15 Ağustos 2020

Sağlıksız Gıdalar Serisi 1 (Sucuk, Salam, Sosis, Meyve Suyu ve Kola)

Sağlıksız Gıdalar Serisi 1

Sağlıksız veya işlenmiş gıdalar günümüzün en önemli problemlerinden biridir. Dünya üzerinde artan aşırı nüfus ile birlikte Gıda sektörü de fabrikasyonlaşıp insanoğlunu doyurabilmek için gıda dışı maddeler ile gıda üretimi yapıp bunları marketlere dolayısıyla da bizlere kadar ulaştırıyor.

Vatandaş olarak bilinçli olup sağlıksız gıdaları satın almamak bizim elimizde. Ayrıca birçok gıda üzerinde yazan açıklamayı da vatandaş olarak çok bilmediğimiz için bazı ürünleri bilinçsiz şekilde alıyoruz ve sağlıklımı yoksa sağlıksız mı bilmeden tüketiyoruz. İşte bu yazı serisinde bu tip gıdalardan bahsedeceğim ve hangi gıdaları tüketmememiz gerektiğini sizlere vurgulayacağım.

1) Isıl İşlem Görmüş Sucuk: Sucuk alırken üzerinde iki ibare bulunur. Fermente ve Isıl İşlem Görmüş şeklinde. Fermente sucuk genelde doğal yollar ile bekletilen sucuk olup maliyeti daha fazladır. Isıl işlem gören sucuk ise geleneksel yöntemler ile hazırlanmamış olup içerisinde bozulmasını önleyici ve koruyucu (kanserojen) madde koyarak hazırlanan ve olgunlaşma sürecini fabrikasyon ortamda hızlıca gerçekleştirilen sucuğa denir. Eğer bir sucuğun üzerinde Isıl işlem görmüş ibaresi varsa kesinlikle almayınız. Zaten Fermente yazana göre fiyatı daha ucuzdur. Üzerinde Fermente yazan sucuğu alınız.

2) Tavuk, Piliç ve Hindi Ürünleri: Bildiğiniz gibi Tavuk üretimi yapay bir üretim olup 21 günde tavuğu GDO'lu ürünler ile besleyip kesime vererek yiyecek haline getiriyorlar. Ucuz et olarak bilinen Tavuk eti bu yüzden ucuzdur. Normal bir tavuğun gelişmesi ortalama üç ay sürerken, gelişmiş çiftliklerde bu işlem hızlandırılıp 21 gün içerisinde tavuk sağlıksız gıdalar ve güneşsiz ortamda şişirilip insanlara sunuluyor. Bundan dolayı tavuk ve hindi ürünlerini mümkün olduğunca çok tüketmeyiniz.

Örneğin Tavuk ve Hindi eti ile yapılan Salam, Sosis, Füme, Jambon gibi ürünleri kesinlikle almayınız. Hatta Salam ve Sosis ürünlerini dana eti olarak bile almayınız çünkü bunlar yapay et (İşlenmiş Et) olarak bilinir. Soyadan yapılan gıdalardır. Dana eti olarak sadece Jambon veya Füme tüketiniz, Salam ve Sosis kesinlikle almayınız.

Sosis; birkaç et ürünü ve türevi karışımından oluşan bir yiyecektir. Temelde zararlıdır fakat sabah kahvaltılarında sosis yemek istiyorsanız seçiminiz katkısız Dana Sosis olmalıdır. Hatta bazı kasaplar kendileri bile bunu yapmaktadır fakat Dana sosis daha pahalı olup piliç ve hindi sosisin fiyatı daha uygundur. Dana Sosis alırken uzun olanlardan değil de Kokteyl Sosis boyutunda olanları almanızı öneririm. Hem daha az tüketmiş olursunuz hem de kahvaltı için daha uygundur. Marka olarak Namet, Torku, Polonez markalarını önerebilirim. Et ürünlerinde Maret, Pınar, Erşan, Aytaç, Orvital gibi markaları pek tercih etmiyorum.

Sosis çabuk bozulabilen bir et türüdür, özellikle Dana sosisi eğer iyi muhafaza etmezseniz kokusu ve tadı değişir. Sosis dışında sarı bir yağ tabakası oluşur. Bunu gördüğünüzde sosisi atmanız gerekmektedir. Bu yüzden az miktarda ve açtığınız zaman birkaç gün içinde tüketebileceğiniz kadar sosis alınız.

Sağlıksız Gıdalar Serisi 1 (Sucuk, Salam, Sosis, Meyve Suyu ve Kola)

Bratwurst Sosis olarak bilinen sosis türü genelde domuz veya sığır etinden yapılır. Türkiye'de Bratwurst sosisi genelde Dana etinden yapılmaktadır ve fiyatı diğer sosis ürünlerine göre daha pahalıdır.

