8 Eylül 2020

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

Honda Civic Elegance ve Executive modelleri bildiğiniz gibi fabrikasyon LPG(Likit Petrol Gazı) özelliği olan modellerdir. Honda Türkiye fabrikasında BRC LPG sistemleri ile ortak yürütülen çalışma sonucunda fabrikasyon montajı, yakıt yönetim beyni ve yazılımı tamamen Honda teknolojisine ait bir otomobil üretilmiştir. 2018 yılındaki yeni kasa modellerinden sonra oldukça ilgi gören bir sistemdir. Türkiye için hem ekonomik hem de çevre dostudur. 2021 yılında Honda'nın Türkiye fabrikası kapanacağı için tekrardan bu tip Benzin ve LPG model üretim olmayacaktır.

Honda Civic Elegance ve Executive modellerin rehberi niteliğindeki bu makalemde başlıklar olarak incelediğim konuları yazacak olursam;

* LPG Dolumu ve Güncel LPG Kuru

* Yakıt Kapağı Yeri

* LPG Mode (LPG Düğmesi)

* LPG Seviyesi ve Göstergesi

* Hava Yastığı Uyarı Lambası (Araç Kontak Anı, Marş Öncesi)

* ECON Mode Kullanımı ve Detayları

1) LPG Dolumu ve Güncel LPG Kuru

Honda Civic Elegance ve Executive ECO modellerin LPG tankı kapasitesi 40 Litre olup bu alanın sadece %80’lik kısmına LPG dolumuna izin verilmektedir. Geriye kalan %20’lik kısım boş kalmalıdır. Bu da toplamda 32 Litreye denk gelmektedir.

Benzin kısmının yakıt kapasitesi ise 47 Litredir. Araba ilk çalışırken ve LPG bittiğinde otomatik Benzin moduna geçmektedir.

LPG’yi genelde Opet veya Shell’den almanızı tavsiye ederim. Eylül 2020 itibarıyla Opet-Aygaz Oto Gaz güncel LPG litre kur fiyatı 3,55 TL’dir. Toplamda LPG yakıt deponuz 113 TL’ye tamamen dolmaktadır.

Benzin İstasyonun yaklaştığınızda ve LPG almak istediğinizde önce motoru durdurun. Motor çalışır vaziyette iken asla LPG dolumu yaptırmayınız. Yakıt kapağını açıp dolumu gerçekleştirin. Yakıt ikmali otomatik olarak kesildiğinden ve LPG pompası attığında deponun %80 oranında dolumu gerçekleşmiş olacaktır. Honda bu orandan fazla dolum yapılmasını tavsiye etmemektedir. Pompa otomatik attığı zaman tekrar pompayı takıp LPG doldurma işlemi asla yapmayınız.

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

2) Yakıt Kapağı

Aracın Yakıt kapağı tek bir yerde olup Benzin ve LPG doluma aynı noktadan yapılmaktadır. Sarı renkli kısımdan LPG dolumu yapılırken Siyah renkli kapaktan ise Benzin dolumu yapılabilmektedir. Yakıt kapağını açabilmeniz için aracın kilidini anahtar ile açmanız gerek sonra yakıt kapağını içe doğru yavaşça iterek açabilirsiniz. Aracın içinden herhangi bir tuş veya başka bit yerden yakıt kapağını ayrıca açamazsınız.

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

3) LPG Mode (LPG Düğmesi)

LPG Mode (LPG Düğmesi): LPG sürüş modu ve Benzinli sürüş modu arasında geçiş yapmayı sağlayan direksiyonun sol alt kısmından bulunan bir düğmedir. LPG Mode tuşuna bir kere basınca Gösterge ekranında LPG ikonu çıkıyor ve yanıp sönmeye başlıyor. LPG ikonu sabitlendiğinde artık araç LPG modda olup gaz tüketimine geçmektedir. Tekrardan Benzin moda geçmek için aynı LPG Mode tuşuna basabilirsiniz. Gösterge ekranından LPG ikonunun kalktığını göreceksiniz, artık araç benzinli moddadır. Aracı ilk çalıştırdığınızda benzinli modda olacaktır. Sonradan LPG Mode'a basarak her zaman geçiş sağlayabilirsiniz.

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

4) LPG Seviyesi ve Göstergesi

LPG Seviyesi, aracın gösterge panelinde 8 adet diş vardır bunlar LPG seviyesini göstermektedir. Tüm LPG tankı dolu olduğundan 8 dişte ekranda görülebilmektedir. LPG azaldıkça dişler azalacak ve bitime yakın size ikaz uyarısı verecektir. Bu yakıt göstergenin yanında çıkan LPG ikonu ise LPG Mode tuşuna basınca görünen ve yanıp sönme işleminden sonra sabit olarak kaldığından araç artık LPG modda olduğunu bize bildiren bir ibaredir.

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

5) Hava Yastığı Uyarı Lambası

Hava yastığı uyarı lambası kontak açıkken yanar. Aracı ilk çalıştırmadan önce kontağı önce açıp kırmızı renkte yanıp sönen bu ibarenin yok olmasını bekleyiniz, herhangi bir sorun olmadığında sönecektir. Sonrasında arabayı marşa basıp çalıştırabilirsiniz. Uyarı lambası sönmüyorsa hava yastığı sistemlerinde bir problem var demektir. 

Honda Civic Elegance ve Executive Modellerde LPG Mode ve ECON Mode Kullanımı

6) ECON Mode Kullanımı

ECON modu, motorun, şanzımanın, klima kontrol sisteminin ve sabit hız kontrolünün performansını ayarlayarak yakıt ekonominizi geliştirmeye yardımcı olan bir özelliktir. Vitesin yanında bulunan ECON tuşuna basarak aktif edebilirsiniz. Gösterge panelinde yeşil renkte yaprak ikonu çıkacaktır. Eğer bu gözüktüyse araç artık ECON moddadır.

Araç LPG modda olduğu zaman ben ekstradan ECON moda da basıyorum. Trafik içerisinde çok dur kalk yapıyor ve klima kullanıyorsanız bu modu aktif edebilirsiniz. ECON açık olduğunda; Gaza bastığınızda alacağınız tepkiyi düşürür. Motor devrinin en düşük ve en yüksek noktalarda değil de ortalamada kullanılmasını sağlar. 30 KM hızı geçmeyip çok dur kalk yaptığınız yollarda ciddi yakıt tasarrufu sağlar.

Sonuç olarak ECON modu ile aniden hızlanamazsınız. Düz yolda klimasız sabit bir hızda gidiyor ve ani hızlanma yapmıyor iseniz ECON modu açık ya da kapalı olsa da aynı yakıtı tüketirsiniz. Düz olmayan bir yol bile olsa ani hızlanma ya da yavaşlama yapmıyor iseniz yakıt tüketiminiz ECON açık ya da kapalı olsun yine benzer olacaktır. Temelde trafik içi dur ve kalk işlemlerinde, klima kullanımında, vites değişimleri gibi araç mekanik olarak nereden yakıt tasarrufu sağlayacak ise bunu yaparken ECON açık olmalıdır. Dediğim gibi ben LPG Mode açık iken veya Benzinlide olsa aracı çalıştırdıktan 5 veya 10 dakika sonra genel kullanımlarda ECON'u aktif ediyorum.

Burak AVCI - Update: 27.01.2022

2 yorum:

  1. Buji Değildir, Buji Dizel Araçlarda Olur) Yanlış. Buji benzinli araçta olur. Dizelde Buji olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı Güncellendi. Isıtma Bujileri vardı bunlar Dizeller de var mıydı?

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.