5 Ağustos 2021

HGS İptali Nasıl Yapılır ve PTT'den Yeni HGS Başvuru Yapma İşlemleri - Garanti ve Türkiye İş Bankası Kredi Kartı Çeşitleri

HGS İptali Nasıl Yapılır

Araçlar için Hızlı Geçiş Sistemine (HGS) nasıl başvurulur, kolayca nasıl alınır ve araçlara nasıl takılır ile ilgili bir makale yazmıştım. Eğer Garanti Bankası kullanıyorsanız ve Garanti Bankası kredi kartı üzerinden bir HGS başvurusu yapmak istiyorsanız bir önceki makalemi okuyabilirsiniz. Yakın zamanda Garanti Bankası ve kullandığım Bonus Platinum kredi kartını iptal etmek zorunda kaldım. Fakat HGS hesabım bu karta bağlı olduğu için hem PTT HGS müşteri hizmetlerini hem de Garanti Bankası müşteri hizmetlerini aradığımda ilgili HGS hesabımın başka kredi kartına taşımasının olmayacağını, iptal edip yenisinin çıkarılması gerektiğini söylediler. Ben de ilk olarak Garanti Bankası müşteri hizmetlerini (444 0 333) aradım ve HGS hesabımın iptal edilmesini talep ettim.

E-Devlet üzerinden Araçlarım kısmından HGS hesabınıza bakarsanız orada da iptal işlemleri için aynı durum yazmaktadır. "Araç sahibine ait olmayan HGS ürününün iptal işlemi, ürün PTT aracılığı ile alınmış ise, araç ruhsat sahibinin araç ruhsatı ile birlikte PTT Merkez veya İşyerlerine başvurması ile gerçekleştirilebilmektedir. HGS ürünü banka aracılığı ile alınmış ise, ilgili banka ile iletişime geçilerek iptal işlemi gerçekleştirilebilmektedir." Garanti Bankası iptal işlemini gerçekleştirdikten sonra içerde kalan bakiyenin karta 31 gün sonra geri iade olacağını belirtti. E-Devlet hesabıma giriş yaparak Araçlarım kısmından HGS Hesap Bilgilerine bakarak banka üzerinden aldığım HGS Hesabımın İptal durumuna çekildiğini gördüm.

Birkaç saat sonra HGS müşteri hizmetlerini aradım (444 1 788) ve PTT şubesine giderek yeni sıfırdan HGS alabilirsiniz dediler. Ben de bulunduğum ilçe olan Burhaniye PTT şubesine gittim, Ehliyet ve Ruhsatımı götürerek yeni bir HGS etiketi aldım. İptal işleminden bir saat sonrası yenisini çıkarabilirsiniz. HGS çıkarma işlemi 12,5 TL olup ilk yükleme olarak içerisine 100 TL yüklettim. Daha sonra yine PTT'de HGS hesabıma Enpara Kredi Kartımı vererek otomatik ödeme talimatı verdirttim aynı bir önceki banka kartımda olduğu gibi. QNB Finansbank Enpara'nın direkt HGS çıkartma hizmeti yoktur. Siz Enpara kredi kartınızı PTT şubesine götürerek otomatik talimat verilmesi için söylemelisiniz.

PTT'den Yeni HGS Başvuru Yapma İşlemleri

PTT şubesine gittiğinizde HGS formu doldurmanız gerekiyor öncelikle, Numaratörde sıranızın gelmesini beklemeden önce bu formu isteyiniz. Boşuna beklemiş olursunuz. Formda Ruhsat no yazan kısma ruhsatın en alt sağ köşesinde bulunan seri no yazmanız gerekir, motor no ile karıştırmayınız. Tüm işlemler bittiğinde, PTT Bank adına çıkarılan yeni HGS hesabınızın bakiyesi sizin verdiğiniz kredi kartına otomatik tanımlanacaktır. Burada bir diğer önemli husus ise kartın kredi kartı olmadı lazım banka veya maaş kartı değil. Yeni HGS etiketini aldığınızda aracınızdaki eski HGS etiketini söküp yenisini takabilirsiniz. Bu işlem biraz uğraştırıcı bir işlem olup benim birkaç günümü almıştı.

Garanti ve Türkiye İş Bankası Kredi Kartı Çeşitleri

1) Garanti Bankası BBVA Kredi Kartları
HGS vesilesi ile çalıştığım ve çalışmayı bıraktığım iki bankanın kredi kartı çeşitlerinden kısa kısa bahsetmek istiyorum.

* Bonus Kredi Kartı: Garanti Bonus kartlar arasında en avantajlısı Bonus Platinum Trink (Gri Kart) kart olup çeşitleri: Bonus Trink, Bonus Gold Trink, Bonus Platinum Trink, Bonus American Express olup aynı zamanda Altın, Genç, Taraftar, Aynalı, Şeffaf, Çevreci ve Temazsız gibi çeşitleri de vardır.

* Shop&Fly Kredi Kartı: Alışveriş ve avantajlar için kullanılan Shop&Fly Gold ve Shop&Fly Platinum kredi kartlarıdır.

* American Express Card (AMEX): Türkiye'de her pos cihazında geçerli olmayan ve Amerikan kredi kartı olan ve Türkiye'de Garanti Bankası tarafından çıkarılan Master Card özellikli kredi kartıdır. Türkiye'deki her pos cihazından geçerli olmayıp biraz statü kart olarak da geçmektedir. En Basic modeli olan yeşil renkli American Express Card'ın yıllık ücreti 500 TL olup American Express Gold Card'ın 1000 TL ve American Express Platinum Card'ın ise 2000 TL'dir.

* Miles&Smiles Kredi Kartı: 2000 yılından itibaren Türk Hava Yolları'nın resmi kredi kartıdır ve Garanti BBVA tarafından verilir. Miles&Smiles Platinum ve Miles&Smiles Prive çeşitleri vardır.

Bu kartlar dışında Garanti Bankası BBVA'nın Money Bonus, Ek veya Sanal Kart, Paracard Bonus gibi kart hizmetleri de vardır.

Türkiye İş Bankası (İşbank) Kredi Kartları

2) Türkiye İş Bankası (İşbank) Kredi Kartları

Maximum Kredi Kartı: İş Bankası Maximum kredi kartları arasında en prestijlisi ve avantajlısı Maximum Platinum Kart (Siyah Kart) olup Maximum Kart, Maximum Gold Kart, Maximum Platinum Kart, Maximum Aidatsız Kart, Maximum TEMA Kart, Maximum Genç ve Maximum Pati Kart gibi çeşitleri olan bir VISA kart türüdür. Maaş müşterileri için Maximum Platinum Kart'tan yıllık aidat ücreti alınmamaktadır.

Maximiles ve Mercedes Card Kredi Kartları: Maximiles kredi kartı daha çok seyahate avantajları ile öne çıkan bir kart olup Maximiles Select veya diğer adı ile Mercedes Card ise Mercedes-Benz otomobil sahiplerine verilen ve Şasi numarası ile kayıt işlemi sağlanan Prive yani özel bir karttır.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.