4 Kasım 2020

Kirin Ichiban Japon Bira Değerlendirmesi - Uzakdoğu'nun Birası

Kirin Ichiban Japon Bira Değerlendirmesi - Uzakdoğu'nun Birası

Farklı ülkelerin farklı bira markalarını denemeye devam ediyorum. Bu hafta Japon'ların bira markası olan Kirin Ichiban birasını tadım ettim. Japon firma Kirin Company tarafından üretilen biranın Türkiye'ye tedariki Almanya üzerinden sanırım sağlanıyor. Ürünü aldığımda açıklama kısmında Menşeyi olarak Almanya yazıyor fakat marka Japon'lara aittir.

Tarihçesine değinecek olursak; Japan Brewery Company 1885'te kurulmuştur ve Kirin birasını üretmeye başlamıştır. Japonlar ilerleyen zamanlarda Alman bira ustaları ile tanışmış ve Alman malzemelerini kullanarak 1907 yılında Japan Brewery Company(Japon Bira Fabrikası) adını KIRIN Brewery olarak değiştirmişler ve üretime yeni tesislerinde devam etmişlerdir. KIRIN birası 1972 yılına kadar Japonya iç pazarının %60'ına hakimmiş ve 1990'lar da %100 malt bira üretimi ile birlikte KIRIN ICHIBAN markası ile hem Japonya hem de yurt dışına açılmışlardır.

Kirin Ichiban birası açık renkli bir biradır. Köpüğü çok değildir ortalama Tuborg Gold kadar diyebilirim. Bu yüzden gövde oranını da çok iyi bulmadım. İçerisinde su, gluten içeren arpa maltı, şerbetçi otu, bira mayası ve içeriğindeki arpa maltından kaynaklı bir miktar kükürtdioksit içermektedir. Tadım yorumuma gelecek olursak biranın tadı tam bir bira gibi değildir. Bence Japonlar bira konusunda gerçekten başarısızlar, Türkiye'de bile daha kaliteli biralar üretilmektedir örnek Tuborg Gold markası gibi.

Alkol oranı hacmen %5 yazılmış fakat içerisinde alkol bile olduğunu düşünmüyorum bekli %1 civarlarındadır. Tat olarak gerçekten çok kötü ve tavsiye edilmeyecek bir biradır. İçerken zaten herhangi bir tat almıyorsunuz soğuk bir içecek içiyorsunuz ama tadı tuzu olmayan basit bir içecek gibi algılıyorsunuz. Düşük kalite biralar olan Miller ve Corona'dan bile daha berbat bir biradır. Denemeyenler varsa tavsiyem asla fazla paralar verip bu ürünü almayınız gerçekten fiyasko bir biradır.

Macrocenter'dan Kirin Ichiban birasını aldım fakat onlar da neden seçkin bira ürün gamında böyle bir marka bulundurur anlamam. Türkiye'de satılması gereken daha iyi bira markaları varken Japon birası bence yanlış bir tercih olmuştur. Leffe Tripel, Leffe Rituel, Leffe Radieuse ve Leffe Nectar gibi ürünleri Türkiye'ye getirseler bence daha çok ilgi görür seçkin biralar arasında.

Kirin Ichiban Japon Bira Değerlendirmesi - Uzakdoğu'nun Birası

Biranın üzerinde Premium ve First Press gibi ibareler kullanılmıştır. İlk preslenmesinden çıkan şıra kullanıldığı için bu ibareyi eklemişler güya. Aslında Türkçesi %100 Malt demek istiyorlar fakat kalite veya Premium'luk ile biranın alakası bile yoktur. Hayatımda bu kadar berbat bir bira içmemiştim, kesinlikle almayınız. Emin olun Tuborg Gold, Bomonti veya Budweiser markaları bu üründen kat kat daha kalitelidir.

Türklerin gerçekten kaliteli bira ürettiğini bu birayı içerek anlamış oldum. Almanlar ve Hollandalılar bu alanda ileride fakat Japonlar bile dandik bir markayı dünyaya pazarlama cesareti buluyorlarsa bizim Tuborg Gold markası bu ürünü gerçekten sollar. İyi bir şişe ve kutu tasarımı ile bence dünya pazarına daha iyi açılabiliriz.

Ürün: Kirin Ichiban Japan Beer (Açık Renkli Bira)
Fiyat: 19,90 TL (Kasım 2020)
Üretim: Japonya
Açıklama: Koyu Kahverengi Şişe, 330 ML, Alkol Oranı %5
Tadım Puanı: 1/5
Barkod: 4260134390095

Kirin Ichiban Markasının Diğer Ürünleri
* Kirin Ichiban Kuronama (Dark Lager)
* Kirin Ichiban Toretate Hop
* Kirin Ichiban Frozen Beer (Frozen Beer Makinesi ile Hazırlanır)

Son olarak seçkin bira listemizi güncelleyecek olursak;

Sırasıyla Bira Tavsiyelerim (Premium-Seçkin Biralar);
1) Leffe Radieuse
2) Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
3) Leffe Blonde (Açık Renkli Bira)
4) Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
5) Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira)
6) Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)

Kaybedenler
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 05.11.2020

1 yorum:

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.