9 Eylül 2017

GSM Operatörü Numara Taşıma ve Taahhüt Sorgulama

GSM Operatörü Numara Taşıma ve Taahhüt Sorgulama

GSM Operatörlerinin her yıl yaptığı kampanyalar ile hatlar arası numara taşıma işlemi rutin bir duruma dönüştü. Tüketicilerin numarama taşımasındaki en büyük etken kullandığı tarifenin özelliği ile fiyatı daha düşük ve pahalı iken diğer tarife daha iyi bir avantaj sunduğu için tüketiciler yıllık(12 ay) Taahhüt vererek başka operatöre kolayca geçiş yapabiliyor.

Kendimden bahsedecek olursam örneğin ben iki ay öncesine kadar Vodafone'nun (1000 DK+1000SMS+ 2GB) Medium tarifesini kullanıyordum 27 TL'ye. Bu arada benim ödeme ve tarife tercihim her zaman Faturalı olup makalede Faturasız hatlar için bir öneride bulunamayacağım.

Genelde Faturalı tarifelerde 12 Ay (1 Yıl) kalma sözü verilir ve tüketici tarafından Taahhüt edilir. Bende Vodafone'daki Taahhüt bitimine son 6 gün kala Türk Telekom'un Yaz tarifesi olan (1000DK+1000SMS+4GB) 24 TL'lik tarifesine geçtim. Genel olarak Taahhüt bitiminde aynı operatörde kalmak istiyorsanız o operatörün müşterisi olduğunuzda dolayı indirimlerden yararlanamıyorsunuz ve daha zamlı bir tarifeye geçiyorsunuz.

Bundan dolayı tüketiciler her yıl Türk Telekom, Vodafone veya Turkcell arasında numara taşıma yapıyor, böylece kampanyalı tarifelerden yararlanabiliyor. Bunu yaparken Taahhüt bitimine son 6 gün kala numara taşıma yapacağınız operatörün bayisine gidip geçmek istediğiniz tarifeyi söylemeniz yeterlidir. 4 gün içinde numara taşıma işlemi yapıldıktan sonra size SMS gelecektir ve yeni hattınızı takarak eskisini çöpe atabilirsiniz. Eski hattınızın son faturasını da ödeyerek her hangi bir cezai işleme kalmazsınız. Genel yapılan mantık bu şekildedir. Taahhüt bitimine kala var olan operatörünüz size daha iyi fiyatla daha iyi bir hizmet sunamıyorsa 6 gün kala başka operatöre geçiniz. Bunu her yıl veya iki yılda bir yapmanız gayet normaldir.

* Numaranızın taşınma işlemlerini takip etmek için E-Devlet de Mobil Hat Sorgulama kısmından takip edebilirsiniz.

* Bazı operatörler Telsiz Kullanım Ücreti, Telsiz Vergisi 1,64 TL olup bunu tarife fiyatını lanse ederken yansıtmıyorlar. KDV dahil diyorlar ama telsiz vergisi ekstraya giriyor, bunu da yansıtıp tüketiciye son fiyat vermeleri daha etik olabilir.

* Hattınızın Taahhüt bitiş gününü mobil uygulamasını yükleyerek hat detaylarından öğrenebilirsiniz veya *124# yaparak 3-TAAHHUT sonra 2-Taahhut Sorgu yapıp İptal dedikten sonra SMS gelecektir. Gelen mesajda Taahhüt başlangıç ve bitiş tarihi bilgileri ile birlikte Taahhüdünü bozmanız durumunda faturanıza yansıyacak ceza bedelini de öğrenebilirsiniz. Yani çok iyi bir kampanya var ve ceza bedeli 2 TL gibi bir rakam olsun. Direk o tarifeye numara taşıma yaparak son faturanıza ekstra 2 TL ödeyip eski operatör ile ilişkinizi kesebilirsiniz.

* Her sene Taahhüt bitiş gününe 7-8 gün kala yeni ve uygun operatöre geçebilirsin. Bu işlemi asla uzaktan başvuru şeklinde yapmayınız ve SIM kartı kurye ile almayınız, direk ilgili firmanın yetkili şubesine gidip bu işlemleri oradan yapınız ve formu ıslak imza ile imzalayınız.

* Bir operatör firmasına borcunuzu sorgulamak için E-Devlet üzerinden Abonelik, Borç ve Alacak Sorgulama sayfasından borcunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Güncelleme: 09.04.2020 tarihinde olmuştur.

Burak AVCI