5 Kasım 2020

Altın Fiyatları ve Güncel Altın Kuru Piyasa Değerlendirmesi - Gram, Çeyrek, Yarım Altın, Yatırımlık Altın ve Banka Altın Hesabı İşlemleri

Altın Fiyatları ve Güncel Altın Kuru Piyasa Değerlendirmesi - Gram, Çeyrek, Yarım Altın, Yatırımlık Altın ve Banka Altın Hesabı İşlemleri

Dolar ve Euro'nun artışı ile birlikte Türkiye'de Gram Altın'da da hızlı bir yükseliş Kasım 2020 tarihi itibarıyla başlamış durumdadır. Özellikle 3 Kasım'daki Amerikan başkanlık seçimleri sonrası birçok ekonomistin Türkiye'de başta Dolar kuru olmak üzere Altın ve diğer döviz kurlarının yıl sonuna kadar yükselişte olacağını dile getirmişlerdir.

Ben bu başlıkta güncel gram, çeyrek ve yarım altın fiyatlarından, ileri ye dönük altın fiyat tahmininden ve yatırımlık hesaplardan bahsedeceğim. Altın yatırımı düşünenler için önce şunu söylemem gerekir; Kuyumcudan fiziksel olarak 24 ayar gram altın almak yerine banka hesabınızda bir Altın Hesabı açarak yatırım yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü anlık fiyat kuyumculardan hem alamıyorsunuz alsanız bile üzerine eklenmiş bir fiyat olup ayrıca minimum 15 TL alış ve satışta komisyon koymaktadırlar ek kur üzerinden.

1) Gram Altın
24 Ayar Gram Altın: 522 TL (05.11.2020) olup kuyumculardan yatırımlık altın alırken 24 ayar almanız gerekmektedir. Fakat burada da şöyle bir nüans vardır; Gram altının 995 ve 999.9 milyem olanları vardır. 995 milyem değerinde olan gram altın daha ucuz olup saflık derecesi daha azdır, 999.9 milyem olan ise daha pahalı olup saflık derecesi daha fazladır. Yatırımlık altını eğer banka hesabınızdan sanal olarak alırsanız bu tip detaylar ile uğraşmanıza gerek yoktur. 01 Ocak 2018 tarihinde 24 Ayar Gram Altın 159 TL idi.

22 Ayar Gram Altın: 478 TL (05.11.2020) olup kuyumculardan alabilirsiniz. 22 ayar altın yatırımlık bir altın değildir. Daha çok düğün, nişan, kına gibi özel günlerde hediyelik olarak alınan altın tipidir. Kuyumculardan bunu temin edebilirsiniz. Eğer fiziksel gram altın alıp yatırım yapmayı düşünüyorsanız 22 ayar değil 24 ayar gram altın almanız gerekmektedir. 22 ayar gram altın haliyle daha ucuzdur.

Altın Fiyatları ve Güncel Altın Kuru Piyasa Değerlendirmesi - Gram, Çeyrek, Yarım Altın, Yatırımlık Altın ve Banka Altın Hesabı İşlemleri

2) Cumhuriyet, Tam, Yarım, Çeyrek Altın
Türkiye altın piyasasında T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphanesi tarafından basılan yatırımlık ziynet altın çeşitleri; Cumhuriyet Altını (Ata Lira), Çeyrek, Yarım, Tam altın şeklinde adlandırılmaktadır. Darphane dışında; İAR (İstanbul Altın Rafinerisi) tarafından yatırımlık ve dünyanın her yerinde geçerli gram altınlar da basılmaktadır.

Çeyrek Altın: 843 TL (05.11.2020) olup bir çeyrek altın kulpsuz şekilde toplamda 1,754 gramdır. Kuyumculardan çeyrek altın alırken Darphane yeni tarihli (2020) ve eski tarihli altınlar bulunabilir. Eski tarihli olanlar yeni tarihli olanlara göre daha ucuzdur fakat güncel altın kuruna göre ikisi de her zaman 40-50 TL fiyatı daha fazla olabilir.

Yarım Altın: 1683 TL (05.11.2020) olup bir yarım altının standart ağırlığı 3,508 gramdır.

Tam Altın: 3368 TL (05.11.2020) olup bir tam altının standart ağırlığı 7,016 gramdır.

Cumhuriyet Altını (Ata Lira): 3484 TL (05.11.2020) olup bir Cumhuriyet altınının standart ağırlığı 7,216 gramdır.

