26 Eylül 2021

Güncel LPG ve Akaryakıt Fiyatları, Honda Civic'in Avantajı ve İstanbul Burhaniye Yol Güzergahı

Güncel LPG ve Akaryakıt Fiyatları, Honda Civic'in Avantajı ve İstanbul Burhaniye Yol Güzergahı

Akaryakıt fiyatlarına gün geçmiyor ki bir zam daha gelsin. Yıl içerisinde LPG yani Otogaz yakıtına birden fazla zam geldi ve fiyatlara güncelleme geldiğinde de minimum 30 kuruş civarında bir zam geliyor. Yaz başlarında 3,46 TL civarlarında olan gazın şimdiki fiyatı istasyonlara göre değişmekle beraber 4,80 hatta 5 lira civarlarına gelmiştir. Bu yazımda hem güncel akaryakıt fiyatlarını hem aldığım LPG yakıtının güncel kur bilgisini ve nereden aldığımı hem de İstanbul ve Burhaniye arası bir depo gaz kaç KM beni götürdü bu bilgileri sizlerle paylaşacağım. İlk olarak Dizel/Motorin ve Benzin fiyatlarını paylaşacak olursam 95 Oktan Kurşunsuz Benzinin litre fiyatı şu an ortalama 7,75 TL olup Dizel/Motorin yakıtın litre fiyatı ise 7,26 TL'dir. Dolar kurunun artışı ile birlikte yıl sonunda veya sonrasında benzin ve motorinin litre fiyatı sekiz liralara gelebilir.

LPG'de ise işler biraz daha farklıdır. Örneğin en kaliteli Otogaz satan firmalar Opet ve Petrol Ofisi PO/Gaz olup bu istasyonlarda gazın litre fiyatı 4,6 TL ile 5,3 TL arası oynayabiliyor. Ayrıca ilçe içerisinde aldığınız gaz fiyatı ile otobanda aldığınız gaz fiyatları da farklıdır. Genelde ücretli otobanlarda gazın litre fiyatı daha pahalıdır. Honda Civic'in avantajı ise ben arabayı aktif kullanan biriyim ve bir depo LPG tankı bana bir hafta gidiyor. Benzinin deposunu ise 3 veya 4 ayda bir yeniliyorum. Örneğin 4 ay önce benzin aldıysam bir süre sonra LPG bittiğinde benzine geçip benzini de bitiyorum ve yeni benzin alıyorum. Teorik olarak bir yıl benzin almayıp hep LPG Mode'da aracı kullanabilirsiniz fakat en azından dört ayda bir benzini yenilemenizi öneririm. LPG'nin kur fiyatı 3 küsür iken Honda'da gaz çok avantajlıydı gerçi şimdide avantajlı ama artık 5 liraya dayanan gaz fiyatlarından sonra depo pahalıya dolmaya başlıyor.

Aracı tamamen benzinli olup 1.4 motor ve üstü otomobili olanlar ise şu an kısa mesafelere araba ile gitmek yerine yürümeyi tercih ediyor. Özellikle benzinin kur fiyatı sekiz liraları geçtiğinde araç kullanmak daha da lüks hale gelecektir. Aşağıda son aldığım LPG yakıt bilgilerini paylaştım ve birkaç defa bu yazı üzerinden güncelleme yapacağım. Yola çıkmadan bir gece önce İstanbul Pendik'teki Class Petrol Ofisinde LPG'yi 4,26 TL civarında almıştım. Pendik Class İstasyonundan Full LPG deposu yola çıktım ve Burhaniye Petrol Ofisine vardığımda 342 KM yapmışım, toplamda 35 litre civarı yakıt harcamışım.

Honda'da bildiğim kadarıyla LPG göstergesi tamamen bitince 40 litrelik tankta 8 litre kalıyor ve LPG Mode ötmeye başlıyor. Yetkili serviste %80 yani 32 litreden sonra yakıt biter çünkü tanklar bu şekilde tasarlanmıştır. Fakat ben yola devam ettim ve içerisinde 6-7 litre daha olacak ki toplamda 35-36 litre harcamışım. Henüz denemedim fakat hep LPG Mode'da gidip tuşu kapatmasaydım acaba araç otomatik benzine geçip LPG uyarısı susar mıydı? Bilenler varsa konu altına yorum yazabilir.

LPG Kur: 4,65 TL
İstasyon: Petrol Ofisi PO/Gaz Burhaniye Balıkesir.
Depo/Tarih: 26 Eylül 2021'de 35,2 Litre LPG Tankı 164 TL'ye Dolmuştur.

İstanbul ve Burhaniye arası yol güzergâhını bu sefer kısa kısa Google Harita yer imleri ile anlatacak olursam;

1) İlk olarak Pendik Sahil'den çıkıp Tuzla'ya doğru Tuzla Petrol Ofisi (Lukoil) konumuna gidiyorum. Tabii yola çıkmadan önce LPG ve Benzin depoları Full olup lastik basınçlarını 32 PSI olarak şişirerek ayarlıyoruz.

O37 Oksijen Orhangazi

2) Osmangazi köprüsünü ve gişeleri geçtikten sonra O14 Oksijen Altınova'da durmuyorum bir sonraki tesis olan O37 Oksijen Orhangazi'de duruyorum. Burada Starbucks, Kahve Dünyası mevcut olup ihtiyaç molası ve kahveden sonra yola devam ediyorum. Daha ileride bir mola vermek isterseniz yine Kahve Dünyasının olduğu O86 Oksijen Bursa Kuzey veya Kavlak Zeytin Oksijen 68 Tesisleri İzmir Yönü tesislerinde durabilirsiniz. Sadece kahve içmek Orhangazi'de durmanızı önerebilirim ayrıca birçok yemek ve mağazada Orhangazi'de mevcuttur.

Sadece kahve içip geze geze ve mola vererek gitmek istiyorum derseniz İstanbul'dan Burhaniye ve Ayvalık gidiş rotası tam size göre diyebilirim.
* O37 Oksijen Orhangazi (Kahve Dünyası ve Starbucks)
* O135 Oksijen Karacabey (Kahve Dünyası ve Starbucks)
* O204 Oksijen Balıkesir Kuzey İkbal (Starbucks)

3) Yemek için O167 Oksijen MustafaKemalpaşa tesisine uğrayabilirsiniz. Burada Konakoğlu 1924 tesisleri mevcuttur. Yemek yerine kahve içmek için ara bir mola istiyorsanız O135 Oksijen Karacabey tesislerine uğrayabilirsiniz. Karacabey'de Kahve Dünyası ve Starbucks mevcuttur. Karacabey sonrası yemek veya kahve için İkbal'in olduğu O204 Oksijen Balıkesir Kuzey tesisine uğrayabilirsiniz. Burada kahve içmek için sadece Starbucks mevcuttur. Balıkesir gişeleri öncesi yakıt ve ön mola için daha önce uğradığım Petrol Ofisinin olduğu O228 Oksijen Balıkesir Batı tesislerine uğrayabilirsiniz. Burada Köfteci Yusuf'da vardır.

O228 Oksijen Balıkesir Batı

4) Balıkesir gişelerini geçip Edremit, Havran, Burhaniye istikametinde devam ederek rotamı Burhaniye Petrol Ofisine doğru sürüyorum ve burada biten LPG tankımı dolduruyorum. Buradan ilerisi D550 İzmir Çanakkale yolu olup Burhaniye, Gömeç, Ayvalık istikametinde devam edebilirsiniz, iyi yolculuklar.

Burak AVCI - Update: 31.10.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.