22 Ocak 2021

Blogger Adsense ve Kazanç Ayarları - Google Adsense Başvurusu ve Ödemeleri

Blogger Adsense ve Kazanç Ayarları - Google Adsense Başvurusu ve Ödemeleri

Uzun süredir Blog yazıyorum ve 2009 yılında açtığım Blogger adresimi hep güncel tutmaya çalışıyorum. Daha önceleri Google Adsense ile ilgili başvurular yapmıştım ve bir süre geçersiz tıklama sebebiyle ban yemiştim ve uzun yıllar boyunca Adsense'den herhangi bir kazanç sağlayamamıştım. Geçen sene Google itiraz formunu doldurarak Adsense banımı kaldırttım ve bugün de aktif hale gelerek ilk ödememi aldım. Google Adsense'den geçersiz tıklama sebebiyle ban yemiştim ve itiraz formunda Blogumun özgün bir adres olduğunu, asla alıntı makale olmadığını ve geçersiz tıklama sebebinin ben olmadığımı mı bunu Google Robotlarının sitemde otomatik bulması gerektiğini ve birden fazla Flood tıklama yapan IP varsa bunu onların engellemesi gerektiğini benim bir yaptırımım olmadığına dair geniş bir itiraz formu yazısı yazarak tekrardan banımı açtırdım.

Google Adsense ban kaldırma ile ilgili detaylı bir yazı daha sonra yazacağım. Adsense hesabım aktif olduktan sonra Blogger yönetim panelinden Kazançlar kısmına geliniz. Blogunuzda reklam görüntüleyin özelliğini aktif ediniz ve yerleşim olarak ilk seçeneği (Yayınların altında ve kenar çubuğunda reklam göster) seçmenizi tavsiye ederim. Adsense reklamları hem sağ tarafta ayrı bir Gadget olarak hem de her makalenin en altında olacak şekilde otomatik sitenizde çıkacaktır. Yönetim panelinden Düzen kısmına gelerek Adsense Gadget'i görebilirsiniz. Bunu en yukarıya veya benim sitemde olduğu gibi Profil Gadget'den hemen sonra konumlandırmanızı tavsiye ederim.

Blogger Adsense ve Kazanç Ayarları - Google Adsense Başvurusu ve Ödemeleri

Kazançlar ayarlarını yaptıktan sonra tekrardan aynı sayfaya gelerek Blogunuz AdSense'e bağlı şeklinde yazısını göreceksiniz. Onun hemen altında kazançları görüntüle yönlendirme adresi vardır buraya tıklayarak Adsense yönetim panelinize gidebilirsiniz. Adsense hesabınızı aktif etmeniz için iki önemli işlemi yapmanız gerekmektedir. İlki PIN onayı ikincisi ads. txt dosya ayarlamasıdır.

1) Google PIN İşlemleri
İlk olarak PIN işlemleri ve onay sürecinden başlayacak olursak; Google AdSense profilinizi doldururken ad, soyad, ödeme alacağınız vadesiz banka hesabınızı, detaylı iş veya ev adresinizi doğru şekilde giriniz. Google, banka hesabınıza öncelikle 1-2 TL civarında bir para gönderilecektir ve bu para miktarını panele girerek banka hesabınızı doğrulamanız gerekmektedir. Daha sonra girdiğiniz ev adresinize içerisinde 6 haneli PIN numarası bulunan bir mektup gönderecektir. Mektubun gelmesi 2 ile 4 hafta alabilir eğer PIN zarfınız gelmezse tekrardan isteyebilirsiniz.

Pandemi sürecinden dolayı mektubun gelmesi uzun sürebilir ben üçüncü PIN isteme işleminden sonra zarfım gelmişti. Maksimum 4 kere PIN isteyebiliyorsunuz, eğer halen PIN zarfı gelmediyse Google'a bildirim açıp uzaktan da Adsense hesabınızı doğrulatabiliyorsunuz. Fakat bu işlem için dört defa PIN isteme işlemini tamamlamanız lazım. Eğer üçüncü istememden sonra zarf gelmeseydi ben de bu işlemi yapacaktım. PIN geldikten sonra Adsense yönetim panelinden PIN Doğrulama kısmından şifreyi girerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Google PIN mektubu ile birlikte yanında 150 TL'lik tek seferlik kullanmak için Google Adwords kodu da veriyor. Fakat 2020 yıl sonuna kadar kod geçerli olduğu için zarf bana geldiğinde kod çoktan Expire olmuştu.

Adsense panelindeki Ödemeler kısmından kazançlarınızı detaylı görüntüleyebilirsiniz. Benim ödeme eşiğim 200 TL olup PIN gelmediği için bir süre bekledim ve ödeme alamadım. PIN doğrulama işleminden sonra Google her ayın 21'in de hesaplara ödeme geçer. Eğer o ay ödeme alacaksanız Adsense'in bağlı olduğu Gmail hesabına Google Payments'den "Google AdSense: Hesabınıza yapılan son ödemeyi kontrol edin" şeklinde bir e-posta gelecektir. Google'dan böyle bir mesaj geldiyse 1 ile 5 gün içerisinden belirlenmiş kazancınız banka hesabına yatacaktır. Ödemeler Google Ireland Limited şirketi üzerinden yapılmaktadır. Gelen paranın dekontuna baktığınızda şirketi görebilirsiniz.

