19 Kasım 2020

Assassin's Creed Odyssey Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Assassin's Creed Odyssey Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Assassin's Creed serisinin 5 Ekim 2018 tarihinde PlayStation 4, Xbox One, ve Windows platformlar için çıkardığı Odyssey serisinin hem hikaye modundan hem de oyun içi oynanış ve grafiksel incelemelerinden bu makalemde bahsedeceğim. Oyunu Ubisoft Quebec firması tarafından geliştirmiş olup yine Ubisoft tarafından dağıtımı sağlanmıştır. Oyun motoru olarak Ubisoft Montreal firmasının geliştirdiği AnvilNext 2.0 sürümü kullanılmıştır. Oyunun grafikleri gayet başarılı ve geliştirilmiş olup minimum GTX seviyesinde iyi bir ekran kartı isteyebilir. Ben oyunun hikaye modunu YouTube'dan Türkçe serisi olarak izledim ve hikayesi gayet sürükleyicidir. Uzun soluklu açık dünya modu bir oyun oynamak istiyorsanız Odyssey serisini şiddetle tavsiye ederim.

Assassin's Creed Odyssey serisine ait üç adet ek paket (DLC) yayınlanmıştır. Bunları da Steam'den Windows platform için edinebilirsiniz;

* Assassin's Creed Odyssey - Season Pass
* Assassin’s Creed Odyssey - Legacy of the First Blade
* Assassin’s Creed Odyssey - The Fate of Atlantis

Assassin's Creed Odyssey Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Assassin's Creed Odyssey'in tarihinden başlamak gerekirse; MÖ 431-422 yılları arasında Antik Yunanistan zamanında geçmektedir. Yunanistan'ın şehir devletleri olan Atina ve Sparta arasında geçen Peloponez Savaşı ve Termopylae Muharebesi olan Pers ve Sparta savaşlarını anlatarak oyuna başlamaktadır. Sparta kralı I. Leonidas ve Pers kralı Xerxes arasında geçen çetin bir savaştır. Persler o zaman günümüz Anadolu ve Ege bölgesini geçerek Yunanistan taraflarına gelmiş ve buraları işgal etmiştir.

Oyundaki Animus sistemini Mısır'lı bir arkeolog olan Layla Hassan aktif eder ve Antik Yunanistan dönemine gider. Kendisi Sparta kralı Leonidas’ın mızrağını ve kitabını bulur. Mızrağın üzerinde iki adet DNA izi bulunmaktadır. Bunlar Alexios ve Kassandra karakterlerine aittir. Oyuna başlarken de size bu iki karakterden birini seçmenizi ister. Oyuna Alexios karakterini seçerek devam ederseniz, ilk konum olarak Kefalonya adasında başlarsınız. Burası günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde bulunan bir adadır.

Assassin's Creed Odyssey Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Oyun üç ana hikayede toplanmaktadır. İlk hikaye; Alexios'un ailesini anlatır. Annesi, babası ve kız kardeşi arkasındaki bilinmeyen bilgiler ve sırlar. Gerçekte babasının başkası olduğu ve oyunda izini kaybettiğiniz annenizi bulmak için birçok görev yaparsınız. İkincisi ise dönemin gizli bir tarikatı olan Kosmos tarikatı olup bu konseyin amacını çözmek ve bu tarikata mensup olan Kültistlerin kimliğini açığa çıkararak onları yok etmektir. Birçok tarikat mensubunun seviyesi yüksek olduğundan oyunda seviyenizi yükselttikten sonra bu görevleri yapmanızı öneririm. Tarikat üyelerini keşfettikçe onlardan aldığınız bilgiler ile diğer üyelere ulaşıyorsunuz. Tarikatın lideri ise Aspasia olup Ghost of Kosmos olarak bilinir ve oyunun sonunda yok edilerek tarikatın varlığı yok edilmiş olur. Üçüncü hikaye ise Kayıp ve efsanevi şehir Atlantis'i bulmak. Efsanelerde geçen bu kayıp ve yer altı şehrinde Pythagoras(Pisagor) ile tanışıp buranın gizemini çözmek. Atlantis kayıp şehrin koruyucusu ise Medusa olarak işlenmiştir oyunda.

Oyun ilk olarak Alexios'un kız kardeşi Kassandra'nın tarikat ve kahin tarafından ölmesi emredilir. Çünkü Kassandra'nın doğuşu Sparta'nın yıkılışını getireceğine inanılır. Sonradan Alexios buna izin vermez ve uçurumun kenarına yönelerek kardeşini kurtarır ve o da uçurumdan atılarak ikisi ortadan kaybolur ve öldükleri sanılır. Yıllar sonra Alexios babasını ve annesini bularak gerçeği öğrenmeye çalışır. Kassandra ise Kosmos tarikatının bir üyesi olmuştur ve oyunun sonlarına doğru Alexios onu da öldürür. Oyun sırasında birçok ismini bildiğimiz Yunan düşünür ve bilim adamı da oyunda vardır. Ayrıca Antik Yunanistan zamanına ait birçok mimari yapı ve o güne ait şehir animasyonu çok iyi işlenmiştir. Oyunda adı geçen ve hikaye modunda bizimle birlikte bir süre yanımızda olan bazı Yunan bilim ve devlet adamlarını paylaşacak olursam;

