17 Nisan 2021

Honda Plaza Mutluhan'da Yaptırdığım Honda Civic Aracımın Yıllık Bakım İşlemleri ve Detayları

Honda Plaza Mutluhan'da Yaptırdığım Honda Civic Aracımın Yıllık Bakım İşlemleri ve Detayları

Honda Civic Eco Elegance model aracımı yıllık bakım için bu hafta İstanbul'daki yetkili servis olan Honda Plaza Mutluhan'a götürdüm. Aracımı ikinci el aldığım için aldıktan birkaç ay sonra Honda yetkili servisini aradım ve bir sonraki bakım gününü sormuştum. Onlar da 40.000 KM'yi geçmediyse yıllık bakımınız Nisan 2021'de tekrarlanması gereklidir şeklinde dönüş yaptılar. Şu an aracımın kilometresi 35.600 KM olup ben de 16 Nisan 2021 tarihinde randevu alarak aracımı yıllık bakıma götürdüm. Yıllık bakım yaptırmak için öncelikle yetkili bayiyi arayıp randevu almanız gerekmektedir. Daha sonra sabah saat dokuz civarı giderek gün sonu veya ortasına kadar yıllık bakımlarınızı yaptırabilirsiniz. Benim gibi Honda Civic araç kullananlar ve yıllık bakım ile ilgili soruları olanlar için tüm cevapları kısa kısa ve maddeler şeklinde yazıp sizin için toparlamaya çalıştım. Lastik durumu? LPG ve Benzin modunu ne aralıklarla kullanmalıyız? Ne zaman araç bakıma götürülür gibi aslında otomobil hakkında birçok kişinin zamanla öğrendiği veya bilmediği bilgileri yetkili servisteki ustalara sorarak öğrendim.

1) Yıllık bakım tarihinizi ve ikinci el araçlar için hangi zamanlarda, en son ne zaman bakım yapılmış öğrenmek için yetkili servisinizi arayınız ve bir sonraki yıllık bakım tarihini öğrenip randevunuzu alınız. Garanti kapsamında olan araçların yıllık bakımını mutlaka yetkili serviste yaptırınız. 6 yıl sonra garanti kapsamından çıkınca ister sanayide bir Honda ustasına ister yine yekli bayide bakımlarınızı yıllık yaptırabilirsiniz.

2) İstanbul Anadolu yakasında oturanlar Honda Civic araçları için yetkili servis olan Honda Plaza Mutluhan firmasını (0216) 459 58 58 numarasından arayarak randevu alabilir. Yıllık bakım için aracınızı sabah 09:00'da götürmeniz gerekmektedir ve yanınızda ruhsatı mutlaka götürünüz. Ruhsat ile birlikte sizin yeni kaydınız yapılıyor ve eski kalan araç bilgileri sizin güncel bilgileriniz ile yeniliyorlar. Mesela benim araç satın aldığım kişi üzerine kayıtlı idi ben gidince hepsi tekrardan güncellendi.

3) Yıllık bakım süresi genelde sabah gittiyseniz eğer bitimi 12:30 veya ekstra bir parça değişim veya işlem varsa ikindi vaktine kadar sürebiliyor. Mutlaka sabahtan bakıma gidiniz. Honda Mutluhan Plaza'da müşteriler için bekleme salona ve kafeteryada vardır.

4) Yetkili servis size tüm bakım işlemlerinin yapılacağı bir form verir ve aracınız ile ilgili tüm bilgiler burada yazmaktadır. Benim aracım 2018 model olup 2019 trafik çıkışlıdır. Garantisi ise 22.11. 2018'de başlayıp 22.11. 2024'te bitmektedir. Honda size 6 yıl garanti vermektedir. Bakım sırasında önemli parça değişimleri garanti kapsamından temin edilmektedir.

5) Yeni aldığınız veya ikinci el aracınızı mutlaka her yıl veya 10.000 KM dolunca bakıma götürmeniz gerekmektedir. Örneğin benim aracım şu an 35.600 KM olup eğer bir yıl dolmadan 6-7 ay sonra 45.600 KM yaparsam mutlaka bakıma gitmem gerek. Eğer 10 bin KM sınırı geçmezsem 30 Nisan 2022 veya 15 Mayıs 2022 tarihleri arası tekrardan aracımı yıllık bakıma götüreceğim.

6) Honda Civic aracımın yıllık bakımı 1074 TL tuttu ve iki taksit şeklinde ödedim. Yıllık bakım kapsamında yapılanlar ise; 40 bin KM bakımı, yakıt pompa değişimi, yağ filtresi, hava filtresi, Motor Element Filter, Klima Karter Tapa Pulu, balata bakımı, motor yağı, silecek suyu, lastik balansı, LPG bakımı gibi işlemler yapılmıştır.