2) Arızi Kazanç İstisnası ve Google Vergilendirmesi
Arızi Kazanç demek kısaca devamlılık arz etmeyen faaliyetlerden elde edilen kazançları ifade etmektedir. Örneğin siz sigortalı ve maaşlı çalıştığınız bir kurumdaysanız Devlet sizden her ay otomatik gelir vergisi keser. Aynı şekilde Google'dan aldığınız ve her ay sabit olmayan gelirler içinde yıllık belli bir miktarı aşarsa Devlet sizi vergiye tabii tutuyor. Google'dan gelen ödemeler ayın sabit günleri olup Google Ireland Limited üzerinden gönderildiği için arızi kazanç miktarını geçerseniz Devlet sizden vergi talep edecektir. Banka hesabınıza giren miktarlar Devlet tarafından belli bir seviyeyi geçince zaten takibe takılmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı 2021 yılı için 43.000 TL olarak belirlemiştir. Eğer siz yıllık 43.000 TL ve üzeri Google'dan bir kazanç elde ederseniz vergi vermek zorundasınız. Fakat Google'dan ortalama 43.000/12 = 3500 TL ve altı gelir elde ediyorsanız her ay o zaman vergiden muafsınız demektir. Google Adsense'den Blogger'lık ile bu parayı kazanmanız zaten pek mümkün değildir. Eğer amacınız para kazanmak ise Blogger'lık ile uğraşmayın derim daha çok YouTube'a yönelmenizi tavsiye ederim. Blogger'lık şu an için bir para kazanma yöntemi değildir.

Kazançlı bir Blog alt yapısı oluşturmak minimum 5-6 yıl alabilir fakat 1-2 yıllık üzerinde çalıştığınız ve emek verdiğiniz YouTube kanalı ile daha kısa zamanda ve daha fazla para kazanabilirsiniz. Örneğin 2020 yılı içerisinde 9 bin abone sayısı ve yıllık 500 bin izlenme istatistiği olan bir kanal için aylık ortama Adsene geliri 100-400 TL arası değişmektedir ve yıllık ortalama ise 2000 TL civarlarındadır. Bu geliri bir yıl içerisinde Blogger'dan kazanamazsınız fakat YouTube'dan başlangıç yaparak kazanabilirsiniz.

Blogger Adsense ve Kazanç Ayarları - Google Adsense Başvurusu ve Ödemeleri

3) Blogger Ads.txt Dosyası Düzenlemesi
Google Adsense panelinizde "Kazançlarınız risk altında: Gelirinizin ciddi oranda olumsuz etkilenmesini önlemek için bazı ads.txt dosyası sorunlarını düzeltmeniz gerekir." şeklinde bir uyarı alacaksınızdır eğer Ads ayarlarını yapmadıysanız.

Blogger Adsense ve Kazanç Ayarları - Google Adsense Başvurusu ve Ödemeleri

Blogger alt yapılı sitelerde bunu düzeltmek için Adsense panelindeki Hemen düzeltin uyarısı kısmından İndir diyerek ilgili ayar dosyasını bilgisayarınıza indiriniz. İndirdiğiniz Text dosyası içerisinde PUB yayıncı kimliğinizin olduğu tek satırlık bir bilgi vardır. Hepsini kopyalayınız ve Blogger yönetim panelinden Ayarlar kısmına gelerek Kazanç sağlama sekmesi altında Özel ads. txt kısmına bunu ekleyiniz. Ayrıca Özel ads. txt içeriğini etkinleştir kısmını da aktifleştiriniz. Kaydetme işleminden sonra bu uyarının düzelmesi 1-6 ay arası bir zaman sürebilir.

Toparlayacak olursak; Google Adsense ban kaldırma ve itiraz formu hakkında başlangıç bilgisi verdikten sonra PIN doğrulama, Ads.txt dosya ayarları ve yıllık kazançlar için vergilendirme sistemi ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. İlerleyen günlerde Google Adsense ile ilgili otomatik reklam yerleştirme, Blogger Mobil Adsense ayarları gibi edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.

YouTube Para Kazanma ve Kazanç Aktif Etme

4) YouTube Para Kazanma ve Kazanç Aktif Etme
Youtube kanalınızdan kazanç elde edebilmek için kanalınıza en az 1000 kişi abone olmalıdır ve son 12 ay içerisinde 4000 saat izlenmiş videolarınız olmalıdır. YouTube Para Kazanma kısmından kanalınızın istatistiki bilgilerini görebilir ve bu süreçleri tamamladıktan sonra Google'dan para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Google Adsense Ödeme Eşiği Ayarlamak

5) Google Adsense Ödeme Eşiği Ayarlamak
Google Adsense'de 200 TL ödeme eşiğine gelince ayın 21. günü paranız banka hesabına yatırılmaktadır. Eğer sitenizden aylık 100 TL ve aşağısı bir Adsense geliri elde ediyorsanız ödeme eşiğinizi 400-600 TL yapıp 3 veya 4 ayda bir Adsense kazancınızı alabilirsiniz. Bunu ayarlayabilmek için Blogger'dan Kazançlar kısmından Adsense yönetim panelinize gidiniz. Ödemeler sekmesinden Ayarları Yönet kısmından Ödeme Planı alanındaki aylık ödeme tutarını güncelleyerek bu ayarı değiştirebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 26.01.2021

1 yorum:

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.