1 Mayıs 2021

Bilgisayar için Mikrofon veya Kulaklık Seti Önerileri

Bilgisayar için Mikrofon veya Kulaklık Seti Önerileri

Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte evlerden uzaktan (Remote) bir şekilde çalışma hayatına birçoğumuz başladı. VPN bağlantısı ile iş yerlerindeki bilgisayarlarımıza bağlanarak eski düzende olduğu gibi işlerimizi eskisinden daha iyi yönetir hale geldik. Evden daha verimli ve rahat çalışmanın bir başka koşulu ise donanımsal ekipmanlarınızın iyi ve kaliteli olmasıdır. Özellikle toplantılarda konuşmak ve dinlemek için kulaklık ve mikrofon gibi ek donanım setlerine ihtiyaç duymaktayız. Özellikle toplu görüşme ve toplantı programları olan Discord, Zoom, Jitsi Meet, Google Meet gibi uygulamalar arttıkça kaliteli bir mikrofon ve kulaklık ile dünyanın her yerindeki kişiler ile aynı anda toplantı yapmanız artık daha da kolaylaştı.

Ben de bu yazımda sizlere kullandığım ve fiyatları uygun olan birkaç mikrofon ve kulaklık seti önereceğim. Ben dizüstü bilgisayarımda genelde kulaklık kullanmıyorum ve sesi hoparlörden veriyorum, dinleme işlemini bu sayede sağlıyorum. Discord, Zoom gibi programların arka plandaki gereksiz ve dış sesleri kesme özelliği de olduğu içinde sadece yaka mikrofonu dediğimiz mikrofon aparatını kullanıyorum. Fakat hem oyun hem de iş için daha profesyonel bir set arayanlara kafa üstü olarak nitelendirilen kulaklık ve mikrofon setlerini tavsiye edebilirim. Ben biraz kulaklık kullanmayı sevmediğim için sadece mikrofon aparatını kullanıyorum. Kimi insanlar ise telefonunun kablosuz kulaklığını kullanarak bilgisayar ile Bluetooth bağlantı sağlayıp hem telefonda hem de bilgisayarda kablosuz kulaklık kullanarak toplantılara katılıyor, bu da başka bir çözüm önerisidir.

Dizüstü bilgisayarlar için mikrofon ve kulaklık setleri ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra size kullandığım ve memnun kaldığım birkaç aparatı paylaşmak istiyorum.

Bilgisayar Yaka Mikrofonu

1) Bilgisayar Yaka Mikrofonu
Bilgisayarlar için yaka mikrofonu veya Youtuber Mikrofonu olarak da bilinen bu aparat bilgisayara 3,5 MM'lik ses girişinden bağlanmaktadır. Bu tip mikrofonlarda en sevdiğim özellik ise ekstradan bir kurulum aşaması olmaması ve pil ile çalışmamasıdır. Sadece bilgisayarınızda 3.5 MM'lik Jack girişi olan ses girişine takıp kullanmanız yeterli olacaktır. Mikrofondaki ses alma özelliği ve dinamik ses özelliği ise oldukça etkilidir.

Mikrofonu sadece yaka kısmınıza veya yüzünüzün belli bir alanına getirdikten sonra ses tam olarak algılanmaktadır. Eğer mikrofonu bilgisayarın yanına koyarsanız ve konuşursanız ses gitmez bu da arka planda televizyon çalışsa bile sesinin gitmeyeceği anlamına geliyor. Ayrıca yaka kısmına tutturmak için mandalıda mevcuttur. Bu sayede yakanıza tutturarak rahatlıkla konuşabilir ve toplantılara katılabilirsiniz. Ben ses özelliğini hoparlöre verdiğim için mikrofon aparatı olarak bunu kullanıyorum ve çok memnunum. İnternet üzerinden bu mikrofonu 20-30 TL fiyat arasında alabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda 3.5 MM'lik ses giriş yeri yoksa USB uçlu olanını da alabilirsiniz. Eğer ses giriş alanı varsa mutlaka daha iyi ses vermesi için 3.5 MM'lik olan aparatı tercih ediniz. Mikrofonun dış sünger kısmı da kaliteli malzemeden yapılmıştır.
 
2) Boya BY-M1 Yaka Mikrofonu
Youtuber Mikrofonu veya yaka mikrofonu olarak bilinen başka bir mikrofon aparat çeşidi ve markası ise Boya BY-M1 ürünüdür. Geçen yıl Kasım ayında 88 TL'ye internet üzerinden almıştım fakat bugünkü fiyatları 150-200 TL olan bu ürün yukarıda ilk tanıttığım mikrofon ile aynı özellik ve ses giriş aparatına sahip olup ekstradan LR44 türü pille çalışmaktadır.

Boya BY-M1 Yaka Mikrofonu

Açıkçası bu tarz bir mikrofon almanızı tavsiye etmem çünkü bizim gibi toplantılara katılacak ve uzaktan çalışacaksanız mikrofonun hep aktif olması lazım ve 3-4 ay içerisinde de mikrofonun pili bittiği için ses çok düşük ve cızırtılı karşıya gitmeye başlıyor. Her üç dört aylık periyotta LR44 pil takmanız gerekmektedir. Bir süre Duracell LR44 pillerden almıştım fakat gereğinden fazla masraf çıkaran bir yaka mikrofonudur. Bir yıl sonrada yaka kısmındaki kablonun ince ve dayanıksız olmasından dolayı kırılması ile bu yaka mikrofonunu kullanmayı iptal ettim. Ayrıca mikrofon kısmındaki dış süngerde çok dayanıksız ve kaliteli malzemeden yapılmamıştır. Uzaktan çalışacaklara pilli mikrofon aparatı kesinlikle önermiyorum hiçbir modeline boşuna bakmayınız.

3) AKG Y500 Kablosuz Kulaklık Siyah (GP-Y500HAHHCAD)
Samsung telefon aldığımda yanında hediye olarak gelen kablosuz kafa üstü kulaklık modeli olan AKG Y500, malzeme kalitesi olarak gerçekten Premium bir üründür. Özellikle bilgisayar ve telefona Bluetooth bağlantısı sayesinde kolayca bağlanan ve çok iyi ses kalitesine sahip bir üründür. Hem konuşmak hem de dinlemek için bu tip kablosuz veya kablolu kafa üstü kulaklık setlerinden kullanabilirsiniz. Özellikle oyuncular çokça tercih etmektedir. Kulaklığı kafanızdan çıkarınca sesin otomatik kesilmesi, kulaklık üstünde ses kesme, müzik ilerletme gibi ekstra özelliklerin olması gibi ek butonları da mevcuttur.

AKG Y500 Kablosuz Kulaklık Siyah

Açıkçası kafa üstü kulaklık kullanmayı sevsem kesinlikle telefon için AKG Y500 kulaklığını önerebilirim. Bilgisayar içinse kablolu olanını tavsiye edebilirim. AKG Y500 kulaklığın piyasa fiyatı ise ortalama 500-900 TL arasındadır. Bilgisayar için kafa üstü kulaklık markaları olarak JBL, Rampage ROGUE, Beats marka ve modellerini inceleyebilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.