7 Kasım 2020

Hoegaarden Belçika Bira Değerlendirmesi - Manastır Birası

Hoegaarden Belçika Bira Değerlendirmesi - Manastır Birası

Hoegaarden birası 1445 yılında Belçika'da kurulmuş bir bira fabrikasıdır. Şişesindeki ibarelerinde de 1445 orijinal Belçika birasıdır ibaresini görebilirsiniz. Belçika'da üretilen ünlü bir buğday birası markasıdır ve manastır birası olarak da bilinir. Belçika'nın Hoegaarden köyünde bu marka Orta Çağ'dan beri beyaz buğday biralarıyla bilinmektedir.

Hoegaarden birasının köpük oranı oldukça fazladır ve gövde oranı yeterli derecede olup bardağı köpük ile doldurabilmektedir. Biradan daha fazla köpük alabilmek için biranın üçte ikisini bira bardağına doldurduktan sonra şişeyi hafifçe sallayıp birayı da bardağa boşaltarak hem tam köpük oranını hem de gövde oranını kolayca görebilirsiniz. Bu açıklama şekli biranın kendi şişesinde de anlatmaktadır.

Hoegaarden, Açık renkli bir biradır ve alkol oranı hacmen %4,9 olup içerisinde arpa maltı, buğday, kişniş tohumu, doğal portakal kabuğu, glikoz şurubu, maya, şerbetçi otu ve sitrik asit bulunmaktadır. İçimi hafif olup birkaç yudum sonrasında damak ta portakal ve kişnişten dolayı hafif bakırımsı dediğimiz bir ekşimsi tat bırakabilir. Fakat bu tat sizi çok rahatsız edecek derecede değildir. Biranın kendine has bir karakteristik içimi ve hazzı yoktur fakat içimi rahat olduğu için bira severler tarafından tercih edilebilir. Benim kişisel görüşüm ortalama bir biradır ve her zaman olmasa da ara ara denenebilir. Türkiye'de satılan şişelerde arkasındaki tavsiye edilen tüketim tarihine bakmayı unutmayın. Az satılan ve raflarda fazla bekleyen bir bira markası olduğu için günü geçmiş bira alabilirsiniz. Aslında burdan da Türkiye'de pek tutulmayan Belçika bira markası olduğu çıkarımını yapabiliriz.

Hoegaarden Belçika Bira Değerlendirmesi - Manastır Birası

Tasarım olarak incelersek Türkiye'de 33 CL şişe olan versiyonu satılmaktadır. Şişe tasarımı ve üzerindeki isim, logo, renklendirme çalışmalarını ben başarısız buldum. Kalitesi düşük bir tasarım yapmışlar bence bunu daha da geliştirebilirler. Son olarak diğer bir açık renkli bira olan Weihenstephaner Hefe Weissbier'nin bence bir tık gerisinde diyebilirim. İkisinden birini tercih et deseler klasik olan Weihenstephaner markasını denerdim. Hoegaarden birası içimi sırasında Dilim Limon veya Lime biranın içine koyarak deneyebilirsiniz, kendisi de bunu tavsiye etmektedir. Hoegaarden markasının doğru telaffuzu ise Who-gard-un şeklinde olacaktır.

Ürün: Hoegaarden Beer (Açık Renkli Bira)
Fiyat: 19,50 TL (Kasım 2020)
Üretim: Belçika 1445
Açıklama: Koyu Kahverengi Şişe, 330 ML, Alkol Oranı %4,9
Fabrika: Brewery of Hoegaarden Stoopkensstraat 46, B3320 Hoegaarden, Belgium
Tadım Puanı: 3/5
Barkod: 5410228141785

Son olarak seçkin bira listemizi güncelleyecek olursak;

Sırasıyla Bira Tavsiyelerim (Premium-Seçkin Biralar);
1) Leffe Radieuse (Puan 5)
2) Weihenstephaner Vitus (Weizenbock ve Puan 5)
3) Leffe Blonde (Açık Renkli Bira ve Puan 4)
4) Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira ve Puan 4)
5) Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira ve Puan 3)
6) Hoegaarden (Açık Renkli Bira ve Puan 3)
7) Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira ve Puan 3)

Kaybedenler
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 09.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.