8 Kasım 2020

Mühendislik Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Programı (Master of Science in Engineering Management - MEM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Dönem 1

Mühendislik Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Programı (Master of Science in Engineering Management - MEM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Dönem 1

Mühendislik Yönetimi yüksek lisans programı genelde lisans mezunu mühendisler için açılmış ve iş hayatında ileri ye dönük mühendisliğin teknolojik problem çözme becerisini ve kompleks işletmeleri fikirden sonuca götürmek için yönetimin organizasyon bakımından, yönetimsel ve planlama becerilerini bir araya getiren bir disiplin ve meslektir.

Mühendislik bölümü lisans mezunu olup iş ve kariyer hayatından teknik işler dışında yöneticilik kulvarında ilerlemek isteyenler için açılmış bir bölümdür. İşletme Yönetimi (MBA) ile çokça karşılaştırılan bir bölümdür. İkisi de benzer kefeye çıksa da MEM bölümü biraz daha mühendislere yönelik iş yönetim süreçlerini anlatılır. Yine kariyer anlamında yüksek lisans düşünenler Executive MBA programını da inceleyebilirler.

Mühendislik yönetimi yüksek lisans programının tam ingilizce açıklaması (Master of Science in Engineering Management-MEM) olup Devlet üniversitesi olan İstanbul Medeniyet Üniversitesinde 2020 yılı itibarıyla bölüme başladım.

Bölüm olarak Tezsiz olan Mühendislik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Türkçe programını seçtim. Dersler akşam 18:00'den sonra işleniyor ve çalışanlara yönelik akşam programıdır. Fen Bilimleri Enstitüsü içerisinde bulunan bölüme kayıt sırasında ALES, Yabancı Dil, Not Ortalaması gibi şartlar aranmayıp bilgisayar, makine, endüstri, elektrik-elektronik gibi lisans bölümden mezun olduğunuza dair diploma istiyorlar ve erkekler için askerliği yapmış olmanız yeterlidir, tezkere belgenizi götürmeniz gerekmektedir kayıt sırasında. Program dili ise Türkçe'dir. 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi MEM programı toplamda iki dönem ve 30 krediden oluşmaktadır. Her dönem 15 kredi alma hakkınız vardır. Dönem başı programın fiyatı 3000 TL olup iki dönemin toplam fiyatı 6000 TL'dir. Okumaya ara vermek isterseniz bir dönem kayıt dondurma hakkınız vardır. Ödemeyi nakit olarak Ziraat Bankası ATM'lerinden veya Üniversite içindeki mali işlerden yapabilirsiniz.

1. Dönem: 15 kredi × 200 TL = 3.000 TL
2. Dönem: 15 kredi × 200 TL = 3.000 TL

İlk dönem dersleri Şubat ayı gibi başlamaktadır. Kayıtlar ise genelde Eylül gibi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün sitesinden duyurulmaktadır. Ben ilk dönem dersine 10.02.2020 tarihinde başladım ve Haziran ayı gibi dersler bitmişti. Sonrasında Final sınavları ile dönemi tamamlıyorsunuz.

İlk dönem toplamda 15 kredi ve 5 ders aldım. Derslerin vize, proje sunum ve finalleri oldu. Aldığım ve geçtiğim dersleri aşağıda görebilirsiniz. Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte dönem ortasında uzaktan eğitime geçmiştik ve dersleri Zoom üzerinden yaptık.

(MY 601) Proje Yönetimi ve İlkeleri (Harf Notu: BA)
Açıklama: Proje yönetimi ve proje süreçlerini anlatan derstir.

(MY 607) Üretim ve Envanter Yönetimi (Harf Notu: AA)
Açıklama: Endüstri mezunlarına yönelik üretim süreçlerini anlatan derstir.

(MY 630) Kullanıcı Deneyimi ve Tasarımı (UX) (Harf Notu: AA)
Açıklama: Günlük yaşantımızda veya iş hayatında tasarım ve kullanıcı deneyimi üzerine ürünlerin daha işlevsel kullanılması ile ilgili bilgiler veren User Experience dersidir.

(MY 602) Mühendislik Yönetiminin Temelleri (Harf Notu: AA)
Açıklama: Mühendislik disiplini nedir ve temellerini anlatan, Mühendislik ve yöneticilik kavramlarını işleyen derstir.

