4 Nisan 2021

Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Televizyona Kablolu ve Kablosuz Bağlamak - Samsung DeX Teknolojisinin Detaylı Kullanımı ve Özellikleri

Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Televizyona Kablolu ve Kablosuz Bağlamak

Samsung Galaxy S20+ Plus marka akıllı telefonu Smart TV özelliği olan bir televizyona hem kablolu hem de kablosuz nasıl bağladığımı bu makalede anlatacağım. Aynı zamanda Samsung markasının telefonlar için geliştirdiği ve telefondan televizyon, bilgisayar veya monitör gibi platformlara ekran yansıtmak için kullandığı Samsung DeX uygulamasından da bahsedeceğim. Öncelikle Samsung Galaxy S20 serisini tercih etmemin en büyük sebebi daha önceki makalelerde de bahsettiğim gibi Type-C girişindeki USB teknolojisinin USB Versiyonu 3.1 Gen 1 (USB 3.0) olmasıdır. Birçok Android akıllı telefonda bu özellik USB 2.0 versiyona sahip olup HDMI kablo ve dönüştürücü ile asla televizyon veya benzeri bir monitöre ekran yansıtılamıyor. Sadece kablosuz Screen Hotspot yapılarak görüntü aktarılabiliyor. Bu işlemde telefonda fazla şarj yiyebiliyor. Samsung Galaxy S20+ Plus telefonum için Smart TV, monitör ve projektörlere kablolu ve kablosuz bağlanma işlemleri olarak iki farklı alt başlıkta konuyu sizlere detayları ile anlatacağım.

1) Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Kablolu Şekilde TV ve Diğer Platformlara Bağlamak
İlk olarak televizyonunuzun HDMI çıkış portu olması gerekmektedir. Samsung Galaxy S20+ Plus telefonlarda Type-C portu olduğu için HDMI ve Type-C portları arası bir dönüştürücü cihaz kullanmamız gerekiyor. Ben dönüştürücü cihaz olarak tek bir işlev gören değil de birden fazla seçeneği olan bir adaptör almayı tercih ettim. Bunun sebebi hem HDMI hem de USB portundan aynı anda iki çıkışı da kullanmaya ihtiyacım olmasındandır. İnternet üzerinden Onten 3-In-1 Type-C to HDMI + USB 3.0 + Type-C Dönüştürücü Adaptör cihazını 112 TL'ye satın almıştım.

Onten 3-In-1 Type-C to HDMI + USB 3.0 + Type-C Dönüştürücü Adaptör

Telefonumun USB giriş teknolojisi USB Versiyonu 3.1 Gen 1 (USB 3.0) olduğundan dolayı 4K görüntü aktarma kalitesi Type-C portu üzerinden sağlanabiliyor. Eğer sadece tek bir dönüştürücü girişi olarak kablo kullanmak istiyorsanız Samsung telefonlar için piyasada satılan USB Type-C 3.1 to HDMI kablolarından faydalanabilirsiniz. Benim satın aldığım Onten marka adaptör ile işleme devam edecek olursak; televizyona bağladığınız 1 veya 4-5 metrelik HDMI kablosunu adaptöre bağlayınız ve adaptörün Type-C çıkış kablosunu da Samsung telefonun Type-C girişine bağlayınız.

Telefonda otomatik olarak Samsung DeX uygulaması çalışacaktır ve kaçıncı HDMI kanalına bağlandıysanız bu kanalı açarak tam ekran olarak masaüstü Samsung telefonunuzu otomatik artık yönetebilirsiniz. Televizyon olarak Samsung Smart TV kullandığım için basit bir kurulum ekranı geldi önce ve yükleme yönergelerini izleyerek bu aşamayı tamamladım. Daha sonra televizyon kumandasından HDMI 2 platformunu açarak telefon ekranıma resimdeki gibi ulaştım. Telefon ekranı bütün ekrana sığacak şekilde Windows işletim sistemi benzeri tasarlanmış. Alt görev menüleri, butonları ve masaüstü simgeleri olarak. Samsung DeX uygulamasını buradan tebrik etmek gerekiyor. Diğer telefon markalarında olduğu gibi ekranı dik bir dikdörtgen şeklinde yansıtıp bırakmıyor.

Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Televizyona Kablolu ve Kablosuz Bağlamak

Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Televizyona Kablolu ve Kablosuz Bağlamak

Samsung DeX uygulaması aslında Desktop Experience yani masaüstü deneyimi sözcüğünün kısaltmasıdır. Bu yüzden siz televizyon ve telefon arasında kablo bağlantısını sağlar sağlamaz otomatik şekilde Samsung DeX bildirimi telefonda çıkacaktır ve telefon ekranının sol alt köşesinde iç içe geçmiş dikdörtgen simgesi belirecektir. Bu simgeye dokunduğunuz zaman Laptop'lar da olduğu gibi bir Touchpad arayüzü çıkacaktır. Tüm ekranı mouse simgesi ile kontrol edebilir ve uygulamalarınızı açabilirsiniz. Uygulamaları açarken tam ekran yapmak için bilgisayarda olduğu gibi sağ üst köşedeki genişletme butonlarına basarak oyun, slayt dosyalarınızı veya Google Chrome tarayıcınızı tam ekran yapabilirsiniz. Oyunlarda bazen tam ekran yaparken uyarılar çıkabilir bunu aşmak için Samsung DeX ile uygulamayı tam ekran yapmaya zorla bildirimini aktif etmeniz gerekmektedir. Örneğin ben telefonda oyun olarak Need for Speed: No Limits'i açtım ve tam ekran yapmak için genişletme butonuna bastığımda tam ekran yapmaya zorlama bildirimleri geldi ve bunları aktif yaparak oyunu otomatik yeniden tam ekranda başlattı.

Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Televizyona Kablolu ve Kablosuz Bağlamak

Telefondaki Samsung DeX ikonuna tıklayarak aslında bir Mouse yönetiyor ve tüm ekranı kaplayan siyah bir zeminde Touchpad yöneterek ekrandaki işlemlerinizi yapıyorsunuz. Fakat telefon ekranı üzerinden Mouse yönetimi biraz zor olabiliyor hatta Scroll (Kaydırma) özelliği için Apple Macbook'lar da olduğu için çift eliniz ile aşağı yukarı yaparak kontrolü sağlayabiliyorsunuz. Daha kolay bir Mouse yönetimi içinse amatörümüzün ikinci girişi olan USB portunu kullanacağız. Yukarıda ilk bağlantı yaparken adaptörümüze HDMI kablosun bağlamıştık şimdi de yanındaki USB portuna kablolu veya kablosuz Mouse bağlayarak uzaktan Kablosuz Mouse ile simgeyi daha rahat kontrol edebilirsiniz. Hem klavye hem de Mouse seti olan ve tek porttan beslenen seti şu an için denemedim fakat bu seti alınca telefonda deneyerek sizlere aktarım yapacağım.

Samsung DeX uygulaması telefonun işletim sistemi içerisinde gömülü olup ayrı bir simgesi yoktur ve Google Play veya Galaxy Store'dan da ayrıca yüklenmemektedir. Yazılıma gelecek güncelleme büyük ihtimal Samsung cihazınıza gelecek olan genel Firmware güncelleme sürümü içerisinde olacaktır. Bu yüzden Samsung DeX ayrıca bir uygulama veya APK indirmeye çalışmayınız. Zaten kablo bağlantılarını yapınca bildirim ve Touchpad simgesi telefonda otomatik çıkmaktadır. Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi adaptöre eş zamanlı hem HDMI hem de USB girişli Mouse bağladım. Açıkçası Mouse ile ekranı yönetmek daha kolaydır. Örneğin bir sunum yaparken PDF, Word veya PowerPoint dosyalarını tam ekran açabilir ve kolayca bu şekilde yönetebilirsiniz.

2) Samsung Galaxy S20+ Plus Telefonu Kablosuz Şekilde Televizyona Bağlamak
Samsung Galaxy S20+ Plus telefonum ile Samsung Smart TV cihazımı kablosuz nasıl bağladığımı detaylı anlatacak olursam. Öncelikle en önemli husus televizyonun bağlı olduğu Wireless Ağı ile telefonun bağlı olduğu ağ aynı olmalıdır. İkisi de aynı yerden internet ağından beslenmelidir. İki cihazda aynı oda da olacağı için ikisi de aynı modeme kablosuz bağlanmış olacaktır.

Samsung DeX Teknolojisinin Detaylı Kullanımı ve Özellikleri

Bu durum sağlandıktan sonra telefondan Ayarlar kısmına geliniz ve Gelişmiş Özellikler sekmesinden Samsung DeX bildirimini aktif ediniz. Çıkan ekranda size TV veya PC ekranınızı DeX ile bağlayın görselleri çıkacaktır. TV veya Monitörden DeX görseline tıklayınız. Otomatik olarak kablosuz bağlan sekmesi altında yakın cihazları tarayacak ve Smart TV'nizn adı bu listede çıkaracaktır. Çıkan televizyonunuzun adına tıklayarak bağlan veya şimdi başla diyerek kablosuz bağlanabilirsiniz. Eş zamanlı televizyonunuzda da izin ver bildirimi gelecektir, televizyon kumandası ile izni onayladıktan sonra kablosuz şekilde telefonunuzun ekranı tam ekran şeklinde direkt televizyonda yansıdığını göreceksiniz. Mouse simgesini yönetmek için yine Samsung DeX'in sol alt köşedeki Touchpad simgesine dokunarak kontrolü sağlayabilirsiniz.

Tek parmak ile Mouse Simgesi kontrolünü çift parmak ile Scroll (Kaydırma) kontrolü Samsung DeX üzerinde fena tasarlanmamıştır. Yeni gelecek güncelleştirmeler ile daha da iyi olacağını düşünüyorum. Fakat telefonda Samsung DeX uygulamasının bir simgesi veya yönetim arayüzü olsa daha güzel olabilirdi çünkü televizyon ile telefon arasındaki bağlantıyı kesebilmek için tekrardan Ayarlar kısmından Gelişmiş Özellikler sekmesine gelerek Samsung DeX bildirimini de-aktif etmeniz gerekmektedir.

Samsung DeX Teknolojisinin Detaylı Kullanımı ve Özellikleri

Mouse simgesini yönetmek için sadece telefonun Type-C girişinden adaptörü bağlayıp kablosuz Mouse bağlasam veya direkt Smart televizyonun USB girişine kablosuz Mouse ve Klavye bağlasam acaba televizyondaki telefon ekranımı arada kablo olmadan yönetebilir miyim senaryosunu henüz denemedim. Kablosuz Mouse ve Klavye seti aldığım zaman ayrı bir yazıda bunu deneyip sizlerle paylaşacağım.

Burak AVCI - Update: 05.04.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.