14 Ocak 2021

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir? Alt Coin Polkadot'daki Yükseliş Trendi ve Ayı Piyasası

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir? Alt Coin Polkadot'daki Yükseliş Trendi

Bugün piyasalara baktığınızda, piyasa değeri bakımından en çok varlık bulunduran liderdeki Bitcoin yerini Wrapped Bitcoin (WBTC)'e bırakmış durumdadır. 2021 yılı Blockchain ve kripto para piyasaları için o kadar hızlı başladı ki bugün ki yaşanan Wrapped Bitcoin'in liderliğe birden oturması şu an piyasayı takip edenler için kafalarda deprem etkisi oluşturdu diyebiliriz. Herkesin sorduğu soruları sıralamak gerekirse; Wrapped Bitcoin Nedir? Wrapped Bitcoin Nereden Çıktı? Wrapped Bitcoin alınır mı satılır mı gibi herkes bu yeni Coin'i merak ediyor.

Piyasalara 14.01.2021 itibarıyla baktığımızda Bitcoin'in piyasa değeri $734,24B Dolar seviyesinde iken Wrapped Bitcoin'in piyasa değeri ise $432.949,25T dolar seviyelerindedir. Fakat şu an tekrardan piyasa değeri $4,42B dolar seviyelerine gelerek 13. sıraya yerleşmiştir. Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir ve nereden çıktığına dair yaptığım birkaç araştırmayı sizlerle paylaşacağım.

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir? Alt Coin Polkadot'daki Yükseliş Trendi

Wrapped Bitcoin (WBTC): Bitcoin kripto parasını temsil eden ve ERC20 alt yapısını kullanan yeni bir Token'dır. Wrapped Bitcoin ile Bitcoin varlıklarının anlık USD değerlerine bakarsanız ikisi de birbiri ile aynıdır zaten, Tether'in dolar kuruna endekslenmesi gibi düşünebilirsiniz. Wrapped Bitcoin, Melon Asset Universe yani Melon varlıklar olarak bilinen ve çeşitli (Merkezi Olmayan Borsalar) DEX'ler de ticaret yapabilen bir dizi kripto varlıktır aslında. Daha önce alt yapısı ile ilgili akademik makaleler mevcut olup bugün itibarıyla piyasalarda görmeye başladığınız bir kripto varlık ve Blockchain teknolojisidir.

Melon Protokol felsefesini kullanan varlıklara örnek ileride Wrapped Ether (WETH), Melon Token (MLN), Kyber Network Crystal (KNC), Single-Collateral DAI (SAI), ZRX Token (ZRX), Augur Reputation Token (REP), Aragon Network Token (ANT) gibi yeni kripto varlıklar ile karşılaşabiliriz. Aynı alt yapıya benzer alt Coin olarak şu an piyasada bildiklerimiz ise USD Coin (USDC), Chainlink (LINK) ve Basic Attention Token (BAT) kripto varlıklarıdır.

ERC20'den biraz söz edecek olursak; Ethereum Blockchain yapısını ve protokolünü Token üreten bir Framework olarak düşünebilirsiniz. Sıfırdan bir Blockchain protokolü yazmak yerine ERC20 alt yapısını baz alarak üzerine yeni bir kripto varlık çıkarıp Token üretme işlemidir. Birbirinin türevi olarak da düşünebilirsiniz.

Wrapped Bitcoin şu an Binance'dan yatırım için alım ve satım çalışmaları yapılıyor ve kısa bir süre sonra yatırım yapılabilecek ve borsa varlıklar listesinde görebileceksiniz. Türk borsalarından Paribu ve BTC Türk Pro'ya henüz gelmedi fakat yakın zamanda yerel borsalarda WBTC varlığını değerlendireceğine inanıyorum.

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir? Alt Coin Polkadot'daki Yükseliş Trendi

Alt Coin Polkadot'daki Yükseliş Trendi
Bitcoin'e gelen düzeltme ile birlikte bugün itibarıyla alt Coin varlıklar içerisinde hareketlenme de başlamıştır. Alt Coin rallisi olarak beklenen yükselişler arasından ben Polkadot (Dot) kripto varlığını daha çok takip edeceğim ve yatırımlarımı biraz buraya kaydıracağım. Birkaç gün önce 8 dolar civarında olan Polkadot'ın şu an ki güncel kuru 12,5 dolar olup hızlı bir şekilde yükselmeye devam etmektedir. Ocak sonu gibi 15 dolar tepe seviyesine gelir mi? Hep birlikte göreceğiz.

Ayı Piyasası Nedir ve Ne Zaman Oluşur?
Ayı piyasası genelde yatırımcıların ve piyasanın karamsar olduğu, hissenin veya varlığın bir süre düşüş eyleminde devam edeceğini belirten anlamda kullanılmaktadır. Bir finansal ürünün ayı piyasasına girdiğini söyleyebilmek için bir önceki mevcut tepe seviyeden %20 aşağı yönlü bir hareket olması gerekmektedir.

Bir hissenin ayı piyasasına girdiğini anlamak için anlık Mum grafiklerde art arda 3 defa gelen büyük hacimli satış (Kırmızı Mum) işlemi yaşanırsa o varlık veya hisse ayı piyasasına girdi diyebiliriz. Yaşanan bu üç farklı satış hacmi arasında aynı oranda bir alış (Yeşil Mum) gerçekleşmemesi lazım eğer gerçekleşirse halen yukarı yönlü hisse veya varlık tırmanış eğilimi gösterebilir.

Wrapped Bitcoin (WBTC) Nedir? Alt Coin Polkadot'daki Yükseliş Trendi ve Ayı Piyasası

Örneğin bugün (15.01.2021) Polkadot kripto varlığı için ayı piyasasına girdiğini söyleyebiliriz. Birkaç gün önce 8 dolar ile başlayan yükselme trendi bu hafta için 14-15 dolar seviyelere kadar çıkması bekleniyordu. 14,9 ve 14,3 dolar seviyelerine geldikten sonra resimde de görebileceğiniz gibi 14,3 dolar seviyesinde Three Black Crows yaşandı ve üç adet ciddi hacimde satış geldikten sonra 14 dolar seviyelerine Polkadot geriledi. Şimdi düzeltme ve sonraki tekrar alım işlemlerine göre varlık yükselme trendine girebilir ve yeniden alım fırsatı oluşabilir.

Eğer 8 dolardan Polkadot aldıysanız bugün tüm Polkadot varlığınızı ayı piyasasına girdiği an kar ile çıkmanız gerekmekteydi. Bir sonraki fırsat doğunca tekrar öz sermayeniz ile (Kardan arındırılmış anapara) yatırım fırsatı yakalayabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 15.01.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.