3 Ocak 2021

Sanal Para Bitcoin Rekor Kırdı ve Yükselişe Geçti - Türkiye'deki Diğer Yatırım Araçları Borsa-BIST, Altın ve Faiz Değerlendirmesi

Sanal Para Bitcoin Rekor Kırdı ve Yükselişe Geçti - Türkiye'deki Diğer Yatırım Araçları Borsa-BIST, Altın ve Faiz Değerlendirmesi

2021 yılına Bitcoin sanal parasının yeni rekorları ile girmeye başladık. Dün gece 33 bin dolar seviyesinde olan sanal para birimi Bitcoin, bugün itibarıyla kendi rekorunu tazeleyerek 34.097 $ seviyesine yükselmiştir. Dün gece 33 bin dolar seviyelerinde sert satışlar geldi ve Bitcoin bir süre 30 bin dolara kadar gerilese de bu sabah kendini tekrardan toparladı. Bu tip dalgalanmalarda yatırımcılara önerim öz sermayeyi bozmadan kar gelirinin satışını yapıp almanız olacaktır. Son zamanlarda Türkiye'de de yerel aracı borsalarda bir artış gözlenmiş olup 2021 yılı sanal para borsa yılı olacak gibi görünüyor. Yazımda hem Bitcoin ve diğer kripto paralardan hem de Türkiye'deki diğer yatırım araçlarından kısa kısa bilgiler vererek düşüncelerimi sizlerle paylaşamaya çalışacağım.

Sözü uzatmadan kısa kısa bilgiler vererek 2021 ilk iki çeyrek için yatırım düşüncelerimi sizlerle paylaşacak olursam;

* 2021 senesi sanal para borsası yılı olacak gibi görünüyor ve iki kripto paralar olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) paritelerinde ben ciddi yükselişler bekliyorum. Yatırımlarımı bu iki sanal para üzerinde değerlendirmeye çalışacağım. Örneğin 10 bin TL öz sermayeniz var diyelim ki. Bunun 7 binini Bitcoin ve 3 binini Ethereum olarak değerlendirebilirsiniz kaba bir yatırım tavsiyesi verecek olursak.

Litecoin (LTC) ve Ripple (XRP) kripto paralara yatırım yapmayı bu sene düşünmüyorum. Litecoin sisteminin Hack edildiği ve Ripple içinde Amerika'da imza toplandığına dair bazı yazılar okudum. 2021 senesinde bu iki kripto paraya yatırım yapmayacağım. Litecoin ve Ripple dışında Monero, EOS, NEO ve Holo gibi kripto varlıklarına da çok sıcak bakmıyorum bu sene içerisinde.

* Polkadot (DOT) kripto parası çok yeni bir sanal para olup 2020 senesinde piyasaya sürülmüştür. Polkadot'u izlemeye alacağım fakat yatırım konusunda erken davranmayacağım. Bu alt Coin için bir gelişme olursa yeni yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

* Chainlink (LINK) kripto parası yatırımcısını 2020 senesinde biraz üzdü çünkü herkes 20 dolar seviyelerine çıkmasını beklerken eski konumu olan 12 dolar seviyesinde şu an beklemektedir. Link bu durumda 20 dolara gider mi tekrardan bilmiyorum fakat ben Link kriptosundan çıktım ve çok beklenti olduğu için biraz Pump oldu. Bu sene Link yatırımı yapmayacağım. 12 dolar ve altı seviyesinden Link alan arkadaşlara da satış yapmasını ve BTC'ye yönelmesini öneririm.

Sanal Para Bitcoin Rekor Kırdı ve Yükselişe Geçti - Türkiye'deki Diğer Yatırım Araçları Borsa-BIST, Altın ve Faiz Değerlendirmesi

* Kripto para piyasalarına ilk girenlere ve yatırım yapacaklar için önerim listedeki ilk 10 veya 15'teki sanal paralara yatırım yapmanızdır. Hatta 5 bin TL ve altı giren birçok yatırımcı ne almalıyım diye soruyor. Bence Bitcoin ve Ethereum dışında bir kripto paraya şu an için yatırım yapmayınız ve diğer Alt Coin'ler için acele etmeyiniz. Başlangıç olarak ve piyasaları öğrenmek için sanal para borsalarına 10 bin TL öz sermaye ile giriş yapabilirsiniz.

* Kripto para piyasasını mobil cihazınızda anlık takip edebilmek için Investing Crypto uygulamasını kullanmanızı öneririm.

Sanal Para Bitcoin Rekor Kırdı ve Yükselişe Geçti - Türkiye'deki Diğer Yatırım Araçları Borsa-BIST, Altın ve Faiz Değerlendirmesi

* Alt Coin'ler olan Cardano, TRON, Stellar, Tezos ve EOS gibi kripto paralar bu sene ralli yapacak gibi haberler bazı internet kanallarında dolaşıyor fakat bu sanal paralar için erken davranmayın derim. Ben ilerisi için ana yükseliş trendi Bitcoin olacak gibi görüyorum.

