13 Kasım 2020

Şalgam Suyu Nedir ve Faydaları Nelerdir? Şalgam Suyu Markası Tavsiyeleri

Şalgam Suyu Nedir ve Faydaları Nelerdir? Şalgam Suyu Markası Tavsiyeleri

Şalgam bitkisi Turpgiller ailesine ait olup bu bitkiden yapılan içeceğe Şalgam suyu denir. Türkiye'de Çukurova'ya özgü bir içecek olup Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Gaziantep gibi illerde sıkça üretilmekte ve tüketilmektedir. Şalgam Suyu, Siyah veya Mor havuç olarak bilinen bitkiyi su ile karıştırarak arından tuz da ilave edilmesiyle belli bir fermantasyon aşamasından sonra oluşan bir içecektir. Özellikle etli yemeklerin yanında çokça tercih edilmektedir. İçeriğinde bolca A Vitamini bulunmaktadır. Şalgam aynı zamanda doğal antioksidan ve potasyum kaynağıdır.

İstanbul'da yaşadığım için marketlerde özellikle alabileceğiniz Şalgam Suyu markaları tavsiyelerinde bulunacağım. Birçok restoranda da etli yemekler olan kebap, beyti, etli pide, tandır, lahmacun gibi menülerin yanında Ayrandan sonra en çok tercih edilen içeceklerden biridir şalgam suyu. Restoranlarda genelde 330 ML şeklinde satılan şişeler daha çok tüketiciye servis edilir. Şalgam suyu konusunu biraz da şundan yazıyorum; Pandemi ile birlikte artık akşam yemeklerini çoğunlukla evde yiyoruz ve eskisi kadar dışarıya çıkmıyoruz. Akşam yenilen leziz ev yemeğinin yanında illaki güzel bir içecek canımız çekiyor. Yemek yerken akşamları meyve suyu, kola gibi zararlı ve şekerli içeceklerden ziyade Ayran veya Şalgam Suyu gibi yararlı ve katkısız içecekleri sizlere öneririm.

Daha önceki yazılarımda zararlı gıdalar konusuna değinmiştim. Meyve suyu, kola, gazlı ve şekerli içeceklerden akşam yemeklerinde özellikle uzak durmanızı öneririm. Nefsi köreltmek için en fazla 1 LT kola almanızı tavsiye ederim ve her zaman değil sadece iki ayda bir defa alsanız yeterli olacaktır. Buzdolabınızda sağlığınız için mutlaka Şalgam Suyu veya Ayran bulundurunuz.

Emin olun Şalgam Suyu bulundurmanızın sonucu şekerli içeceklerden kola, gazoz, fanta, meyve suyu, limonata, aromalı şuruplar, meyveli maden suları, gazlı içecekler gibi zararlı içeceklere çok ihtiyaç duymayacaksınız ve marketten gidip akşamları ekstra zararlı içecek alma gibi bir alışkanlığınızda giderek azalacak. Bu davranış emin olun sağlığınız ve bağışıklığınız için daha yararlı olacaktır. Özellikle su dışında yemek ile yenebilecek içecek bence Şalgam veya Ayrandır. Ayran biraz daha et yemekleri ile yendiği için ve son tüketim tarihi uzun süreli olmadığı için hem etli yemeklerde hem de bakliyat olsun birçok yemek çeşidinde içecek olarak acısız şalgam en iyi seçim olduğunu düşünüyorum.

Şalgam Suyu Nedir ve Faydaları Nelerdir? Şalgam Suyu Markası Tavsiyeleri

Şalgam Suyu Markası Tavsiyeleri
İstanbul'da yaşadığım için genelde bilinen marketlerde olan markaları ve ürünlerini yazmaya çalıştım. Adana'da yaşayanlar için zaten marka tavsiyesi yapmaya pek gerek yok çünkü orada birçok yerel üretici olduğu için Şalgam Suyu çeşitlerine ulaşmanız çok kolaydır. İstanbul'a bazı yerel markalar kargo ile de gönderiyor fakat ben denemedim, denedikçe makaleyi güncel tutmaya çalışırım. Şalgam Suyu alırken genelde cam şişe olmasına dikkat ediyorum fakat kalmamışsa mecbur pet şişe olanını alıyorum.

Önerdiğim Markalar ve Ürünler
* Doğanay Şalgam Suyu Acısız 1L (Plastik veya Cam Şişe) Cam Şişe Önceliğimdir. Gluten İçermez.
* Ali Göde Şalgam Suyu (Adana Markası)

Tercih Etmediğim Markalar ve Ürünler
* Serafressh Marka Şalgam Suyu (Acılı ve Acısız Tüm Ürünleri)
* Serfresh Marka Şalgam Suyu (Acılı ve Acısız Tüm Ürünleri)
* Kilikya Organik Marka Şalgam Suyu (Acılı ve Acısız Tüm Ürünleri)
* Doğanay Şalgam Suyu Acılı (Acılı Şalgam Sevmiyorum)

Burak AVCI - Update: 31.01.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.