15 Aralık 2020

Araçlardan Alınan Vergi Oranları, Araç ÖTV-KDV Hesaplama ve Volkswagen Passat Türkiye Vergi Fiyatları

Araçlardan Alınan Vergi Oranları, Araç ÖTV-KDV Hesaplama ve Volkswagen Passat Türkiye Vergi Fiyatları

Dolar ve Euro kurunda yaşanan artışlar ve Pandemi sürecinin ilerlemesi ile birlikte sıfır araç piyasasındaki fiyatlar gittikçe tavan yapmış durumdadır. Bu ilerleyişe bir de Türkiye'deki araçlara uygulanan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) vergi oranları eklenince aracın vergili satış fiyatı net satış fiyatının neredeyse iki katına çıkmıştır. Otomobil fiyatlarındaki bu aşırı artış haliyle tüketiciyi ikinci el pazarına yöneltmiştir. Türkiye'ye giriş yapan yabancı üretim otomobiller için uygulanan vergi sistemi genelde aracın net satış fiyatına önce ÖTV vergilendirilmesi sonra hem net satış fiyatı hem de ÖTV oranından çıkan vergi fiyatı toplanıp yeni oluşan bu toplam fiyata bir de %18 KDV oranı kadar vergi eklenerek yapılmaktadır. Ek olarak bu vergiler dışında motorlu taşıtlar vergisi, TRT payı, trafik tescil bedelleri gibi ek vergilerde eklenip son toplam satış fiyatı tüketiciye yansıtılmaktadır. Şimdi bu vergi oranlarına biraz daha detaylı bakalım.

1) Otomobil ÖTV Vergi Oranı Hesaplama
Sıfır araçlar için alınan ÖTV vergisi aracın motor silindir hacmine ve vergisiz net satış fiyatına bakılarak hesaplanan bir vergi türüdür. KDV vergisinden önce aracın net satış fiyatı üzerinden önce ÖTV vergi değeri hesaplanır.

* 1600 CM3 (1.6 Araçlar) silindir hacmine kadar olan otomobiller için vergisiz satışı 70.000 TL'ye kadar olan araçlarda net satış fiyatı üzerinden %45 oranında ÖTV uygulanır. Eğer vergisiz satış aralığı 70.000 TL - 120.000 TL arasında ise bu oran %50 olarak hesaplanır. Vergisiz satışı fiyatı 120.000 TL ve üzeri olan araçlarda ise net satış fiyatı üzerinden %60 oranında ÖTV uygulanır. Türkiye'de genelde 1.0, 1.2, 1.5 ve 1.6 motor silindir hacmine sahip araçlar satılmaktadır.

* 1600 - 2000 CM3 arası (1.6 ve 2.0 Araçlar) silindir hacmi olan ve vergisiz satışı 170.000 TL'ye kadar olan araçlarda net satış fiyatı üzerinden %100 oranında ÖTV uygulanır. Vergisiz satışı fiyatı 170.000 TL ve üzeri olan araçlarda ise net satış fiyatı üzerinden %110 oranında ÖTV uygulanır.

* Ülkemizde vergilerden dolayı en fazla 2.0 silindir motor hacmi olan araçlar getirilmektedir. 3.0 motor hacmine sahip araçlar çok nadir olup 2000 CM3 üstü silindir hacmi olan ve vergisiz satış tutarı sınırı olmayan araçlarda net satış fiyatı üzerinden %160 oranında ÖTV uygulanır.

2) Otomobil KDV ve Diğer Vergiler
Sıfır araçlarda uygulanan KDV hesaplaması Net Satış + ÖTV Vergisi toplanıp bu toplam fiyata uygulanan %18 oranındaki vergi biçimidir. Sıfır araçlara KDV vergisi dışında ayrıca MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), TRT Payı, Trafik Tescil ve Ruhsat İşlemleri Resmi Bedelleri, Trafik Tescil ve Ruhsat İşlemleri Hizmet Bedeli gibi ek vergilerde eklenmektedir. Bu arada aracın net satış fiyatı vergili gümrük giriş fiyatıdır. Bunu da ek bilgi olarak vermek isterim. Aslında gümrük giriş kısmında da devlet vergi almaktadır.

Araçlardan Alınan Vergi Oranları, Araç ÖTV-KDV Hesaplama ve Volkswagen Passat Türkiye Vergi Fiyatları

Araçlardan Alınan Vergi Oranları, Araç ÖTV-KDV Hesaplama ve Volkswagen Passat Türkiye Vergi Fiyatları

3) Volkswagen Passat Türkiye Vergi Fiyatları
Volkswagen Passat serisi Türkiye'de en çok ilgi gören D Segment sedan araç modellerinden biridir. Passat'ın bazı sıfır modellerinin net satış fiyatını ve vergili olarak son tüketiciye yansıyan fiyatlarını sizlerle paylaşacağım. Arasındaki artış oranından da anlaşılabileceği gibi aracın net satış fiyatı ve silindir hacmi arttıkça otomobilden alınan ÖTV ve diğer vergi oranları da paralel olarak artmaktadır. Aşağıdaki Passat model ve fiyatları 2020 yılına aittir.

Model: Passat 1.5 TSI ACT 150 PS DSG (Business)
Net Fiyat: 205.106 TL
Vergili Fiyat: 437.300 TL
Artış Oranı: %113

Model: Passat 1.6 TDI SCR 120 PS DSG (Elegance)
Net Fiyat: 268.195 TL
Vergili Fiyat: 571.300 TL
Artış Oranı: %113

Model: Passat 2.0 TDI SCR 150 PS DSG (Business)
Net Fiyat: 223.780 TL
Vergili Fiyat: 663.600 TL
Artış Oranı: %196

Model: Passat 2.0 TDI SCR 240 PS 4M DSG (Elegance)
Net Fiyat: 305.848 TL
Vergili Fiyat: 905.700 TL
Artış Oranı: %196

Araçlardan Alınan Vergi Oranları, Araç ÖTV-KDV Hesaplama ve Volkswagen Passat Türkiye Vergi Fiyatları

Volkswagen Passat serisi Türkiye'de en çok sevilen otomobil modeli olduğu için güncel vergili ve vergisiz fiyatlarını paylaşmak istedim. Passat serisinin üretimi 2023 yılında bitecek deniliyor fakat şu an için kesin bir bilgi olmayıp umarım sevilen bu serinin üretimi Avrupa'da devam eder.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.