* Güncel kripto para aracı kurumlarının toplam varlık hacimlerini takip etmek için CoinMarketCap sitesini kullanabilirsiniz. coinmarketcap.com/tr/rankings/exchanges aynı zamanda piyasaları takip etmek için Investing'den sonra CoinMarketCap uygulamasını da inceleyebilirsiniz. Türkiye'de kripto hacmine sahip iki büyük firma BtcTurk Pro ve Paribu'dur.

* Banka hesabıma ait Altın Hesabı, Vadesiz Dolar ve Euro hesaplarımı kapattım. Borsa İstanbul, BIST-100 veya BIST-30 gibi piyasalarda da bundan sonra işlem yapmayı düşünmüyorum. Yatırımlarımı sadece TL bazında E-Mevduat Faiz hesabında değerlendireceğim bir de Kripto para borsalarında sanal paralara yatırım yaparak öz sermayemi değerlendireceğim.

* Türkiye'de aracı kurum ve sanal para borsası olarak ben Paribu firmasını kullanıyorum. İlk kez piyasaya girecekler için Türkiye'deki sanal para borsası yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Sanal Para Bitcoin Rekor Kırdı ve Yükselişe Geçti - Türkiye'deki Diğer Yatırım Araçları Borsa-BIST, Altın ve Faiz Değerlendirmesi

Türkiye'deki Borsa-BIST piyasası ise aşırı ayağa düşmüş bir piyasa haline geldi çünkü etrafımdan da gördüğüm kadarıyla ilkokul mezunu dahil birçok kişi bilip bilmeden borsaya girmeye başladı. Miras veya yatırım olarak 100-200 bin veya 1 Milyon TL parası olan ufak ve orta dereceli ne kadar esnaf varsa son zamanlarda BIST piyasalarına bilinçsiz girip zarar etmektedir. Eğer borsa oynayacaksanız BIST-30 piyasası dışında bir kağıt almayınız. Bir de borsa piyasası Devlet tekelinde bir sistem olduğu için müdahale imkanı her zaman daha fazladır. Kripto piyasaları gibi 7/24 satış yapamazsınız ve istedğiniz kağıdın tüm lotunu birden satamazsınız bazen kesici işlemler olur. Benim önerim eğer 50 bin TL gibi bir sermaye ile piyasalarda yatırım yapmak istiyorsanız BIST yerine sanal para borsasını denemeniz de fayda vardır. Eğer BIST' de de oynayacaksanız sakın bilmediğiniz ve BIST-30 dışı kağıtlara yönelmeyiniz. Duyumlara asla kanmayınız çünkü üçüncü şahıslara düşmüş kağıt dedikodusu kesin zarar edecektir bunu unutmayın. BIST piyasası şu an 50 yaş ve üzeri toplanma alanı gibi bir yer olmuştur ve ben asla girmeyi düşünmüyorum.

Altın ve Gram Altın değerlendirmesine geçecek olursam, Altın bildiğiniz gibi son istifa olayından sonra baya düştü ve tekrardan gram altın 520 TL civarlarına gelir mi şu an için bekleyeceğiz. Ağustos 2021 gibi Altının gramı belki eski seviyelerine gelebilir fakat şu an gram altın 453 TL olup beklenmedik bu olaydan sonra ben de Altın hesabımı mecbur bekleteceğim ve zarardan çıktıktan sonra satışını yapıp uzun bir süre Altın hesabına bir daha bulaşmayacağım. Hatta malum istifa olayı öncesi Altın Fiyatları ve Güncel Altın Kuru isimli yazdığım makalede altın ile ilgili gelecek tahminlerimi yazmıştım fakat ekstra yaşanan bu istifa olayını kimse beklemiyordu. Burada yine Devlet'in istediği zaman piyasaya müdahalesini çok açık bir biçimde görebiliyoruz. 2021 yılında Dolar, Euro ve Altın'dan uzak duracağım.

Türkiye'de Altın yatırımı yapmak yerine bu sene E-Mevduat Faiz yatırımı yapmanızı tavsiye ederim. Aylık (32 Gün) mevduat faizleri %16.50-17 bandına gelmiştir. Örneğin 300 bin TL paranız varsa aylık net 4122 TL faiz çok rahat kazanabilirsiniz. Bu faiz oranları varken Altın hesabına boşuna yönelmeyin ve yatırımınızı riske atmayınız. Son olarak burada yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup bir yatırım tavsiyesi değildir.

Burak AVCI - Update: 14.01.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.