9 Ekim 2016

Microsoft'un Desteklediği Programlama Dili Olan TypeScript Nedir?

Microsoft'un Desteklediği Programlama Dili Olan TypeScript Nedir?

TypeScript, Microsoft tarafından geliştirilen ve desteklenen açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. TypeScript bünyesinde barındırdığı derleyici sayesinde, yazılan kodu JavaScript koduna çevirir. TypeScript aynı JavaScript'de olduğu gibi gerek istemci taraflı, gerekse sunucu taraflı yazılım geliştirmede kullanılabilmektedir ve OOP desteklemektedir. Syntax olarak JavaScript'e çok benzemektedir.

İstemci taraflı çalışan programlama dillerinin çözücüsü genelde Web Browser'lar olup buradaki amaç sunucu üzerindeki yükü hafifletmektir. TypeScript, JavaScript gibi Web teknolojileri programlama dilleri günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır. Aynı zamanda TypeScript, JavaScript'den kaynaklanan sıkıntıları gidererek Developer için kolaylık sağlıyor. Bu yüzden TypeScript aslında JavaScript'in bir üst kümesi olarak konumlanıyor. Typescript statik bir dil olduğu için statik programlama dillerinin sahip olduğu yeteneklere de sahip oluyorsunuz.

TypeScript, Microsoft'un JavaScript Framework'ü olup dosyaları .ts uzantılı dır. Microsoft Visual Studio üzerinden kodlama ve derleme yapmanız mümkündür. Visual Studio'daki Web Essentials ile yazdığınız TypeScript kodunu JavaScript'e convert etmiş olursunuz.

TypeScript dilinin Compile edilirken Strong-Type özelliği olması ama Runtime zamanında klasik bir JavaScript gibi çalışıyor olmasıdır. JS geliştirenler için oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. Developer'ın JavaScript ile oldukça karmaşık ve zor bir şekilde yapabileceği kodlamaları TypeScript teknolojisi ile kolayca yapmasını sağlıyor diyebiliriz.

Burak AVCI - Update: 28.03.2021