7) Bakım sonrası usta ile konuştuğumda bir aracın garanti süresi boyunca yer yıl düzenli bakıma gelmesi yeterli olacaktır. Garanti bitimi sonrası da yetkili servislere giderek yıllık bakımınızı yaptırabilirsiniz. Tüm bakımlar yapıldığı için bir yıl boyunca ön kaputu hiç açmanıza gerek yoktur sadece silecek suyunu doldurmak veya yenilemek için açmanız yeterlidir. Onu da zaten serviste tamamen dolduruyorlar.

8) Ustalara yağ durumlarını sormuştum zaten yıllık bakım yapıldığı için sizin bir sonraki bakıma kadar ekstra bir şey yapmanız gerekmemektedir.

9) Silecek suyu ön kaputu açınca sol en üst köşedeki kapağı mavi olan depoya konulmaktadır. Şu an tamamen yenilendiği için bitime yakın bir zamanda görsel şekilde size bu konuyu ayrıca anlatacağım.

10) Lastik durumunu sordum. Sıfır araçlarda lastik 50.000 KM sonra veya 5 sene sonra değişir dediler. Benim aracım fabrika çıkışı sonrası 2,5 yıl olmuş ve 35 KM civarlarındadır. Eğer 50 bin KM seviyesine gelirsem lastiği değişmem gerekecektir. Eğer gelemezsem garanti bitim günü olan 22.11.2024 zamanı veya 2024 yılının ilk çeyreğinde değiştireceğim. Siz bu süre zarfında petrol ofislerinde 3-4 ayda bir ara ara lastiğinizi şişirebilir ve lastik basınç seviyenizi ayarlayabilirsiniz.

11) Aracımın her zaman LPG modda olmasını ustalara sordum ve yıllık bakım yaptırdığınız için bir problem olmayacağını söylediler. Zaten yıllık bakımlarını ve LPG bakımlarını yaptırdığınız için aracı ara ara benzinde ara ara LPG de kullanmanız şekilde bir şart yoktur. Araç çalışırken zaten ilk otomatik olarak Benzinde bir süre gidip sonra kendini LPG moda almaktadır. Türkiye'deki tek fabrikasyon ve otomatik şanzıman LPG sistemi Honda Civic'de olduğu için asla problem yaşamazsınız.

12) Araç bakım sırasında Ön Led Xenon Farların arızalı olduğu ve yanmadığı söylendi. Fakat bu iki far arabanın orijinalinde olmadığı için yaptırıp yaptırmamak tamamen kişiye kalmıştır. Ekstra araçtan bir elektrik aldığı için ve aracın orijinalinde böyle bir donanım aksamı olmadığı için şimdilik erteledim. İki adet ön Led Xenon farın fiyatı yetkili serviste 1200 TL olup belki ileride veya bir sonraki bakımda değiştirmeyi düşünüyorum. Ayrıca sanayide bir Honda ustasına dışarıdan da bu işlemi yaptırabilirsiniz. Çünkü garanti kapsamına giren ve Honda Civic Eco Elegance modellerde olmayan bir donanım paketidir. Aracı aldığım kişi yaptırmıştı.

Ön Led Xenon Far

13) Ön Led Xenon farlar ön sol kısımdaki farlar olup ek olarak kenarlarda beyaz ışık veren bir donanım paketidir. Yukarıdaki resimde olduğu gibi yere beyaz ışık verir ve geceleri fark edilen bir donanım ek paketidir.

14) Yıllık bakımlarını yaptırdığınız taktirde japon araçları en az arıza veren ve en dayanıklı araçlardır. Japon araba markaları; Honda, Toyota, Nissan, Mazda, Subaru gibi markalar olup Türkiye'de en çok tercih edilen ve en az arıza kaydı çıkaran markalar ise Honda ve Toyota otomobil markalarıdır.

Honda Plaza Mutluhan'da Yaptırdığım Honda Civic Aracımın Yıllık Bakım İşlemleri ve Detayları

15) Honda'nın Civic Sedan modeli dışındaki diğer modellerini açıkçası pek beğenmiyorum. Eğer Honda alacaksanız mutlaka tercihiniz Civic Sedan modelden yana olsun. Diğer modeller olan Civic Hatchback, Honda HR-V, Honda CR-V, Civic Type-R gibi modellerini pek beğenmediğim. Özellikle SUV modelleri hiç göz alıcı değildir.

Honda NSX

Honda NSX

Son olarak Honda Plaza Mutluhan'da bulunan ve Türkiye'de tek olan Honda'nın yarış arabası Honda NSX'in resimlerini sizler için çektim. 2015 model sonrası ikinci nesil olan kırmızı renkteki Honda NSX aracını Need for Speed: No Limits oyununda görebilirsiniz. Honda Civic kasası ise 1972 yılında üretilip ilk jenerasyonu satışı sunulmuştu. Bugün ki Civic kasalar 10. Jenerasyon olup 2016 yılından itibaren üretimi yapılan kasa tipidir. Yeni ve 11. jenerasyon 2022 başları gibi geleceği düşünülüyor.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.