafından üretilmektedir. Türkiye'de satılan Golden Virginia gibi ithal tütünler kategorisinde bulunan ve popüler olan bir tütün mamülüdür. Türkiye'de 25 gramlık paketi 45 TL olup ithal tütünlerde yerine göre fiyat farklılıkları yaşanabilir.

* Parley Blue (Mavi) 50 Gram: Golden Virginia ve George Karelias And Sons gibi ithal tütünleri deneyenler için bu tütün biraz saman gibi kalabilir. Bence yok kağıdı, yok pamuğu, sarması gibi işlerle uğraşmayın bu tütün için, onun yerine gidin direkt yirmili hazır sarma sigara alın daha iyidir. Parley tütünü Aknergis Tütün firması tarafından üretilmektedir. Piyasada Blue ve Black olarak 25, 50, 100 gramlık paketlerini bulabilirsiniz. Mavi (Blue) olan daha hafifi içime sahip olan tütündür. Sarmalık kıyılmış tütünler arasında Parley bence başlangıç tütünüdür, ilk kez sarma sigara yapacak olanlar deneyebilirler. 50 gramlık paketinin fiyatı 25 TL'dir.

* Camel Yellow 100: JTI (Japan Tobacco International) firmasının sarmalık kıyılmış tütün olarak piyasaya sürdüğü Tekel tütünüdür. 100 gramlık paket olarak bandrollü şekilde satılmaktadır.

* Slim (Slender) Sarma Sigara: 20 adet hazır Slim Sarma Sigara olarak satılan ve içerisinde Adıyaman, Bitlis tütünü gibi yerel tütünler kullanılan sigaradır. Calbor veya Watson Touch Blue Makaron'a sarılır ve piyasada 7-8 TL'ye bulabilirsiniz.

Tabaka: Sarma sigaraları yanınızda taşımanız için gerekli olan aparattır. İçerisine 20 adet sigarayı rahatlıkla alabilir. Tabaka seçerken metaldan yapılmış ve dayanıklı olanı seçmenizi tavsiye ederim. Örneğin ilk resimdeki gibi bir tane Siyah Harley Davidson Metal Sigara Tabakası zamanında satın almıştım.

Grinder: Metal bir malzeme olup tütün öğütücü olarak kullanılmaktadır. Tütüne katık kullananların öğütücü olarak kullandıkları araçtır.

Fabrikasyon sigaranın sarımı daha iyidir ve içinden tütün kolay kolay düşmez fakat sarma sigarada bu başınıza gelebilir. İçerken dikkat edin kül düşebilir ve kıyafetinizi yakabilir.

Burak AVCI - Update: 24.10.2022

5 yorum:

  1. Hayırlı akşamlar burak bey gurkha sarı paketiyle kırmızı paketi arasında ne fark var ?

    YanıtlaSil
  2. Hocam yazınız çok bilgilendirici olmuş. Elinize sağlık. Old holborn yada golden witginia nerelerden temin edilebilir. Bilgilendirirseniz memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurtköy Atlantis AVM civarındaki Tobacco'lar da bulabilirsiniz.

      Sil
  3. Merhaba burak bey camel türün yorumunuz nedir nasıl sizce brn parley blue ıcıyorum guzel bir öneriniz varmı acaba birde ocb mavi kağıt gizeh kırmızı hangisi sizce kagıt olarak tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Camel denemedim fakat fiyatı uygun ve çok kötü olduğunu düşünmüyorum denenebilinir. Kağıt olarak Gizeh Yeşil Super Fine öneririm.

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.