7 Ağustos 2021

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima Bağlantısı Nasıl Yapılır ve Evler için Klima Markası Tavsiyeleri

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Yaz aylarının başlaması ve sıcakların artması ile birlikte özellikle nemli bölgelerde yaşayanlar için evlere klima ihtiyacı artık şart olmuştur. Sıcaklıkların 40 derece ve üzerini bulan günlerde vantilatör veya benzeri soğutma cihazlarının çok işe yaramadığı görülmüştür ve evlere klima bağlatma ihtiyacı özellikle bu yaz aylarında daha fazla hissedilmiştir. Yazlık bir bölge olan Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı Pelitköy mahallesinde sıcaklardan dolayı klima bağlatmaya kararı verdim. Aynı zamanda sonbahar ve kış aylarında da soğuk günlerde ısıtma özelliğine de ihtiyaç duyduğum için bağlatacağım klimanın hem sıcak hem de soğuk ısıtma özelliğinin olmasına dikkat ederek klima tercihi buna göre yaptım. Klima seçiminde bildiğiniz gibi birkaç kriter olup bunlar; sıcak ve soğuk ısıtma özelliğinin olması, BTU kapasitesi, marka tercihi, soğutma verimliliği, metrekare hesabına göre doğru klima modeli seçilmesi gibi birçok ana kriter vardır. Bu başlıkları tek tek size açıklayarak klima alma sürecimi ve montajından bahsedeceğim.

İlk olarak klima markasından başlamak gerekirse; klima markaları arasında en iyisi ve bu işin Mercedes'i diyebileceğimiz Japon markası Daikin'dır. Sonra diğer Japon markaları olan Mitsubishi ve Toshiba gelmektedir. Tabii bu markalar diğer yerel ve yabancı menşeli markalara göre fiyatları biraz daha pahalıdır. Hem servis hizmeti bakımından hem de kaliteli bakımından fiyat ve performans olarak nitelendirebileceğimiz Türkiye'deki yerel klima markası ise Baymak'tır. Baymak markası klima da oldukça başarılıdır. Diğer ürünleri için çok bir yorum yapamam fakat klima sektöründe başarısını kanıtlamış bir markadır. Bu markalar dışında piyasadaki diğer klima markaları: Beko, Bosch, Arçelik, Samsung, Vestel, Demirdöküm, Airfel, LG, FujiPlus, E.C.A., Alarko, Viessmann, Hantech ve Hitachi olup bunlar yerine Baymak veya Japon üst seviye markalara yönelmenizi tavsiye ederim.

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Klima markalarından bahsettikten sonra klima takacağımız ve soğutmak istediğimiz alanın metrekaresini hesaplayıp doğru BTU kapasitesine nasıl ulaşırız kısmına geçebiliriz. Klima Seçimi Hesaplama Formülü: (Alan Metrekare / 2,2) x 1000 olup soğutmak istediğiniz odanın veya birkaç birleşik alanın metre karesini hesaplayıp formül ile doğru BTU sayısını bulabilirsiniz. Örneğin 30 ve 45 Metrekare arası alanlar için 18 BTU Klima öneririm. Daha fazla alan için 24 BTU kapasiteli klimalar daha doğru seçim olacaktır. Benim yazlık evimin mutfak, kapalı balkon ve salon dahil alanı 35 metrekare olup klimayı salonun duvarına ve yukarı dubleks kata çıkan merdivene yakın bir yere konumlandıracağım. Hem yukarı kata soğuk ve sıcak hava gitmesini istediğim için hem de alt katın komple faydalanması için 12 BTU yerine 18 BTU klima tercih ettim. Klima seçimi hesaplama formülüne göre zaten 35 metrekare alan 16 BTU çıkmaktadır. Ayrıca yukarı giden merdiven, aralık veya Hol, Antre dediğimiz kısımlar ve 4-5 metrekare kapalı balkon yani camekan balkon varsa 18 BTU’luk bir klima almanızı öneririm.

Marka ve BTU bilgilerini belirlediğimize göre şimdi model seçimine geçebiliriz. 18 BTU kapasiteli Baymak markasının modellerine baktığımda en kalitelisinin Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima modeli olduğunu gördüm. Eğer baymak alacaksanız Elegant Prime ve Elite serisi yerine direkt Elegant Plus olanından almaya çalışınız. Örneğin aşağıdaki diğer Baymak 18 BTU modellerini ben pek önermiyorum.

