5 Nisan 2021

Pestil ve Köme Tatlıları Nedir? Hangi Yöreye Aittir?

Pestil ve Köme Tatlıları Nedir? Hangi Yöreye Aittir?

Pestil ve Köme tatlıları Osmanlı'dan günümüze kadar süre gelen ve Türkiye'de Gümüşhane ili ve civarlarında daha çok üretimi ve satışı yapılan yöresel bir tatlıdır. Pestil ve Köme tatlıları; dut, üzüm, erik, keçiboynuzu, incir, kayısı gibi meyvelerden hazırlanmaktadır. Pestil tatlısını görünüşü itibarıyla düz bir yufkaya benzetebilirsiniz. İnce ince dilimlenip tüketilen bir yiyecektir. Köme ise hem cevizli sucuk olarak da bilinmektedir hem de pestili üçgen şeklinde sarıp içerisine ceviz, incir ve benzeri meyveler konularak hazırlanan harika bir tatlı türevi diyebilirim. Mesela ben pestili pek sevmem fakat üçgen şeklinde içerisinde ceviz bulunan tatlıyı daha çok tercih eder ve tüketirim.

Pestil ve Köme tatlılarını genelde internet üzerinden paket setler halinde satılmaktadır. Yarım kilosu ortalama 30 TL olan tatlının kilosu ise içindeki tatlı çeşidine göre 60-150 TL arası değişmektedir. Köme olarak bilinen bu tatlı seti içerisinde benim en çok beğendiğim tatlı tipi ise üçgen şeklindeki Muska Tatlısı olup diğer tatlı çeşitleri; Kalem Sarma, Pestil Tatlısı, Fındıklı Atom, Cevizli Pestil, Fındıklı Pestil, Klasik Köme (Cevizli Sucuk), Pikolalı Köme, Bol Cevizli Köme, Narlı Bol Cevizli Köme, Altın Kalem Sarması, Kadayıflı Kalem Sarması, Antep Fıstıklı Muska gibi birçok çeşidi vardır. Ben daha çok Kalem Sarma, Fındıklı Atom ve Muska Tatlısı çeşitlerini tercih ediyorum. Klasik pestili yerken damakta çok tatlı ve istekli bir arzu bırakmaz. Çiğnedikçe bitirmeye çalıştığınız bir yiyecek gibi hissiyata daha çok kapılırsınız.

Pestil ve Köme Tatlıları Nedir? Hangi Yöreye Aittir?

Pestil ve Köme Tatlıları Nedir? Hangi Yöreye Aittir?

Pestil adını eminim çoğunuz duymuştur. Hatta diğer adı bastık olup Dünyaca ünlü Gümüşhane Dut Pestili ürünü Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Fakat cevizli düz pestil hem yemesi zordur, koparmak istediğinizde tam kopmaz ve biraz çiğnemeniz gerekir hem de bana çok tatlıyı anımsatmamaktadır. Fakat Köme adı çok az kişi tarafından duyulmuş olup Köme tatlısı diye arattığınızda ve yukarıda adını sıraladığım kalem sarma, muska tatlısı gibi tatlılardan deneme şansınız olduysa asla unutamayacağınız bir lezzettir. Eminim çoğu kişi hayatında ilk defa yediği bu Köme tatlılarını unutmamıştır ve nereden alınıyor diye benim gibi araştırma yapmıştır. İnternet üzerinden Gümüşhane yerel satıcılarından bu lezzetlere kolayca ulaşabilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.