Füme ürününün Tavuk ve Hindi eti olanı ise gerçekten hem sağlıksız hem de damak tadı bakımından aşırı kötüdür, tavsiye etmiyorum. Dana eti olan Füme yine tercih edilebilir. Bazı pahalı kafelerde sandviç arası hindi füme gurme etmiş gibi kullanılmaktadır. Bunun sebebi ucuz olmasıdır, Dana füme veya Jambon eti pahalı ve asıl kaliteli et olduğu için pek kullanmazlar.

Güm içinde adını duyduğumuz, Tavuk ürünü olan gıdalar ve markalar; Tavuk Döner veya Dürüm, Tavuk Nugget, Tavuk Şinitzel, KFC, Tavuk Dünyası, Tavuk Hamburgerler, Popeyes gibi isimlerden uzak durmaya çalışın.

Sağlıksız Gıdalar Serisi 1

3) Kutu Meyve Suları: İçerisinde koruyu (kanserojen) madde olan kutu meyve suları tamamen sağlıksız olup hiçbiri doğal değildir. Bilim adamları son yaptıkları araştırmalarda hazır paket halinde satılan meyve sularında bol katkı maddesi, früktoz ve kimyasallar olduğunu açıkladı. Hangi marka olursa olsun kutu ve plastik içinde satılan hiçbir meyve suyu markasını almayınız ve tüketmeyiniz. Hatta kutu meyve suları koladan (Coca-Cola) bile daha zararlı olan ürünlerdir.

Bazı kutu meyve suyu markaları: Cappy, Tropicana, Netto, Tamek, Aroma, Dimes, Pınar, MeySu, Ülker İçim, Juss adında olup bunlar kutu, plastik, cam veya metal kaplarda olsa bile tüketmemeye çalışınız.

Sağlıksız Gıdalar Serisi 1

4) Kola ve Türevleri (Gazlı İçecekler)
Kola içeceği için fazla bir şey söylememe gerek yok zaten bildiğiniz gibi zararlı ve şeker hastalığına davet çıkaran bir içecektir. Çok nadir içeceğiniz zaman 1 LT olan şişeden veya ufak kutu dışında daha fazla asla eve almayınız. Tek seferlik tüketip bitirebileceğiniz kadar almanızı tavsiye ederim. Büyük 2-2.5 LT olan şişelerden kesinlik almayınız. Bilinen markalar ise Coca-Cola, Pepsi, Cola Turka olup birkaç farklı gazlı içecek türü de aşağıda paylaşacağım;

Benim önerim cam şişede satılan 200-250 ML kolalardan almanızdır. Hem daha az tüketmiş olursunuz hem de tek seferlik aç bitir yaparsınız. Teneke veya plastik kutularda olanları asla almayınız. Onun dışında litrelik hiçbir kola markasını önermiyorum. Piyasada zaten Pepsi ve Coca-Cola markaları en çok satılan kola ürünlerinden olup bunlarında cam şişede satılan Coca-Cola Orijinal Tat ve Pepsi cam şişede olanları almaya çalışınız. Orijinal dışında Şekersiz, Zero, Light versiyonlarını almamaya çalışınız çünkü arasında aman aman bir fark yoktur hatta şekersiz yapacağız diye daha fazla katkı maddesi vardır.

* Pepsi Cola Cam Şişe 6X200 ML (Cam Şişe)
* Coca-Cola Cam Şişe 6X200 ML (Cam Şişe)
* Coca-Cola Cam Şişe 200 ML (Cam Şişe ve Tekli)

Torku No On 250 ML (Aromalı Gazlı İçecek): Tadı fena değildir fakat bir kola değildir. Daha çok meyveli gazlı içecek tarzı bir aroma ve tada sahiptir. Fakat çok da aranacak bir ürün değildir.

Pepsi Raspberry Ahududu Aromalı Kutu Kola 250 ML & 1L Şişe: Tavsiye etmediğim meyveli kola türüdür. Kola ile böğürtlen tatları birlikte gerçekten iğrenç ötesi olmuştur. Gazlı meyve suyu gibi bir içecek olup kola ile alakası olmayan garip bir içecektir.

Pepsi Twist Kutu 250 ML & 1L Şişe (Limonlu): Pepsi'nin bence en iyi kolası olan limonlu veya Lime (Misket Limonlu) kolasıdır. Zaten orijinal kolaya da bir dilim limon attığınızda tadı daha güzel olmaktadır.

Burak AVCI - Update: 20.02.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.