* Baymak Elegant Prime 18
* Baymak Elite 18
* Baymak Dolce Vita 18
* Baymak Elegant 18 CHS

Önerdiğim ve Aldığım Klima Modeli: Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima
Tip: Duvar Tipi, Hem Sıcak Hem Soğuk Isıtma Vardır.
Fiyat: 6400 TL (Burhaniye Baymak'tan 02.08.2021 Tarihinde Alındı) Montaj Dahil
Isıtma ve Soğutma Kapasitesi: 18.000 BTU
Soğutma Verimliliği: A++
Isıtma Verimliliği: A+
Teknik: Inverter Teknoloji ve Gaz Tipi R410A
İç Ünite Boyutları: Derinlik: 24 CM, Genişlik: 91 CM ve Yükseklik: 32 CM.

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Alacağımız klima modelini de belirlediğimize göre satın alma ve montaj süreci kısmına anlatabilirim. Baymak model klimayı ben yetkili servisten aldım. Baymak'ın resmi sitesinden (baymak.com.tr) Bayi Bul kısmından bulunduğunuz bölgeyi seçerek yetkili bayinin telefon numarasına ulaşabilirsiniz. Balıkesir Burhaniye ilçesine bağlı yetkili servis Balkan Isı (Ufuk Soran) olup burayı arayarak ilgili modelin siparişini verdim ve 02.08.2021 tarihinde Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima modeli için 6400 TL'ye anlaştım. Klimayı aynı şekilde yetkili bayi dışında internet üzerinden Koçtaş, Tekzen, PTT AVM, Hepsiburada gibi sitelerden satın alabilirsiniz.

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

İç ve Dış ünite olacak şekilde iki kutulu kargo teslimatı evinize yapıldıktan sonra Baymak'ın sitesine girerek bu sefer Servis Bul kısmından ücretsiz montaj için yetkili servisi aramanız gerekmektedir. Montaj kısmını bayiler yapmamaktadır. Balıkesir Burhaniye ilçesine bağlı yetkili servis ve montaj ekibi Beşel Teknik (Ferhat Beşel) olup 0266 412 10 61 numaradan firmaya ulaşarak ücretsiz montaj için gün alabilirsiniz. Yaz ayları yoğunluk olduğu için klimayı aldıktan dört gün sonra yani 06.08.2021 tarihinde montaj işlemini gerçekleştirebildim. Montaj tamamen ücretsiz olup gelen servis ekibi önce evin içerisine iç üniteyi sonrasında dış ünite ve kumandalık yerini takıyor. Size gelen kargonun içinde fazladan dış ünite atık su hortumu bulunmaktadır. Bunu saklayınız çünkü bu hortumla 3-4 sene sonra deforme olduğunda servise bunu vererek yenisi ile değiştirtebilirsiniz.

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima

Ücretsiz Montaj ekibi iç ve dış ünite kurulumu, iki ünite arası duvar delme ve montaj gibi işlemleri yapıyor fakat klimanızı seyyar bir elektrik kablosuna değil de toprak prizden beslenen ve sigortalı olacak şekilde elektriği alabilecek elektrik düzeni işlemini yapmıyor. Klima montajından sonra bir elektrikçi çağırıp bu işlemi ayrıca yaptırmanız gerekmektedir. Klimayı asla topraksız hatta veya seyyar prize bağlamayınız çünkü klima bir arıza yaptığında veya ani elektrik kesilmesinde klimanın ana kartı yanabilir ve klimanız çöp olabilir. Bundan dolayı bağlantıyı topraklı hattan gelecek şekilde sigortalı biçimde profesyonel bir elektrikçiye kesinlikle yaptırınız. Ücretsiz klima montajı dışında özel olarak yaptırılan bu elektik işlemleri ve toprak hat çekilmesi malzeme ve işçilik dahil 270 Lira olup yeni tip evlerde elektrik ve klima takım yerleri hazır olduğu için bu masraf ve işlemler ile çok uğraşmıyorsunuz.

Aynı yazlık evimde bir sonraki klimayı yukardaki 14 metrekarelik oda için takacağım. Klima alan hesaplama formülüne göre hesapladığımda bu oda için 9 BTU'luk bir klima yeterli olacaktır. Model olarak Baymak Elegant Plus 09 Duvar Tipi Klima taktırmayı düşünüyorum.

Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima modeli için bir sonraki makalelerimde Klima Kumanda Kullanımı ve Klima Temizliğinden bahsedeceğim. Klima temizliği oldukça basit olup servis çağırmanıza gerek yoktur, İçerisine yerleştirilmiş iki adet koku giderici filtreyi ayda bir çıkarıp suyla temizledikten sonra geri takmanız yeterli olacaktır. Temizleme işleminde koku versin diye yumuşatıcı ile de durulayıp filtreleri temizleyebilirsiniz. Klimanın tırnakları kısmından kapağı yukarı doğru çıkarıp içerisindeki iki filtreyi kolayca çıkararak temizlik yapabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 08.08.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.