(MY 622) Araştırma Geliştirme Yönetimi (Harf Notu: AA)
Açıklama: Yeni teknolojiler ve inovasyon konularını, temel ve deneysel araştırma, şirketler ve arge çalışmalarını, teknoparkları işleyen derstir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesine Ulaşım

İstanbul Medeniyet Üniversitesi bir Devlet üniversitesi olup İstanbul'un Anadolu yakası Göztepe ilçesinde bulunmaktadır. Kuzey ve Güney olarak iki kampüsü vardır ve D100(E5) kara yolu üzerindedir. İstanbul Anadolu yakasında yaşayanlar için ulaşımı kolay bir konumdadır.

Eğer Pendik sahil civarlarında oturuyorsanız direkt D100 kara yolu üzerinden giden 251 numaralı çift katlı IETT otobüsüne binebilirsiniz. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Durağında inerek merdivenlerden çıkıp Kuzey Kampüse direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. Üst geçidi kullanarak yolun karşısına geçip Güney Kampüse gidebilirsiniz.

M4 Metrosu ile gidecek olanlar ise Göztepe Metro durağında inmeleri yeterli olacaktır. Metro'dan indikten sonra Kuzey veya Güney çıkışlarına yönelebilirsiniz. Beş dakikalık yürüme mesafesinden sonra kampüse ulaşabilirsiniz.

Uzaktan Eğitim ve Pandemi
Pandemi süreci ile birlikte bölümümüz uzaktan eğitime geçmiştir. Bu süreçte kullandığımız uygulamalar ise Edmodo, Zoom ve Google Classroom gibi araçlar olmuştur.

* Edmodo: Edmodo uygulamasını hem Browser üzerinden hem de Mobil uygulama olarak kullanabilirsiniz. Google Classroom mantığında bir uygulama olup içinde sınıflar açılarak derse ait ödevler, finaller, notlar ve paylaşımlar yapılmaktadır. Ödev son teslim tarihi veya sunum paylaşımları için kullanılan interaktif sınıf diyebiliriz. Mobil'deki uygulamanın Publisher adı Edmodo, Inc olup telefona uygulamayı kolayca indirebilirsiniz. Mobile kurmanızı öneririm, anlık ders takibi ve hocanın bildirimlerini anlık almak için kullanabilirsiniz.

* Turnitin: İnternet tabanlı bir intihal tespit hizmetidir. Ödev, tez, vize, final, doktora tezi, dönem projesi gibi dosyalarınızı PDF veya Word formatında hocalar sisteme yüklemenizi ister ve benzerlik oranı minimum %10 olacak şekilde size özgün bir tez olup olmadığı bu sistem çıkmaktadır. Eğer makalenizde alıntı veya çalıntı bir paragraf varsa mutlaka Turnitin sisteminde çıkmaktadır. Benzer intihal tespit hizmetleri için Plagiarism uygulamasını da inceleyebilirsiniz. Genelde intihal hizmetleri ücretli sistemlerdir.

* ZOOM Cloud Meetings: Hem Desktop hem de Mobil uygulama olarak kullanabilirsiniz. Birçok Online ders ve toplantı artık Zoom'dan yapılmaktadır. Üniversiteler Zoom uygulamasının Education versiyonunu alarak 40 dakikalık ücretsiz kullanım yerine süresiz ve saatlerce ders ve Online sunum yapabilmektedir. Ayrıca dersin kayıtları da size gönderilmektedir.

* Google Classroom: Hem Browser üzerinden hem de Mobil uygulama olarak kullanabilirsiniz. GMail hesabınız ile kolayca üye olarak sınıf oluşturabilir ve katılabilirsiniz.

Sonuç olarak Mühendislik yönetimi yüksek lisans programı mühendislere iş hayatında süreçlere ve projelere daha yönetimsel biçimde bakma bakış açısını sunmaktadır. Mühendisler için MBA yerine ben MEM programını öneririm. Eğer bölüm olarak mühendislik mezunu iseniz ve illaki işletme üzerine bir yüksek lisans programı düşünüyorsanız o zaman Executive MBA yüksek lisans programını araştırmanızı tavsiye ederim.

Burak AVCI - Update: 12.02.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.