3) Altın Hesabı ve Yatırım Taktikleri (Bankalar)
Birikimlerinizi Dolar, Euro ve döviz cinsi dışında Altın ile yapmayı düşünüyorsanız banka hesabınıza ait bir Altın Hesabı açmanız yeterli olacaktır. Ben altın yatırımı için QNB Finansbank Enpara hesabımı kullanıyorum. Altın alış ve satış sırasında banka ve devletin kestiği bir komisyon oluyor fakat anlık fiyatlar bankada hemen yansıdığı için güncel gram altın fiyatının yükselişi sizin hesabınıza da anlık yansıyor ve satış işlemi daha kolay ve hızlı oluyor. Ben şahsen altın yatırımının banka hesabınızdan yapmanızı tavsiye ederim. Aşağıya örnek bir Altın Hesabı görseli ekliyorum.

Altın Fiyatları ve Güncel Altın Kuru Piyasa Değerlendirmesi - Gram, Çeyrek, Yarım Altın, Yatırımlık Altın ve Banka Altın Hesabı İşlemleri

Son zamanlarda çoğu kişi yatırımımı hangi emtia üzerine yapayım diye düşünmüyor değildir. Öncelikle şunu söylemem gerekir, eğer 100.000 TL ve üzeri bir paranız yoksa veya bu hacimdeki bir parayı birikim dışında ekstra nereye yatırabilirim diye araştırmıyorsanız boşuna BIST (Borsa İstanbul) dünyasına bulaşmayınız. Forex (FX) piyasalarından zaten uzak durunuz.

Bankalardaki Fon hesaplarına da pek bulaşmayınız çünkü paranızın bir kısmını altın, bir kısmını dolar ve kalan kısmını mevduat faizi yapsanız aynı kefeye çıkacaktır. Örneğin 50.000 TL paramız olsun. Bu parayı aşağıdaki gibi değerlendirebiliriz;

* 15.000 TL Dolar veya Euro Alımı
* 15.000 TL Altın Alımı
* 20.000 TL (Aylık veya Gecelik Mevduat Faizi) %9,5-%10 Arasındadır.

Eğer Türk Lirası hesabınızdaki para çok değilse ve bu parayı anlık kullanabilme ihtimaliniz varsa bu tipteki TL birikimlerinizi gecelik faiz işleten birikim hesaplarında tutmanızı öneririm. Bu tip hesaplara hem gün içinde para ekleme yapabilirsiniz hem de acil durumda paranızı çekebilirsiniz. Birikim hesabı sadece gece saat 23:00'ten sonra faize girer ve sabah piyasalar açıldığında faiz işlemesi bitmiş olup günlük faiz kazancı hesabınıza TL olarak yansır.

Tabii 100.000 TL ve üzeri bir parayı Türk Lirası olarak değerlendirmek isterseniz birikim yerine Aylık (32 Günlük) vadeli mevduat faizine koymanız daha kazançlı olacaktır.

50.000 TL'den az birikimi olanlar için önerim 20.000 TL civarı Altın Hesabı, 30.000 TL civarı gecelik faiz işleyen birikim hesabı yatırım olarak yapmanızı tavsiye edeceğim. Oranlarsak paranızın %40'lık civarını altın %60 civarını TL faiz mevduatında tutabilirsiniz.

4) 2020 Yıl Sonu Euro, Dolar ve Altın Tahminleri
Öncelikle gram altın ile başlamak istiyorum. Gram Altın fiyatı 2020 yılı sonunda 550-570 TL civarlarını görebilir. Aynı şekilde Dolar ve Euro'da da artış olacaktır. Döviz cinslerinden Dolar'dan ziyade Euro kuruna yatırım yapabilirsiniz çünkü Türkiye'de Dolar üzerinde Merkez Bankasının daha fazla müdahalesi olduğu için döviz mevduatınızı Euro'da değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca banka üzerinden aldığınız Euro'ları %0,5 gibi faiz oranları ile Euro vadeli mevduat hesabınıza koyabilirsiniz. Dolar'ın aylık mevduat faizi daha fazla olup Euro kuru daha çabuk yükseldiği için faizleri daha düşüktür. İlerleyen dönemlerde Dolar ve Euro gibi döviz birimlerinde alış ve satış sırasında vergi ve komisyonlar artabilir. Bu tip ek giderlerden dolayı çoğu kişi altına birikimine yönelebilir.

Son olarak Mart 2021 gibi Türkiye'de ekonomik bir resesyon ve daralma bekliyorum. 2018 yılının mart ayında yaşanan daralma veya diğer halk tabiri ile ekonomik kriz bu sefer daha şiddetli geleceğini düşünüyorum. Alım gücünde gözle görülür düşüş ve ithalat ile ihracatta sıkıntı bir sürece Türkiye girebilir.

Burak AVCI - Update: 07.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.