Alcibiades: Alkibiadis, devlet adamı.
* Archidamus II
* Aristophanes: Aristofanes, Yunan yazar ve edebiyatçı.
* Brasidas: Spartalı subay ve asker.
* Euripides: Yunan Şair.
Kleon: Atina'lı devlet adamı ve askeri komutan.
Democritus: Demokritos, Dönemim filozofu ve düşünürüdür.
Phidias: Fidias, Yunan heykeltıraştır.
Plato: Platon, Yunan filozofudur.
Polykleitos: Yunan heykeltıraştır.
Praxilla: Yunan Şair.
Sophocles: Sofokles, Yunan yazar ve edebiyatçı.
* Thespis: Şair.
* Xanthippe: Ksantippi, Sokrates'in eşidir.

Pericles: Perikles, Atina devlet adamı olup Oyunda Perikles ile ilgili birçok görev yapılmaktadır.

Pausanias: Coğrafyacı olarak bilinir ve Yunanistan’dan Mısır’a kadar yaptığı seyahatlerinde gördüklerini Periegesis tes Hellados isimli ünlü 10 ciltlik eserinde aktarmıştır.

Hippocrates: Hipokrat, Tıbbın babası olarak bilinir. Oyunda iyileştirdiği insanlar vardır ve ona yardım ederiz. İlk ilkel hastaneyi de bu oyunda görebilirsiniz. O zamanlar hasta kayıtları taşa çivilenerek işleniyordu.

Herodotus: Herodot, Yunan tarihçi ve yazardır. Oyunda Herodot ile birlikte oynadığımız zamanlar oluyor.

Aspasia: Miletli Aspasia, Devlet adamı ve Miletli bir kadındır. Kosmos tarikatının lideridir aynı zamanda. Oyunun sonunda Kosmos tarikatındaki herkesi öldürdükten sonra kimliğini deşifre edip Alexios tarafından öldürülmektedir. Perikles'le olan ilişkisiyle ünlenmiştir.

Pythagoras: Pisagor, İyonya'lı ünlü filozof, matematikçidir. Oyunda Alexios'un asıl babasıdır ve kayıp şehir Atlantis'in koruyucusu olarak sunulmaktadır. Atlantis şehrini bulduğunuzda Pisagor sizi orada bekliyor olacaktır.

Socrates: Sokrates, Yunan filozofudur. Oyunda birkaç bölümde kendisi geçmektedir.

Assassin's Creed Odyssey Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Oyunda Antik Yunanistan'a ait birçok Medusa, Cyclops (Kiklop-Tepegöz) ve Minotaur gibi efsanevi varlıklar ve Antik yunan yapıları işlenmiştir. Antik Yunan dönemini merak edenler ve canlı şekilde yaşamak isteyenlere bu oyunu kesinlikle öneririm. Oyunda hem karakterinizi hem de ona ait geminizi yönetebiliyorsunuz. Gemi savaşları yapabiliyor ve geminize ait mürettebatı kendiniz geliştirebiliyorsunuz. Gemi savaşları Assassin's Creed IV: Black Flag serisinde olduğu gibi oynanışı başarılı olup savaş animasyonları ve grafikleri de oldukça başarılıdır. Oyunda bir süre XP ve Loot kasmak için gemi savaşı yapabilirsiniz.

Alexios karakteri Sparta kralı olan I. Leonidas'ın soyundan gelen bir Yunan askeridir. I. Leonidas'ın mızrağını miras olarak taşıyan karakter bu mızrağı güçlendirir ve ona ait olan yeteneği keşfetmeye çalışır. Oyunda Alexios'un geliştirmesi gereken üç yetenek ağacı vardır. Bunlar Avcı, Savaşçı ve Suikastçı yetenekleridir. Karakteriniz XP kazandıkça Level atlar ve her seviye atlayışında yeni becerileri öğrenebilirsiniz ve düşman üzerinde uygulayabilirsiniz. Ayrıca oyun içinde seviyesi yüksek envanterler olan kılıç, ok, miğfer, zırh gibi eşyaları da giyebilirsiniz. Alexios'un etrafı gözlemlemesi için kullandığı ve yönettiği Ikarus şahini ve atını da oynarken kullanabileceğiniz hayvanlar arasındadır. Oyun içinde ok ve benzeri eşya yapımı için odun, maden ve deri gibi hammaddeler de toplamanız gerecektir. Bunların fazlasını dükkanda oyun içi demirci gibi dükkanlarda satabilirsiniz.

Assassin's Creed Odyssey Hikayesi ve Oyun İncelemesi

Oyunda beni en çok etkileyen kısım ise Kosmos tarikatı ve konseye mensup olan Kültist karakterler olmuştur. O döneme ait gizli bir tarikat, dönemin Atina ve Sparta siyasetini yönetiyordu. Hatta I. Leonidas ve Xerxes'in arasındaki savaşa da karşı çıkmışlardı. Bununla ilgili animasyon videoda oyun içinde vardır. İkinci olarak da Atlantis kayıp şehir efsanesi konusunu güzel işlemişler. Bu konulara merak duyanlara şiddetle oyunu tavsiye edebilirim.

Burak AVCI - Update: 19.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.